Pienet las­ket­te­lu­kes­kuk­set sopivat per­heil­le – me­ri­lap­pi­lais­ten ei tar­vit­se vält­tä­mät­tä suun­na­ta Lapin suuriin mat­kai­lu­kes­kuk­siin

Ensi viikolla pohjoisen koululaiset viettävät hiihtolomaansa. Monet merilappilaisista lapsista ja nuorista suuntavat perheineen laskettelemaan Lapin isoihin matkailukeskuksiin, mutta lähistöltäkin löytyy heille kivoja laskupaikkoja.

Ylitornion Aavasaksalla on käytössä kaksi hissiä ja kolme rinnettä. Pisimmän rinteen pituus on noin kilometri. Korkeuseroa on 115 metriä.

Laskettelurinteitä pyörittävä Ylitornion kunta on panostanut Aavasaksalla paljon lapsiperheiden viihtyvyyteen viime aikoina, sillä siellä on käytössä 60 metriä pitkä mattohissi sekä snowtuubi- ja pulkkamäet. Mattohissin lisäksi on käytössä ankkurihissi, jolla pääsee kaikkiin kolmeen rinteeseen. Rinteet sopivat hyvin aloittelijoillekin.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

– Mattohissi sekä snowtuubi- ja pulkkamäet ovat nyt toista talvea ja kolmas rinne kolmatta talvea käytössä, Aavasaksan rinnevastaava Mikael Lohiniva kertoo.

Aavasaksan rinteillä toimii neljättä kautta myös uusi kahvilarakennus ja välinevuokraamo.

Asiakkaita Aavasaksalla käy lähialueen lisäksi Oulun, Rovaniemen, Kemi-Tornion sekä Ruotsin puolelta sekä hiihtolomaviikoilla 8 ja 9 myös etelämpää Suomesta.

– Väkeä on käynyt tänä talvena ihan hyvin. Alkutalvena lunta oli vähän, mutta nythän sitä on riittävästi. Saimme paikan tänä vuonna hyvissä ajoin auki. Normaalisti aukaisemme helmikuun puolivälissä, mutta tänä vuonna aukaisimme heti tammikuun alussa. Nythän tässä parhaat ajat alkavat, kun kelit paranevat, Lohiniva kertoo.

Aavasaksalla ja sen ympäristössä on hoidettuja latuja noin 40 kilometriä.

Aavasaksan Taksiasema järjestää Torniosta Aavasaksalle ja takaisin taksikuljetuksia 29. helmikuuta, 3. maaliskuuta ja 5. maaliskuuta. Kyytiin pitää ilmoittautua etukäteen. Lähtijöitä pitää olla vähintään kymmenen.

Myös Pellossa sijaitsevan vapaa-ajan keskuksen Ritavalkean rinteet sopivat hyvin aloittelijoille ja perheille. Ritavalkealla on yhteensä viisi rinnettä, joiden pituus vaihtelee 800–1 000 metrin välillä. Paikan korkeusero on 120 metriä. Laskettelukeskuksessa on lisäksi snowpark, lastenrinne ja pulkkamäki. Hissejä on kaksi, lapsille hyvin sopiva sompahissi ja ankkurihissi.

Keskusta pyörittävästä Pellon laskettelurinteet Oy:stä kunta omistaa osake-enemmistön. Paikan käytännön toimintaa pyörittää kunnan nuorten työpaja.

Ritavalkean rinteet aukaistiin hieman ennen joulua tällä kaudella. Paikassa käy laskemassa alueen lomakylän ulkomaisia vieraita kotimaisten lisäksi.

– Ulkomaalaisia on käynyt yllättävän paljon viime joulusta lähtien. Hiihtolomaviikoilla 8 ja 9 kävi yllättävän paljon kotimaisia laskijoita Etelä-Suomen lumettomuuden vuoksi, Pellon laskettelurinteet Oy:n hallituksen puheenjohtaja Kari Mäki sanoo.

Ritavalkeasta pääsee hiihtämään yhteensä 150–200 kilometrin pituisille latureiteille. Uutta ovat talvipyöräilyreitit.

Ensi viikolla Ritavalkeassa on pohjoisen hiihtolomaviikon kunniaksi monenlaista ohjelmaa.

Keminmaassa toimiva Kalli sopii hyvin lapsiperheille. Kallilla on snowpark, halfpipe, lapsille ja aloittelijoille sopiva eturinne ja pulkkamäki. Mäen päälle pääsee ankkurihissillä.

– Rinteet ovat hyvässä kunnossa, laskettelukeskusta pyörittävän Kallin Hiihtokeskus Oy:n yrittäjä Ilkka Yli-Öyrä sanoo.

Ensi viikolla on tarjolla runsaasti hiihtokoulun lasketteluopetusta ja siitä saa reilusti alennusta. Viikko kymmenen ei ole Kallille sesonkiaikaa, koska paikallisista laskijoista monet lähtevät tunturiin. Silloin tulee Kallille laskemaan sellaisia asiakkaita, jotka eivät käy yleensä laskemassa. Eteläsuomalaisten hiihtolomaviikolla oli aika vilkasta.

– Viikolla 8 kävi hyvinä päivinä kohtuullisen paljon laskijoita, mutta viikko 9 oli hiljainen, Yli-Öyrä sanoo.

Kallin ja sen lähiseudun ladut ovat hyvässä kunnossa. Keminmaan hiihtolatujen kunnosta tiedotetaan aktiivisesti Facebookin Keminmaan hiihtoladut -ryhmässä.

Linkki

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *