Suurimmalle osalle Suomen kaupunkilaisista oma kotikaupunki on kuitenkin rakkain.

Jos mikään käytännön seikka, kuten raha tai sijainti, eivät toimisi hidasteina, muuttaisivat suomalaiset kaupunkiasukkaat Suomen kaupungeista mieluiten Helsinkiin. Helsingin kaupunginosista he muuttaisivat mieluiten Kamppiin tai Punavuoreen, kertoo YIT:n ja Prior Konsultoinnin kyselytutkimus.

Vastaajista peräti 39 prosenttia valitsi kaupungeista houkuttelevimmaksi Helsingin. Toiseksi tullut Espoo sai 9 % äänistä. Useimmille vastaajista (81 %) oma kotikaupunki on kuitenkin juuri se ”unelmien kaupunki”, josta he eivät haluaisi muuttaa pois.

Helsinkiläisistä 89 % ei muuttaisi pois kotikaupungistaan, mutta 39 % heistä voisi muuttaa oman kaupunkinsa sisällä toiseen kaupunginosaan.

Toiseksi uskollisimpia omalle kaupungilleen ovat tamperelaiset (83 %). Oman kaupunkinsa sisällä tamperelaisista voisi muuttaa 18 prosenttia.

Halutuimpien kaupunginosien joukkoon nousevat edellä mainittujen Kampin ja Punavuoren lisäksi Eira, Kaivopuisto ja Ullanlinna, Kallio ja Kalasatama, Helsingin keskusta ja Töölö.

Houkuttelevaksi kaupungin tai kaupunginosan tekevät vastaajien mielestä kolme asiaa: luonto on lähellä, palvelut ovat lähellä ja liikenneyhteydet toimivat hyvin. Seuraavaksi eniten mainintoja saivat viihtyisyys, turvallisuus ja kaunis arkkitehtuuri.

Ulkomailla sijaitsevista kaupungeista suosituimmaksi muuttokohteeksi nousivat taas New York, Lontoo sekä Los Angeles. Vastaukseksi kysymykseen ”miksi muuttaisit mainitsemaasi kaupunkiin” vastaajat ilmoittivat ilmaston ja lämmön (33 %), historian ja kulttuurin (12 %) sekä paljon tekemistä, pöhinää (12 %).

YIT:n ja Prior Konsultoinnin Kestävät kaupunkiympäristöt -barometrin tavoitteena on selvittää, millaisia kaupunkiympäristöjä Suomessa halutaan kehittää.

Barometri toteutettiin nyt toista kertaa. Kysely on suunnattu seuraavien kahdeksan kaupungin asukkaille: Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku, Oulu, Jyväskylä ja Kuopio. Vastaajia oli 1 022.

Linkki