”Erityisen houkutteleviksi on todettu urheilutapahtumat yhdistettynä Suomen parhaaseen vetovoimatekijään eli puhtaaseen luontoon”, sanoo tiedotteessa projektipäällikkö Virpi Aittokoski Business Finlandin Visit Finland -yksiköstä.

”Alueella oleva juoksu- tai muu urheilutapahtuma kannattaa hyödyntää myös matkailullisesti ja tarjota ulkomaalaisille osallistujille lisäpalveluita viipymän pidentämiseksi. Mukana matkustaa usein koko perhe, joten kyseessä on varsin hyvä potentiaalinen kohderyhmä”, hän jatkaa.

Tapahtumat markkinoivat yhteisvoimin

Suomalaiset juoksutapahtumat ovat yhdistäneet voimansa tapahtumien kansainvälisessä markkinoinnissa. Suomalaisten tapahtumien näkyvyyttä on lisännyt Run in Finland -verkosto, jossa mukana ovat kaikki suurimmat juoksutapahtumat.

”Voimia yhdistämällä saamme kärkitapahtumillemme lisää kansainvälistä näkyvyyttä”, toteaa Run in Finland -verkoston perustaja ja koordinaattori Jarmo Koskela.

Koskela on perustanut verkoston viisi vuotta sitten ja siihen kuuluu tällä hetkellä noin 30 suomalaista juoksutapahtumaa.

 ”Olemme kasvattaneet kansainvälistä näkyvyyttä pääasiallisesti Facebookin kautta, missä sivuillamme on tällä hetkellä noin 9 000 seuraajaa, joista 85 prosenttia on kansainvälisiä juoksijoita”, Koskela kertoo M&M:lle.

Käytännössä jäsentapahtumat tuottavat itse omaa englanninkielistä sisältöä, jota sitten nostetaan verkoston sivuille ja jaetaan sitä kautta. Verkostoon liittyminen on tapahtumajärjestäjille ilmaista.

Suomessa ollaan vielä takamatkalla

Koskela pyörittää verkostoa intohimosta lajia kohtaan, eikä hän ole lähtenyt miettimään ainakaan vielä sen kaupallistamista, vaikkakin juoksussa piilee hänen mukaansa vielä suuri potentiaali myös kaupallisesti.

“Suomessa järjestettävät juoksutapahtumat ovat vielä takamatkalla, kun ottaa huomioon, että juoksumarkkinoita on luonnehdittu urheiluliiketoiminnan suurimmiksi markkinoiksi liikunnan harrastamisen saralla.”

Jotta juoksutapahtumista saataisiin kaikki tehot irti esimerkiksi Helsingissä, toivoisi Koskela myös kaupungilta enemmän osallistumista tapahtumien järjestämisessä.

”Kaikissa muissa eurooppalaisissa kaupungeissa ulkomaalaisten osallistujien määrä on huomattavasti suurempi, ja rajojen yli liikkuu todella isot massat. Näillä osallistujaluvuilla me ei olla vielä lähelläkään maksimia. Esimerkiksi Tukholman maratonilla on huippuvuosina ollut pelkästään suomalaisia yli 6 000”, Koskela sanoo.

Toukokuussa järjestettävä Helsinki City Running Day on Suomessa järjestettävistä juoksutapahtumista suurin ja osallistujamäärällä mitattuna kansainvälisin. Tapahtumaan odotetaan osallistuvan yhteensä 16 000 juoksijaa. Viime vuonna kansainvälisiä juoksijoita oli noin 1700 ja määrän odotetaan kasvavan tänä vuonna. Kansainvälisiä juoksijoita tulee eniten Saksasta, Isosta-Britanniasta, Virosta, Ruotsista, Venäjältä ja Ranskasta. Tapahtuman pääjärjestäjä on Suomen Urheiluliitto.

Myös elokuussa juostava Helsinki Marathon on voimakkaassa kasvussa.

”Tällä hetkellä ilmoittautuneita tapahtumaan on noin 70 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana. Ulkomaalaisilla osallistujilla on erittäin suuri merkitys tässä kasvussa”, useita juoksutapahtumia Helsingissä järjestävän Runners High Oy:n toimitusjohtaja Tero Forsberg kertoo tiedotteessa.

Nuts Ylläs-Pallas juostaan heinäkuussa. AAPO LAIHO

Myös eksoottisemmat ja vaativammat juoksutapahtumat ovat kasvattaneet kiinnostusta ulkomailla. Polkujuoksutapahtumiin erikoistunut Nuts Oy on onnistunut houkuttelemaan ulkomaalaisia juoksijoita myös pohjoisen Suomen kansallispuistoihin.

”Toukokuussa Oulangan kansallispuistossa juostavan Nuts Karhunkierroksen 3 000 paikkaa on jälleen loppuunmyyty, mutta kansainväliset ystävämme voivat hakea tapahtumaan villiä korttia”, kertoo tiedotteessa tapahtumatuottaja Jouko Kaarteenaho.

”Heinäkuussa Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa järjestettävän Nuts Ylläs Pallas -tapahtuman ennustetaan kasvavan. Tällä hetkellä tapahtumaan on ilmoittautunut yli 1100 osallistujaa, jotka edustavat 21 eri kansallisuutta”, Kaarteenaho jatkaa.

Nuts Ylläs Pallas -polkujuoksutapahtumissa osa kilpailumatkoista juostaan yöttömässä yössä.

”Kun tulet Suomeen ja Lappiin, koet eksoottisen tunturiluonnon ja avaruudellisen maiseman. Hengität maailman puhtainta ilmaa. Hämmästelet autiota erämaata”, Kaarteenaho luettelee Lapin kesän markkinoinnin valtteja.

Linkki