Lentojen peruuntuminen ja koronavirus vaikuttavat voimakkaasti Keski-Pohjanmaan elinkeinoelämään: “Kova isku”, sanoo venealalla toimiva Kjell Björklund

Finnairin ilmoitus keskeyttää lentoliikenne muun muassa Kokkola-Pietarsaaren lentokentälle vaikuttaa voimakkaasti alueen elinkeinoelämään.

– Meille se on aika kova isku, koska venealalla suurin osa tuotteista menee vientiin ja meillä käy paljon vieraita, toteaa Finnmaster Boats Oy:n Kjell Björklund.

Yrityksessä päätettiin tällä viikolla maanantaina, että koronaviruksen vuoksi yrityksessä matkustetaan mahdollisimman vähän.

– Kuukauden katkos lentoliikenteessä vielä menee, mutta nyt jo koronavirus on aiheuttanut ongelmia ja näkyy tuotannossa, Björklund sanoo.

Koronavirus on vaikeuttanut venetuotantoa materiaalipuutteiden vuoksi. Osa materiaaleista tulee alihankkijoilta ja toimittajilta Euroopasta ja Kiinasta.

– Olemme pyrkineet löytämään kanavia ja saamaan materiaaleja paikallisilta toimittajilta mahdollisimman paljon. Se on haastavaa, mutta näillä näkymin toimitukset saadaan toimitettua ja sen eteen tehdään paljon töitä.

Kokkolassa, Kalajoella ja Sammatissa kaikkiaan 200 ihmistä työllistävän venealan yrityksen liikevaihdosta yli 80 prosenttia perustuu vientiin. Yritys toimittaa veneitä ympäri Eurooppaa, pääasiassa Välimeren alueelle sekä Pohjois-Eurooppaan. Italian koronavirustilanne näkyy yrityksessä pääasiassa materiaalitoimituksen ongelmina.

Björklundin mukaan tässä vaiheessa on kuitenkin vielä liian aikaista arvioida sitä, miten paljon koronaviruksella on taloudellisia vaikutuksia yritystoimintaan. Töitä kuitenkin riittää eikä yrityksessä näillä näkymin jouduta turvautumaan esimerkiksi lomautuksiin.

– Kauppaa saamme tehtyä, sillä meillä on hyvä edustaja- ja myyntiverkosto ympäri Euroopan, nyt ei vain matkusteta, Björklund summaa.

Hän myös huomauttaa, että vaikeampi tilanne voi luoda silti uusiakin mahdollisuuksia.

– On niin, että kun ihmiset eivät matkusta, niin ehkä he sitten panostavat kotimaan matkailuun ja veneilevät Suomessa, hän toteaa.

Kokkolan, Pietarsaaren ja Vaasan alueilla toimiva vienninedistämisorganisaatio Viexpo Oy:n toimitusjohtaja Kristian Schreyn mukaan lentojen keskeytys sekä koronavirustilanne vaikuttaa voimakkaasti paitsi Viexpon omassa niin myös asiakasyritysten toiminnassa.

– Jo ennen lentojen keskeyttämistä monia isoja messuja ulkomailla on peruttu ja yrityksissä mietitään tarkoin, mihin osallistutaan ja monessa yrityksessä on matkustamiskiellot päällä. Meillä tilanne näkyy siten, ettei voida matkustaa vienninedistämismatkoille ja hankkeita peruuntuu. Viimeisimpänä peruttiin Ranskan matka ja sitä ennen peruttiin Kiinan reissu, Schrey sanoo.

– Meidän sekä yritysten välistä toimintaa ajatellen suurin osa messuista, joihin olemme vieneet yrityksiä, järjestetään kuitenkin syksyllä ja se on meille tässä tilanteessa etu.

Schreyn mukaan erityisesti Pohjanmaalla on monia yrityksiä, jotka ovat hyvin pitkälti riippuvaisia viennistä. Nyt testataan paljon sitä, miten yritysten alihankintaketjut on rakennettu ja kestävätkö ne hankalassa tilanteessa.

– On vaikea spekuloida, minkälaiset tappiot tästä syntyy, mutta moni sitä varmasti miettii, jos odotukset ovat olleet kovat vuoteen 2020. Suurin mielenkiinto kohdistuu ainakin siihen, onko pahin jo nähty vai mitä tapahtuu jatkossa.

Linkki

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *