Nyt tarkkana ajokorteissa: Suosittu kortti lakkasi olemasta voimassa ja seuraaja viipyy – toisella ajokortilla yritetään parhaillaan huijausta

Mobiiliajokortin sisältävä Autoilija-sovelluksen betaversio poistui käytöstä. Samaan aikaan kansainvälisellä ajokortilla yritetään huijata.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Autoilija-sovelluksen betaversio poistui käytöstä pari viikkoa sitten. Autoilija-sovellus sisälsi ensimmäisen version mobiiliajokortista, mutta se ei enää voimassa.

Betasta saatujen kokemusten perusteella Traficom rakentaa sovellusta uudeksi mobiiliajokortiksi. Sen toimintamalli perustuu puhtaasti digitaaliseen tarkastukseen.

Käytöstä poistettu Autoilija-sovellus julkaistiin testikäyttöön ensimmäisen kerran 2017 joulukuussa. Toukokuussa 2019 sovelluksesta avattiin rajattu betaversio, jolla on ollut noin 40 000 käyttäjää. Sovelluksesta on saatu paljon hyvää palautetta ja kehitysehdotuksia.

”Sovelluksen testi- ja betaversiosta saamamme kokemuksen perusteella rakennamme jo uutta mobiiliajokorttia, mikä vastaa entistä paremmin tulevaisuuden tarpeita. Uusi mobiiliajokortti ja sen tarkastaminen tulee perustumaan QR-koodiin. Koska keskitymme nyt uuden konseptin mukaisen Autoilija-sovelluksen rakentamiseen, sovelluksen nykyinen beta poistetaan käytöstä”, toteaa johtaja Simo Karppinen Traficomin verkkosivulla.

Käytöstä poistuminen näkyy sovelluksen ladanneilla asiakkailla siten, että sovellus ei enää siirtymäajan jälkeen avaudu. Tämän jälkeen esimerkiksi ajo-oikeus on osoitettava perinteisellä ajokortilla.

Traficomin tavoitteena on julkaista uudistettu Autoilija-sovelluksen betaversio vuoden 2020 aikana.

”Tuleva kansainvälinen mobiiliajokorttistandardi perustuu digitaaliseen tarkastukseen. Jotta sovelluksemme täyttäisi varmasti jatkossa myös kansainvälisen käytön vaatimukset, halusimme siirtyä kokonaan digitaaliseen tarkastukseen perustuvaan ratkaisuun”, toteaa Karppinen.

Kansainvälisillä yritetään huijata

Toinen ajankohtainen ajokorttiasia on kansainvälisiin ajokortteihin kohdistuva huijausyritys.

Autoliittoon on tullut kyselyjä netistä löytyneestä kansainvälisen ajokortin tilaussivustosta, joka lupaa kortin nopeasti ja jopa digitaalisena.

“Kyseessä on huijaus, johon ei missään nimessä pidä täyttää omia tietoja maksukortin tiedoista puhumattakaan”, Autoliitto korostaa.

Ensivilkaisulla melko virallisen näköinen sivusto on tuotettu useilla eri kielillä, myös suomeksi. Tarkemmin katsottuna suomennos on kuitenkin varsin tökerö, todennäköisesti koneen kääntämä.

“Sivustolla luvataan kansainvälinen ajokortti kahdessa tunnissa, välitön hakemuksen hyväksyminen ja jopa digitaalinen kansainvälinen ajokortti. Kyseessä on huijaussivusto, jonne ei pidä syöttää mitään henkilökohtaisia tietoja”, Autoliitto korostaa.

Kansainvälinen ajokortti on virallinen, maailman valtakielille tehty käännös kansallisesta ajokortista. Kortin sisällön ja ulkonäön määrittelevät kansainväliset tieliikennesopimukset. Kortti on aina perinteinen pahvinen malli eikä sitä ole saatavana digitaalisessa muodossa.

Kansainvälisten ajokorttien kirjoittamisoikeus on valtioneuvoston määräyksellä Suomessa Autoliitolla, joka tarkistaa hakijan ajo-oikeuden Traficomilta ennen kortin kirjoittamista. Suomessa asuva Suomen kansalainen ei voi korttia muuta kautta saada. Toisessa EU- tai ETA-maassa asuvan suomalaisen, jolla on suomalainen ajokortti, tulee hakea kansainvälinen ajokortti vakinaisen asuinmaansa korttia myöntävältä taholta.

Kansainvälisiä ajokortteja kirjoitetaan nykyisin reilusti yli 10 000 vuodessa ja suunta on edelleen ylöspäin. Tämä johtuu siitä, että suomalaiset matkustavat aiempaa enemmän ja yhä kaukaisempiin ja eksoottisempiin maihin, joissa halutaan myös ajaa autoa tai vaikka skootteria.

”Korttien suuri kysyntä johtaa aika ajoin myös nyt nähdyn kaltaisiin huijausyrityksiin, jotka leviävät someaikakaudella nopeasti”, Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen toteaa.

Linkki