Ekomatkailun kasvattaminen vaatii edelläkävijöitä

Kontiorannan entisen varuskunnan alueelle suunnitellaan ekologista matkailulomakylää (Karjalainen, 10.2.). Suunnitelmat valmistuvat keväällä ja rakentamaan on tarkoitus päästä nopeimmillaan ensi kesänä. Käytännössä toiminta voisi alkaa parin vuoden kuluttua.

Vastuullinen ekoturismi on matkailun tulevaisuuden kansainvälisiä trendejä, jonka noususta nähdään jo merkkejä. Kun ideaa ja visioita ruvetaan tuotteistamaan liiketoiminnaksi, korostuu ladunavaajien ja edelläkävijöiden mahdollisuus.

Hankkeen takana on markkinointi- ja myyntiyhtiö Artic Brands Groups. Saman yhtiöryppään tislaamo valmistaa alkoholijuomia Ilomantsissa. Matkailuhanke on oma yhtiönsä.

Vaikka varmuutta ei vielä ole rahoituksesta ja rahoittajista, hanke herättää lupaavaa luotettavuutta. Se on välttämätöntä, jotta mukaan saadaan myös paikallisia yrittäjiä, toimijoita ja rahoittajia. Kontiolahden kunta ei ole lähdössä yritystoimintaan. Kunta on luonut edellytykset ja rakentanut alueelle kunnallistekniikkaa. Kunnan intressi on saada työpaikkoja, parempaa toimeentuloa ja luoda elinvoimaa.

Kontiorantaan on tarkoitus rakentaa hotelli, mökkimajoitusta ja mahdollisesti liikuntakäyttöön sopivia rakennuksia. Hanke etenee pala kerrallaan. Kaikkiaan puhutaan noin sadan miljoonan euron matkailuhankkeesta.

Rakentamisessa ekologisuus tarkoittaa esimerkiksi luonnonmateriaaleja ja kestävää energiatuotantoa. Itse matkailulle ekologisia mahdollisuuksia ovat alueen puhdas luonto, raitis ilma, rauhallisuus ja hiljaisuus. Lumivarmuuden merkityksen uskotaan kasvavan tulevina vuosina. Valtteja ovat myös ampumahiihtostadionin läheisyys ja Jaamankankaalle tehdyt polkureitit.

Linkki