Monday, 21 September 2020
Facebook
Twitter

Matkailuyrittäjän kannattaa satsata verkkokauppaan – matkailija haluaa ostaa majoituksen ja aktiviteetit helposti sekä heti, ja mielellään iltaisin kymmenen maissa

Lumen vähyys ja koronavirus haastavat Bomban alueen matkailuyrittäjät, alueen valtteja ovat turistikeskittymien puute ja tilan tuntu.

Bomba on muutakin kuin ihmisten tuntema ikoninen Bomba-­talo Nurmeksessa. Näin markkinoivat Nurmes-Valtimo-alueen yrittäjät nykyään, sillä Bomba-nimeä tullaan käyttämään tästä lähtien alueen yhteismarkkinoinnissa, sanoo Pielisen Karjalan Kehittämiskeskuksen (Pikes) matkailukoordinaattori Kati Lipponen.

Lipposen mukaan yhteismarkkinointi helpottuu ja hyödyttää kaikkia yrityksiä, kun palveluita tarjotaan tunnetun nimen alla.

 Luontomatkailu, kestävä matkailu ja aitous, nämä ainakin ovat meidän alueen vetovoimatekijöitä, sanoo Laitalan Lomien yrittäjä Henna Nevalainen.

”Meidän tyypillinen asiakas on keski-ikäinen luontomatkailusta innostunut pariskunta ruuhka-Suomesta, jolla on halu sukeltaa syvälle luontoon.”

Kovin kilpailu käydään ihmisten ajasta. Seuraavaksi kilpaillaan siitä, saadaanko matkailijat Pohjois-Karjalaan vai matkaavatko he Lappiin, pohtii Äksyjen Ämmien yrittäjä Kirsi Partanen. Tällä hetkellä Lappi vetää pitemmän korren, jos matkailija haluaa todella lumisiin maisemiin.

Yksi kärkituotteista on ollut jo yli 20 vuoden ajan hiihto­vaellus majatalosta majataloon. Tänä talvena on pitänyt kehittää uusia tuotteita, sillä lumen vähyyden takia latuverkostoa ei ole saatu kokonaan kuntoon.

”Me emme ole massa­matkailukohde, täällä on upea luonto, tyhjyyttä ja tilan tuntua. Ja jos haluaa vältellä isoja turistimääriä, se onnistuu hyvin täällä”, Partanen sanoo.

Eikä lumen vähyys ole ongelma, jos matkailija on joustava ja kiinnostunut vaihtamaan murto­maahiihdon lumikenkäilyyn tai liukulumikenkäilyyn.

Koronavirus vaikuttaa merkittävästi matkailuun ja aiheuttaa epävarmuutta etenkin kansainvälisissä asiakkaissa.

”Olemme yksi tuottajaporras ja joudumme sopeutumaan niihin päätöksiin, mitä muut tekevät. Emme pysty vaikuttamaan kansainvälisiin matkatoimistoihin tai lentoyhtiöihin, matkustusohjeet elävät koko ajan.”

Partanen kehuu, että esimerkiksi Facebookin Matkailun parhaaksi -ryhmä tarjoaa hyvin ajantasaista tietoa korona­viruksen vaikutuksista matkailu­yrityksille.

Pohjois-Karjalan matkailu on lisääntynyt kotimaan matkailun imussa, ja myös kansainväliset turistit ovat löytäneet luontomatkailun.

Bomba-brändäyksen yksi tavoite on kaksinkertaistaa matkailuyritysten liikevaihto neljässä vuodessa.

Tilaston mukaan Nurmeksen alueella on yöpynyt viime vuosina keskimäärin 60 000–70 000 matkailijaa. Viime vuonna määrä kasvoi 20 000 yöpyjällä.

”Tilasto ei kerro koko totuutta, sillä siinä huomioidaan vain yli 20 pedin majoituspaikat. Viime vuonna yöpymisiä lisäsi ainakin iso partioleiri Ryske, joka järjestettiin Nurmeksessa. Myös venäläismatkailijoiden yöpymiset ovat kääntyneet hieman kasvuun”, kertoo Lipponen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *