Suvi Joensivu, 30, on ollut lentolakossa vuoden, ja nyt hän kertoo, mitä tehdä, kun iskee kauhea kaukokaipuu

Ilmasto-Jenni ruotii matkailun vaihtoehtoja, ja Suvi kertoo miten elämysten metsästäjä muutti ajatuksensa matkustamisesta.

– Laskin laskurilla päästöjäni, ja se vastasi jotain, että olisin ajanut Suomen päästä päähän jotain 1700 kertaa. Ajattelin, että tää ei oo hyvä, enkä enää voinut sulkea silmiäni, kertoo Suvi Joensivu, 30, heräämisestään lentämisen päästöihin Ilmasto-Jennin videolla.

Suvi ei ole lentänyt nyt vuoteen, ja matkustanut laivallakin vain pari kertaa vuoden aikana.

Miten elämyksiä janoava seikkailija on tämän oikein tehnyt?

– Aloin miettiä motiivejani päästä johonkin reissuun paljon enemmän. Että onks mun pakko päästä sinne, mihin olen haluamassa mennä. Jos vaan haluaa jonnekin reissuun, niin voiko mennä jonnekin muualle? Voiko saman reissukokemuksen saada vaikka Tallinnassa, Suvi sanoo.

Suvin mielestä lentäminen on myös tottumiskysymys.

– Että jos on loma, niin lähden kauas. Se voi olla vaan sellainen ajatusrakennelma, joka ihmisellä on. En enää ihan pysty itselleni perustelemaan, että miksi nyt haluaisin lentää johonkin. Sitten olen jättänyt sen tekemättä.

Kaukomatkailun sijaan Suvi on reissannut lähempänä, muun muassa autolla ja pyörällä.

– Kesällä käytiin poikaystävän kanssa pakettiautolla Norjassa, ja on tehty muutamia pidempiä pyöräretkiä viikonloppuisin. Tallinnassa olen kans käynyt muutaman kerran.

Suvi Joensivu istuu laivalla ikkunasyvennyksessä.
Tallinnassa Suvi Joensivu on käynyt vuoden aikana muutaman kerran, vaikka tietää laivojenkin aiheuttavan paljon päästöjä.Nella Nuora / Yle

Kuuntele myös Jennin ilmastohaaste -podcastista miten kävi Sini Hirvoselle ja Laura Rostenille, jotka vaihtoivat lentämisen ensimmäistä kertaa junailuun Brysseliin ja Lontooseen:

Matkailu: Ensi kertaa maata pitkin matkustanut sai huomata, että Brysselin juna ei odota

Yksi lomamatka voi tuhota vuoden päästökuurin

Yksi lomamatka voi tuhota vuoden verran huolella eletyn päästökuurin. Vaikka söisi koko vuoden vegaanisesti, ajaisi vain pyörällä töihin ja vaihtaisi kaikki lamput led-lampuiksi, silti jo yksi Etelä-Euroopan lentomatka aiheuttaa enemmän päästöjä kuin mitä muilla toimilla voi vähentää päästöjä.

Lentomatkailun odotetaan vain lisääntyvän seuraavien 20 vuoden aikana.

Suomalaisten lennoista syntyy jo nyt noin neljän miljoonan tonnin hiilidioksidipäästöt vuodessa. Se on melkein saman verran kuin kaikkien kotimaassa tehtyjen henkilöautomatkojen päästöt. Suomalaiset lentävät toiseksi eniten maailmassa suhteessa väkilukuun!

Tämä juttu on osa Ilmasto-Jenni-sarjaa, jossa Jenni Frilander etsii (ja löytää) kahdeksan tapaa torjua ilmastonmuutosta ja ilmastoahdistusta.

Linkki

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *