Lapin yritykset ahkerimpia ilmastotoimissa – Lumihotelliyrittäjä: “Kaikkien Lapin matkailussa pitäisi kiinnittää siihen enemmän huomiota”

Lapin yritykset sanovat toimivansa ilmastonmuutosta vastaan enemmän kuin koko maassa keskimäärin.

Tuoreen PK-yritysbarometrin mukaan Lapin yritykset ovat toimineet muuta maata ahkerammin ilmastovaikutusten vähentämiseksi. Erilaisia toimenpiteitä tehneiden mikro- ja PK-yritysten osuus on 3–5 prosenttiyksikköä korkeampi kuin koko maassa keskimäärin.

PK-yritykset

Lappi

Koko maa

Tehostanut kierrätystä

41%

38%

Tehostanut energian käyttöä

25%

20%

Tehostanut materiaalien käyttöä

22%

17%

Suosinut kestäviä hankintoja

20%

17%

Lähde: PK-yritysbarometri

Varsinkin matkailualalla ympäristöasiat ovat tulleet olennaiseksi asiaksi päätöksenteossa, sanoo Rovaniemen Lehtojärvellä Arctic Snowhotel -lumihotellia ja lasi-iglukylää johtava Ville Haavikko.

– Vuosi vuodelta asiakkaatkin kiinnittävät siihen enemmän huomiota. Se on myös asia, millä erottaudutaan muista. Ja kaikkien Lapin matkailussa toimivien pitäisi kiinnittää siihen entistä enemmän huomiota, koska tämä on se meidän juttu.

Haavikonkin yritys on investoinut esimerkiksi maalämpöön ja aurinkosähköpaneeleihin kuusinumeroisen summan kahden vuoden aikana.

– Puhdas luonto on yksi Lapin matkailun valttikortteja. Itsekin teemme sellaisia valintoja, että kaikki laitteet on mahdollisimman energiatehokkaita.

Koronavirusepidemia voi vaikuttaa suhdanneodotuksiin

Lapin mikro- ja PK-yritysten yleiset suhdannenäkymät ovat pysyneet lähes ennallaan viime syksystä. Lapissa yritykset luottavat tulevaisuuteen jonkin verran enemmän kuin yritykset koko maassa keskimäärin.

– Barometrin tulokset Lapin osalta ovat rohkaisevia, joskin kysely on toteutettu juuri ennen koronavirusepidemian vaikutusten realisoitumista Lapin matkailuun, sanoo Lapin Yrittäjien toimitusjohtaja Pirkka Salo tiedotteessa.

Teollisuudessa suhdanteiden paranemista odottavien osuus on selvästi noussut viime syksystä, mutta myös suhdanteiden laskua ennakoivien osuus on hieman kasvanut.

Rakentamisessa suhdanneodotukset ovat parantuneet ja palveluissa pysyneet ennallaan viime syksyyn verrattuna. Kaupan alalla suhdanneodotukset ovat laskeneet tasaisesti viimeisen kahden vuoden ajan.

Lapin yritykset näkevät tulevaisuutensa vähemmän valoisana kuin viime vuonna – palveluissa ja teollisuudessa on vielä hyvä vire

Yritysbarometri: Lapin teollisuus ja palveluala tarvitsevat lisää työntekijöitä

Lapin yrittäjillä on tulevaisuudenuskoa enemmän kuin missään muualla Suomessa

Linkki

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *