Wuhanista tulevien kiinalaismatkustajien määrä ei tarkkaan Visit Rovaniemen tiedossa – toimitusjohtaja: “Tämä osuu pahimpaan hetkeen Lapin matkailun osalta”

Merkittävimmät lähtöalueet ovat Visit Rovaniemen mukaan Shanghai ja Peking.

Lapissa varmistunut Suomen ensimmäinen Wuhanin koronavirustartunta vaikuttaa Lapin matkailuun ja erityisesti Rovaniemen talvikauteen, sillä virusepidemia on rajoittanut kiinalaisten ryhmämatkustusta ja vähentää myös yksittäisten matkailijoiden intoa lähteä reissun päälle.

Rovaniemelle Lapin keskussairaalaan tuodulla kiinalaismatkailijalla todettiin keskiviikkoiltana varmistettu koronavirustartunta.

Portugalissa matkailualan tapaamiseen parhaillaan osallistuva Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen kertoo, että koronavirus ja erityisesti kriisivalmius ja poikkeustilanteiden ennakointi puhutti.

– Maailma on aika ennakoimaton nykyään ja varsinkin globaalissa toimintakentässä mihin Rovaniemikin kuuluu voi tapahtua kaikenlaista – niin hyvää kuin huonoa, Kärkkäinen sanoo.

Vahvistetun koronatartunnan saanut nainen oli matkustanut Lappiin viruksen puhkeamisen ydinalueelta Kiinan Wuhanista. Kärkkäisen mukaan ei ole tarkasti tiedossa, kuinka paljon matkustajia on saapunut juuri sieltä.

– Me emme pääse sellaiseen dataan käsiksi vielä, toivottavasti tulevaisuudessa sellaiset työkalut on tiedossa. Näin lähtökohtaisesti tiedetään, että Wuhan on yksi niistä alueista, joilta matkoja Lappiin on järjestetty, mutta suurimpia alueita ovat Shanghai ja Peking, Kärkkäinen sanoo.

Pitkän aikavälin laskuun ei uskota

Kärkkäisen mukaan on ymmärrettävää, että kansainvälisesti levinnyt tautiepidemia rajoittaa ainakin yksilömatkoja tekevien matkustushaluja.

– Ihmiset ovat varovaisia ja osa suhtautuu äärimmäisenkin varovaisesti matkustamiseen, Kärkkäinen sanoo.

Kärkkäinen ei usko, että pitkällä aikavälillä Lapin vetovoima kärsisi. Hänen mukaansa matkustushalukkuus säilynee, mutta matkustusta saatetaan siirtää tuonnemmaksi.

Kiina on rajoittanut koronavirusepidemian vuoksi matkustusta ulkomaille. Tämä tekee loven Lapin ja erityisesti Rovaniemen matkailukauteen, sillä kiinalaiset ovat kaupungissa merkittävin turistiryhmä erityisesti näin kiinalaisen uuden vuoden aikaan tammi-helmikuun vaihteessa.

– Mennään aika kriittisen tärkeää kautta talvessa. Tämä osuu pahimpaan hetkeen Lapin matkailun osalta, sillä Aasian matkailussa mennään vilkasta sesonkia.

Kärkkäisen mukaan Visit Rovaniemen tiedossa on tällä hetkellä se, että kiinalaiset ovat peruneet noin tuhannen matkustajan matkat.

Linkki

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *