Kaakkois-Suomen ja Venäjän taloussuhteiden kehittämisestä neuvotellaan Pietarissa – Neuvotteluissa nostetaan esille muun muassa Parikkalan rajanylityspaikan kansainvälistäminen

Neuvotteluiden järjestämisvastuu on tänä vuonna Savonlinnan kaupungilla.

Kaakkois-Suomen kaupunkien ylin virkamies- ja luottamushenkilöjohto neuvottelevat Pietarin kaupungin ja Leningradin alueen ulkosuhteiden komiteoiden johdon kanssa taloussuhteiden lisäämisestä ja valmisteilla olevan EU:n ulkorajayhteistyöohjelman, ENI CBC:n, painopistealueista kaudelle 2021–2027. Neuvottelut järjestetään Pietarissa 20.–21. helmikuuta.

Ohjelma-alueeseen kuuluvat Kaakkois-Suomen, Pietarin ja Leningradin alueet.

Osapuolet neuvottelevat yhteistyön kehittämisestä vuosittain. Tänä vuonna neuvotteluiden järjestämisvastuu on Savonlinnan kaupungilla.

Neuvotteluissa nostetaan esille muun muassa Parikkalan rajanylityspaikan kansainvälistäminen henkilöliikenteelle vuonna 2024 ja asiaa viedään edelleen eteenpäin myös kansainvälisellä tasolla.

ENI-ohjelmassa rahoitusta tulee olemaan jaossa noin 70–80 miljoonaa euroa. Rahoitus ohjelmaan tulee EU:lta sekä Suomen ja Venäjän valtioilta.

Pietarissa järjestetään samaan aikaan yhteistyöseminaari Saimaa–Pietari -matkailukehityskäytävän kehittämisen toimenpideohjelmasta. Seminaarissa Kaakkois-Suomen kaupunkien virkamies- ja luottamushenkilöjohto tapaa myös Pietarin kaupungin ja Leningrad Oblastin matkailukomiteoiden johtoa. Seminaariin osallistuu yli 140 osanottajaa, joista 40 on eri tiedotusvälineiden edustajia, mukaan lukien Venäjän kansallisen tason tiedotusvälineet.

Saimaan ja Pietarin alueita kehitetään parhaillaan yhtenäiseksi matkailualueeksi kolmansista maista tuleville matkailijoille. Yhteistyöhanketta vetää Savonlinnan kaupunki ja mukana ovat Lappeenrannan, Imatran ja Mikkelin kaupungit sekä Pietarin kaupungin ja Leningradin alueen matkailukomiteat.

Hanketta rahoittavat osallistuvien kaupunkien lisäksi Euroopan unioni sekä Venäjän ja Suomen valtiot. Hankkeen budjetti on noin 900 000 euroa.

– Hankkeen tavoitteena on luoda matkailuyhteistyöalue ja saada alueelle lisää matkailijoita kolmansista maista, erityisesti saksankielisestä Euroopasta. Saksankielisen Euroopan matkailijoiden määrä on voimakkaassa kasvussa, Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine kertoo.

Linkki

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *