Tällaista ei ole koettu sataan vuoteen – takana ennätyksellisen lauha ja vetinen talvi

Koko maan keskilämpötila ylsi historiallisessa vertailussa korkeimmalle sijalle, jopa ohi talven 2007–2008, Ilmatieteen laitos kertoo.
Kenellekään ei varmaan ole yllätys, että takana on ennätyksellisen leuto talvi. Erityisen lämmintä oli maan itäosissa, missä talvi oli vajaa 7 astetta normaalia lauhempi. Lähimpänä tavanomaista oltiin Pohjois-Lapissa, missä talven keskilämpötila oli 2–3 astetta tavanomaista korkeampi, tiedottaa Ilmatieteen laitos.

Koko maan joulu–helmikuun eli talvikuukausien keskilämpötila valtasi tilastojen kärkisijan ja meni ohi talvesta 2007–2008, Tuolloin keskilämpötila oli koko maassa 4–6,5 astetta tavanomaista korkeampi.

Vertailukelpoisia koko maan tilastoja on olemassa 1900-luvun alusta alkaen.

Lämpimän lisäksi saatiin vettä vähintään riittävästi. Monin paikoin maan lounais- ja pohjoisosassa talvi oli ennätyksellisen sateinen.

Suurin poikkeama vertailukauden lukemiin oli Keski-Lapissa, missä sademäärä oli paikoin kaksinkertainen pitkän ajan keskiarvoihin nähden.

Varsinais-Suomen ja Uudenmaan alueella sademäärät olivat yleisesti yli 250 millimetriä, mikä on yli puolitoista kertaa enemmän kuin vertailukaudella tyypillisesti.

Leuto helmikuu päättyi eteläisessä Suomessa lähes lumettomana. Pohjoisessa sen sijaan lunta oli jopa poikkeuksellisen paljon, Keski-Lapissa jopa 100–120 senttimetriä.

Linkki

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *