Matkustajamäärä paisuu Kouvolan ja Kotkan välillä – Lisääntyneet vuorot tuoneet lisää matkustajia

Kouvola: Kouvolan ja Kotkan välinen henkilöliikenne kasvoi 16 prosenttia edellisvuodesta. Koko maassa liikennemäärä kasvoi 9 prosenttia.

Kouvolan ja Kotkan välinen junamatkailu lisääntyi VR:n tietojen mukaan viime vuonna 16 prosenttia edellisvuodesta. VR ei kerro tarkkoja lukuja, mutta Väyläviraston tilaston mukaan vuonna 2018 Kouvolan ja Kotkan välillä tehtiin 110 000 henkilömatkaa. Tämän perusteella viime vuonna lukema olisi siis 127 600 henkilömatkaa.

Konduktööri Heikki Ahtosaarella oli selkeä näkemys siitä, miksi henkilöliikenne kasvaa Kouvolan ja Kotkan välillä: junavuoroja on tullut lisää.

– Ihmiset ovat löytäneet itselleen sopivat vuorot aamulla ja illalla.

Ahtosaari on pannut merkille, että myös Paimenportin seisakkeella riittää kävijöitä. Kymsoten leikkausten ja päivystyksen keskittäminen Kymenlaakson keskussairaalaan näkyy raiteilla sekä potilas- että työntekijävirtana.

Matti Tieaho

Kouvolan ja Kotkan välinen henkilöliikenne painottuu aamu- ja iltavuoroihin.

Kouvolan ja Kotkan välinen henkilöliikenne painottuu aamu- ja iltavuoroihin.

Vuoroja lisätty

VR pitää vaitonaista linjaa liikennöintinsä uutisoinnissa. Suunnittelujohtaja Juho Hannukaisen sähköpostiviestissä on sama sisältö kuin konduktööri Ahtosaaren kenttähavainnoissa: Lisääntyneet vuorot ovat tuoneet lisää matkustajia.

Hannukainen uskoo, että maaliskuussa 2018 lisätyt vuorot alkoivat näkyä tilastoissa kunnolla vasta viime vuonna. Myös viime vuoden joulukuussa otetut lisävuorot ovat edelleen lisänneet henkilömatkailun suosiota Kouvolan ja Kotkan välillä.

– Samalla aikatauluja uudistettiin alueen toiveiden pohjalta, jotta ne sopisivat paremmin työssäkäyntiin reitin molemmissa päissä, mukaan lukien Kymenlaakson keskussairaala.

Kouvolaan erittäin edullisesti

Viime vuoden lopulla tehdyt lisävuorot ovat osa liikenne- ja viestintäministeriön alueellisia junaliikennepilotteja, jotka on neuvoteltu alueellisten sidosryhmien kanssa.

Hannukaisen mukaan myös junalippujen hinnanpudotus heijastuu kysyntään.

Ihmiset ovat löytäneet itselleen sopivat vuorot aamulla ja illalla. — Heikki Ahtosaari

– Kouvolan ja Kotkan välin matkustaa junalla erittäin edullisesti, säästölipulla vain kolmen euron hintaan.

Hannukainen kertoo, että henkilöliikenne on ollut vahvassa kasvussa jo muutaman vuoden VR:n ydinreiteillä.

Ennätyksellisen monta junamatkaa

Suomessa tehtiin viime vuonna yhteensä ennätykselliset 14,2 miljoonaa junamatkaa, mikä 9 prosenttia edellisvuotta enemmän. Matkamäärät kasvoivat edellisvuosien tapaan kotimaan kaukoliikenteessä tasaisesti läpi vuoden.

– Vuonna 2019 kotimaan kaukojunissamme matkustettiin enemmän kuin koskaan ennen, VR:n matkustajaliikennejohtaja Topi Simola toteaa VR:n tiedotteessa.

Kotimaan lisäksi myös Venäjän ja Suomen välinen matkustus on kasvanut. Vuonna 2019 Helsingin ja Pietarin välillä kulkevassa Allegro-junassa tehtiin yhteensä 560 000 matkaa, eli yli 15 prosenttia edellisvuotta enemmän. Yhteensä Venäjän ja Suomen välisessä junaliikenteessä tehtiin vuonna 2019 yli 600 000 matkaa, eli 16 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Matti Tieaho

Kouvolan ja Kotkan välisen henkilöliikenne kasvoi viime vuonna 16 prosenttia edellisvuodesta.

Kouvolan ja Kotkan välisen henkilöliikenne kasvoi viime vuonna 16 prosenttia edellisvuodesta.

Viimeksi VR:n reittitarjonta parani joulukuussa 2019, kun aikataulukauden vaihtuessa uusia vuoroja tuli runsaasti sekä Helsingin ja Oulun väliselle pääradalle että muille yhteysväleille ympäri Suomen. Myös Kotkan ja Kouvolan välille saatiin useita uusia vuoroja.

Arkisin ja lauantaisin Kouvolan ja Kotkan välillä on yhdeksän taajamajunavuoroa suuntaansa. Sunnuntaisin Kouvolasta lähtee Kotkaan seitsemän junaa. Kotkasta Kouvolaan tulee sunnuntaisin kahdeksan junaa.

Ympäristöystävällisyys houkuttaa

VR:stä kerrotaan, että ilmastokeskustelu näkyy junan suosiossa. Yhä useampi valitsee ympäristöystävällisimmän vaihtoehdon matkustamiseen.

VR:n laskelmien mukaan juna-asiakkaat säästävät lähi- ja kaukojunissa matkustamillaan kilometreillä yhteensä yli 300 000 hiilidioksidiekvivalenttia tonnia yksityisautoiluun verrattuna.

Hiilidioksidiekvivalentti on suure, joka kuvaa ihmisen tuottamien kasvihuonekaasujen ilmastovaikutusta.

Linkki

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *