Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Koulut etäopetukseen, koronaepidemia voi kestää kesään, Venäjä sulkee rajat

Päivitämme tähän juttuun uusimmat tiedot koronaviruksen tilanteesta.

  • Hallitus on päättänyt, että kaikki koulut suljetaan Suomessa keskiviikkona ja oppilaat siirtyvät etäopetukseen. Varhaiskasvatus ja esiopetus eli käytännössä päiväkodit pidetään toiminnassa.
  • Julkiset kokoontumiset rajoitetaan kymmeneen henkilöön. Voit lukea kaikki hallituksen maanantaina kertomat päätökset tästä artikkelista.
  • Suomen rajat aiotaan sulkea. EU aikoo sulkea Schengen-alueen ulkorajat.
  • Suomessa on todettu 272 laboratoriovarmistettua tartuntaa (tieto päivitetty maanantaina 16.3. klo 13.35). Sairastuneita on todennäköisesti THL:n mukaan 20–30 kertaa enemmän.

17.3. klo 10.27 Iran vapautti väliaikaisesti kymmeniätuhansia vankeja

Iran on vapauttanut väliaikaisesti noin 85 000 vankia koronavirusepidemian takia. Vapautettujen joukossa on myös poliittisia vankeja.

YK:n ihmisoikeuksien erityisraportoija Iranissa pyysi maaliskuun 10. päivä Irania vapauttamaan kaikki poliittiset vangit maan täpötäysistä ja sairauksien piinaamista vankiloista, jotta koronaviruksen leviämistä saataisiin lievitettyä.

Iranin virallisten lukujen mukaan maassa on sairastunut noin 15 000 ihmistä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Kuolleita on ainakin 853.

Iran ei ole kertonut, milloin vapautettujen vankien pitää palata vankilaan.

Lähde: Reuters

17.3. klo 10.25 VR supistaa junaliikennettä huhtikuun puolivälistä alkaen – matkustajamäärät ovat romahtaneet

VR vastaa matkustajamäärän romahtamiseen supistamalla kauko- ja lähiliikennettään huhtikuun puolivälissä. Matkustajamäärät ovat viime päivinä laskeneet sekä VR:n kauko- että lähiliikenteessä jopa 60 prosenttia. Tilanteen vuoksi VR aloittaa yhteistoimintaneuvottelut koko henkilöstön lomauttamiseksi. Henkilöstöä on tarkoitus lomauttaa vaiheittaan tämän vuoden aikana. Henkilökohtaiset lomautukset kestäisivät korkeintaan 90 vuorokautta. Lue lisää tästä artikkelista.

17.3. klo 10.12 Volkswagen keskeyttää suuren osan tuotannostaan

Autojätti Volkswagen kertoo keskeyttävänsä tuotannon useilla tehtaillaan koronaviruksen takia. Saksalaisen talouslehti Handelsblattin mukaan(siirryt toiseen palveluun) konsernijohtaja Herbert Diess kertoi, että esimerkiksi tehtailla Espanjassa, Portugalissa, Slovakiassa ja Italiassa tuotanto keskeytyy jo tällä viikolla. Diessin mukaan tuotanto keskeytetään useilla eurooppalaisilla tehtailla 2–3 viikoksi.

17.3. klo 9.52 Kiina suuttui Trumpin virustviittailusta

Kiinan ulkoministeriö on ärähtänyt Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tviitistä. Trump kirjoitti maanantai-iltana verkkopalvelu Twitterissä, että Yhdysvallat aikoo tukea voimakkaasti niitä aloja, joihin “kiinalainen virus” erityisesti osuu.

Kiinan ulkoministeriöstä sanottiin, että Trumpin sanavalinta mustamaalaa Kiinaa ja että Yhdysvaltojen tulisi pitää huoli omista asioistaan.

Lähteet: Reuters, AFP

17.3. klo 9.38 San Francisco määräsi tiukat liikkumisrajoitukset – suomalaispariskunta aikoo ulkoiluttaa koiraa ahkerasti

Kaliforniassa, San Franciscon alueella viranomaiset ottivat tänään käyttöön Yhdysvaltain tähän mennessä tiukimmat korona-varotoimet. Lähes seitsemän miljoonaa ihmistä on määrätty pysymään kodeissaan kolme viikkoa.

Kirjeenvaihtajamme haastatteli kaupungissa asuvaa suomalaispariskuntaa, joka on varannut kotiinsa viikoksi ruokaa ja aikoo lenkittää koiraansa ahkerasti – se kun on sallittua ulkoilua. Lue tarkemmin täältä

17.3. klo 9.31 Allegro- ja Tolstoi-juna pysähtyvät

Suomen ja Venäjän välillä liikennöivien Allegro- ja Tolstoi-junien liikennöinti keskeytetään toistaiseksi koronavirustilanteen vuoksi.

Helsingin ja Pietarin välillä liikennöivät Allegro-junat kulkevat normaalisti keskiviikkoon 18.3. asti, jolloin viimeinen aikataulun mukainen vuoro Helsingistä Pietariin lähtee klo 19.00 ja Pietarista Helsinkiin klo 20.30. Helsingin ja Moskovan välillä kerran päivässä liikennöivän Tolstoi-junan viimeinen lähtö Helsingistä on keskiviikkona 18.3. klo 17.44.

Suomen hallituksen mukaan Suomen ja Venäjän välinen raja pysyy matkustajaliikenteeltä suljettuna ainakin 13.4.

Peruttuihin Allegro- ja Tolstoi-juniin lipun ostaneille asiakkaille korvataan lipun hinta kokonaisuudessaan.

17.3. klo 9.11 Opetusministeri Andersson, miksi koulut päätettiin sulkea vasta nyt?

Opetusministeri Li Andersson (vas.) vastasi tänään Ylen aamussa, että koulujen sulkemispäätöstä ja etäopetukseen siirtymistä ei ole ehkä nähty julkisessa keskustelussa osana isoa kokonaisuutta ja sen valmistumisen aikataulua.

– Näissä eilen julkistetuissa toimenpiteissä ei ole kyse vain kouluista, vaan lähikontaktien määrän vähentämisestä koko yhteiskunnan tasolla. Jos vain suljetaan kouluja se ei riiitä, jos samalla jatketaan harrastuksia. Tämä on tullut nyt kokonaisuutena.

– Monissa maissa alan ammattilaiset ja asiantuntijat ovat painottaneet, että jos toimenpiteitä tehdään vain kouluissa, niin pahimmissa tapauksissa se voi johtaa siihen, että lapset viettävät enemmän aikaa riskiryhmien, isovanhempiensa kanssa. Hoitovastuu siirtyy heille. Ja siksi tämä toimenpide (koulujen sulkeminen) tehtiin vasta nyt samalla kuin kaikki muutkin linjaukset koskien muun muassa yli 70-vuotiaita ja laajemmin suurten kokousten rajoittamista, opetusministeri sanoo.

Koulujen osalta yhteiskunnalle kriittisillä aloilla työskentelevät vanhemmat voivat viedä 1.–3. luokilla olevat lapsensa normaalisti kouluun. “Kriittisten ammattien” luettelo on Anderssonin mukaan tarkentumassa. Päiväkotien osalta hän suosittelee vanhempia pitämään lapsia kotona, jos vain mahdollista.

17.3. klo 8.46 Amazon palkkaamassa 100 000 työntekijää

Yhdysvaltalainen verkkokauppajätti Amazon kertoo verkkosivuillaan palkkaavansa(siirryt toiseen palveluun) noin 100 000 uutta työntekijää vastaamaan koronaviruksen kasvattamaan kysyntään. Yhtiö houkuttelee työntekijöitä korottamalla minimituntipalkkojaan huhtikuun loppuun asti Yhdysvalloissa kahdella dollarilla, Britanniassa kahdella punnalla ja euroalueella kahdella eurolla.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Amazonin työntekijämäärä vaihtelee voimakkaasti kausittain, joten on vaikea arvioida, kuinka suuresta lisäyksestä on kyse. Joulusesongin huipussa yhtiöllä oli 798 000 työntekijää.

17.3. klo 8.26 Ensimmäiset koronarokotetestaukset aloitettiin

Yhdysvalloissa ensimmäiset koerokotettavat ovat saaneet pistoksensa. BBC:n mukaan(siirryt toiseen palveluun) koronavirusta vastaan kehitettyä rokotetta testataan neljällä ihmisellä Yhdysvaltain luoteisrannikolla Seattlessa sijaitsevassa tutkimuslaitoksessa. Yhdysvaltain viranomaisten mukaan rokotteen testaamiseen ja hyväksymiseen käyttöön menee ainakin vuosi aikaa.

Yleensä rokotteissa käytetään heikennettyä virusta, mutta nyt testattavassa rokotteessa on BBC:n mukaan laboratoriossa kehitetystä viruksen osittaisesta kopiosta. Tutkijat uskovat sen auttavan ihmisen immuunijärjestelmää taistelemaan virusta vastaan.

Koronavirusrokotteita on kehitteillä eri puolilla maailmaa.

Lähde: AP

17.3. klo 8.05 Aasian pörsseissä tasaista Yhdysvaltain eilisen romahduksen jälkeen

Tiistai on ollut Aasian pörsseissä rauhallinen huolimatta Yhdysvaltain eilisestä syöksystä. Tokiossa ja Shanghaissa indeksit pysyivät nollan paikkeilla, Hongkongin Hang Seng oli reippaan yhden prosentin nousussa. Uutistoimisto AP:n haastattelema hongkongilainen analyytikko arvioi, että sijoittajat ovat lähteneet metsästämään tarjouksia.

Australian keskeisin indeksi oli tiistaina puolestaan lähes kuuden prosentin nousussa.

Lähteet: AP, AFP

17.3. klo 7.58 Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja: Järjestelmä toimii

Vaikka vessapaperi ja jauheliha on ajoittain kaupoista loppu, suomalaisilla ei ole syytä huoleen. Näin vakuutti Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema Ylen Aamussa.

– Tällä hetkellä meillä järjestelmä toimii. Meillä on raaka-aineita, teollisuus toimii, logistiikkaketju toimii. Hyllyt saadaan täytettyä, mutta hetken aikaa voi olla tyhjää, jos kaikki ryntäävät ostoksille samaan aikaan.

Huoltovarmuuskeskuksella on erilaisia skenaarioita kriisitilanteiden varalta.

– Tämä ei ole pahasta päästä ollenkaan, mutta tuntuu ja yllättää kaikki, Lounema sanoi.

Julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen avasi ohjelmassa valmiuslain käyttöönoton prosessia.

– Tämä on päivä, jota kukaan valtiosääntöjuristi ei toivonut tulevan, Rautiainen sanoi.

Hänen mukaansa tilanne on hyvin poikkeuksellinen.

– Otamme käyttöön äärimmäisen syvälle ihmisen oikeuksiin ja oikeusvaltion perusrakenteisiin kajoavia toimenpiteitä, joiden käyttöönotto pitää luonnollisesti tarkastella hyvin tarkasti.

17.3. klo 7.32 Professori: Koronaepidemia kestää Suomessa ainakin kesään

Koronaviruksen ensimmäinen aalto voi jatkua Suomessa vielä ainakin kolme kuukautta, arvioi epidemioiden mallintamiseen erikoistunut Turun yliopiston professori Kari Auranen. Koronaepidemian kestoa ja voimakkuutta arvioidaan matemaattisten mallien avulla.

Mallinnusten suhteen ilmassa on kuitenkin vielä kaksi suurta kysymysmerkkiä. Toinen niistä on, kuinka suuri osuus tartunnan saajista on oireettomia. Toinen kysymysmerkki on lasten alttius saada koronavirustartunta ja tartuttaa tauti eteenpäin.

17.3. klo 7.24 OAJ:n kehittämispäällikkö: Oppilailla erilaiset valmiudet etäopiskeluun

OAJ:n kehittämispäällikkö Jaakko Salo muistutti Ylen Aamussa, että etäopiskelu vaikuttaa ilman muuta oppimiseen. Lisäksi oppilailla on erilaiset valmiudet etäopiskeluun. Toiset pystyvät itsenäiseen työskentelyyn, toiset eivät.

Oppilaat ovat eriarvoisessa asemassa myös kotiensa puolesta.

– Me nyt jo tiedämme, että kotien tilanteet ovat hirveän erilaisia. Vanhempien valmiudet, mahdollisuudet ja osaaminen tukea lapsiaan tavallisessa kouluarjesssakin on erilainen. Se korostuu tässä tilanteessa. Poikkeustilanteen loppumisen jälkeen tarvitsemme valtavasti tukea, Salo sanoi.

Lisäksi luokanopettaja Saara Mälkönen totesi, että etäopetuksen ja -opiskelun tavoitteiden täytyy olla realistisia.

-On ilmiselvää, ettei opetusta voida järjestää normaalilla tavalla, Mälkönen sanoi.

17.3. klo 7.20 Ilmansaasteet vähentyneet Italiassa koronaepidemian aikana

Euroopan avaruusviraston ESA:n mukaan Italiassa määrätyt koronarajoitukset ovat vähentäneet ilmansaasteita maan yllä. Erityistä huomiota ESA kiinnittää typpidioksidin määrään Pohjois-Italian rajuimman epidemia-alueen yllä.

Täältä voit katsoa ESA:n animaation(siirryt toiseen palveluun), joka näyttää typpidioksidipäästöjen määrän vuoden alusta

17.3. klo 7.11 EU rahoittaa saksalaista rokotefirmaa kymmenillä miljoonilla, Yhdysvaltojen kerrottiin havitelleen rokotetta

EU-komissio rahoittaa 80 miljoonalla eurolla saksalaisyhtiötä, joka kehittää rokotetta koronavirusta vastaan. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi maanantai-iltana, että rahoitus on osa EU:n koordinoituja toimia viruksen torjumiseksi.

– Olen ylpeä, että EU:ssa on CureVacin kaltaisia johtavia yrityksiä. Sen koti on täällä, mutta sen rokotteet hyödyttävät kaikkia niin Euroopassa kuin muualla, von der Leyen sanoi.

Sunnuntaina saksalaislehti Welt am Sonntag kertoi, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump olisi tarjonnut suuria summia CureVacille saadakseen tulevan rokotteen Yhdysvaltojen käyttöön jopa yksinoikeudella. Yhtiö kiisti maanantaina saaneensa Yhdysvalloista tarjousta.

Saksan liittokansleri Angela Merkel kommentoi asiaa lyhyesti maanantaina sanoen, että hänen hallituksensa toimi nopeasti ja että “aihe on nyt käsitelty”.

CureVacin silloinen toimitusjohtaja, yhdysvaltalainen Daniel Menichella kävi muiden lääkealan edustajien kanssa tapaamassa Trumpia Valkoisessa talossa maaliskuun alussa.

Viime viikolla yhtiö ilmoitti, että Menichellan tilalle toimitusjohtajaksi asettuu yhtiön perustajiin kuuluva hallituksen puheenjohtaja Ingmar Hoerr. Yhtiön tiedotteessa ei kerrottu syytä vaihdokselle.

Maanantaina CureVacista kerrottiin, että Hoerr vetäytyy väliaikaisesti tehtävästään terveyssyistä. Poissaolo ei yhtiön mukaan liity koronavirukseen.

Lähteet: AP, AFP

17.3. klo 6.25 Ohion osavaltio lykkäsi esivaalejaan, muut kolme aikovat äänestää

Yhdysvalloissa Ohion osavaltion kuvernööri on päättänyt perua presidentinvaalien esivaaliäänestyksen tiistailta. Kuvernööri Mike DeWinen mukaan äänestyksen peruminen oli välttämätöntä koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi.

DeWine oli pyytänyt oikeudelta valtuuksia lykätä äänestystä, mutta tuomari torjui kuvernöörin pyynnön. Hallinto julisti sen jälkeen poikkeustilan, jonka nojalla äänestys voitiin perua.

Kolme muuta osavaltiota, Arizona, Florida ja Illinois aikovat äänestää tiistaina suunnitelmien mukaan.

Lähteet: AP, Reuters, AFP

17.3. klo 6.02 Kadut tyhjenevät Ranskassakin, kun maa herää ensimmäiseen karanteenipäivään

Ranskassa siirrytään tänään koronaviruksen torjunnassa italialaiseen malliin eli ulkona tulisi liikkua vain, jos se on täysin välttämätöntä. Viranomaiset ovat vedonneet viime päivinä kansalaisiin, jotta nämä pysyisivät tiukasti sisätiloissa, mutta esimerkiksi Pariisissa viikonloppuna kansa kokoontui sankoin joukoin nauttimaan elämästä. Kotiaresti on ranskalaisille kova pala, kirjoittaa toimittajamme Annastiina Heikkilä Pariisista.

17.3. klo 5.55 Kiinassa uusia koronatartuntoja edelleen vain muutamia

Manner-Kiinassa vahvistettiin maanantaina aikana yhteensä 21 koronavirustartuntaa. Edellispäivän saldo oli 16. Koronaviruksen aiheuttamia kuolemia raportoitiin maanantaina Manner-Kiinassa 13. Kuolleista lähes kaikki olivat pandemian alkupisteenä pidetyssä Hubein maakunnassa, uusia tartuntoja Hubeissa vahvistettiin vain yksi. Kaikki muut Kiinan tartunnat olivat peräisin ulkomailta.

Lähde: Reuters

17.3. klo 5.02 Yhdysvalloissa esivaalien äänestyspäivä – ehkä

Yhdysvalloissa tuomari on kieltänyt Ohion osavaltiota lykkäämästä tiistaiksi ajoitettuja esivaaleja. Asiasta kertoo esimerkiksi Washington Post(siirryt toiseen palveluun).

Vaaleja haluttiin siirtää koronaviruspandemian ja siihen liittyvien kokoontumisrajoitusten takia. Vaalien siirtoa kesäkuun alkuun puolsi muun muassa Ohion kuvernööri Mike DeWine.

Washington Postin mukaan on epävarmaa, valitetaanko tuomarin päätöksestä ja toteutuvatko vaalit tiistaina. Uutiskanava ABC(siirryt toiseen palveluun):n mukaan on mahdollista, että vaali toteutetaan jonkinlaisena postiäänestyksenä.

Esivaalit on määrä järjestää tiistaina vaikutusvaltaisissa Arizonassa, Floridassa, Illinoisissa ja Ohiossa. Demokraateilla presidenttiehdokkaan paikasta kisaavat ex-varapresidentti Joe Biden ja senaattori Bernie Sanders.

Lähde: STT

17.3. klo 4.14 Lentoyhtiö Qantas vähentää rajusti lentojaan

Australialainen lentoyhtiö Qantas tekee mittavia leikkauksia lentotoimintaansa koronaviruspandemian vuoksi. Yhtiö vähentää kansainvälistä lentokapasiteettia 90 prosentilla ja Australian sisäisiä lentoja 60 prosentilla. Ympäri maailmaa yleistyvät matkustuskiellot kurittavat nyt lentoyhtiöiden taloutta. Yhtiö kertoo jatkavansa vähennyksiä ainakin toukokuun loppuun kysynnän jyrkän laskun vuoksi.

Leikkaukset koskevat Qantasin lisäksi sen halpalentoyhtiötä Jetstaria. Noin 150 yhtiön konetta jää kentille, mukaan lukien lähes kaikki laajarunkokoneet, yhtiö kertoi lausunnossaan. Qantas perui jo viime viikolla 25 prosenttia lennoistaan.

Lähde: STT-AFP

17.3. klo 3.49 Vessapaperin korvikkeet saattavat tukkia viemärit

Koronaviruksen myötä maailmalla levinnyt villitys hamstrata vessapaperia saattaa aiheuttaa epäsuorasti ongelmia Britannian viemäriverkostoon, kertoo Brittilehti The Guardian. Toimitusketjustrategian professori Richard Wilding kertoo lehdelle, että vessapaperin korvaaminen muilla pyyhkimisvälineillä voi aiheuttaa vakavia seurauksia yhteiskunnalle.

17.3. klo 2.43 Tom Hanks pääsi pois sairaalasta

Koronavirustartunnan saanut näyttelijä Tom Hanks on päässyt pois sairaalasta Australiassa, kertovat maan terveysviranomaiset. Yhdysvaltalaisnäyttelijän puoliso sen sijaan jää sairaalahoitoon.

Hanks kertoi viime viikolla sosiaalisessa mediassa, että sekä hän että puolisonsa Rita Wilson ovat saaneet koronavirustartunnan.

17.3. klo 2.40 Presidentti Trump ohjeisti kansalaisia pysymään poissa baareista

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump kehottaa kansalaisia välttämään yli 10 hengen kokoontumisia. Lisäksi vanhojjen ihmisten olisi syytä pysytellä kotonaan. Uudet ohjeet kehottavat yhdysvaltalaisia pysymään poissa baareista ja ravintoloista sekä välttämään turhaa matkustamista. Lisäksi koulujen sulkemista on syytä harkita sekä vähentää vierailuja toisten koteihin.

Trump totesi, että koronaviruksen taittumiseen voi mennä aikaa.

– Saa nähdä, miten käy. Tämä voi kestää heinä-elokuulle tai pidempään, Trump totesi maanantaina.

Lähde: CNN

17.3. klo 1.34 Jalkapallon EM-kisat siirtyvät

Ensi kesän jalkapallon EM-kisoja siirretään koronaviruspandemian vuoksi, kirjoittaa Financial Times -lehti. Lehti perustaa tietonsa useisiin asiasta perillä oleviin lähteisiin.

17.3. klo 01.00 Britannia kertonee uusista tukitoimista tiistaina

Britannian valtiovarainministerin Rishi Sunakin ja pääministeri Boris Johnsonin odotetaan kertovan uusista tukitoimista yrityksille lehdistötilaisuudessa tiistaina, kertoo uutistoimisto Reuters.

17.3. klo 0.20 Euromaat sopivat taloustoimista

Euromaat tekevät kaiken tarvittavan euroalueen talouden turvaamiseksi koronaviruksen aiheuttamien talousongelmien edessä, sanoi Euroryhmän puheenjohtaja Mário Centeno yli viisituntiseksi venyneen euromaiden valtiovarainministerien videokokouksen päätteeksi.

16.3. klo 23.23. Venäjä sulkee rajansa

Venäjä sulkee kaikki rajansa ulkomaalaisilta tällä viikolla koronaviruksen takia. Poikkeuksen tekevät Venäjällä vakituisesti asuvat ihmiset, kerrottiin pääministeri Mihail Mishustinin lausunnossa maanantaina.

Rajat sulkeutuvat tiistaina kello 23 Suomen aikaa, ja ne pysyvät kiinni aina 1. toukokuuta asti. Toimen tarkoituksena on lausunnon mukaan suojella venäläisten terveyttä.

Jo aiemmin Venäjä ilmoitti sulkevansa maarajansa Puolaan ja Norjaan. Tammikuun lopulla Venäjä ilmoitti sulkevansa Kiinan vastaisen rajansa.

Venäjällä on ilmoitettu 93 todennetusta koronavirustartunnasta.

Lähteet: STT, AFP

16.3. klo 22.17: Macron: “Olemme terveyssodassa”

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoo Ranskan olevan nyt terveyssodassa. Hän kehottaa kaikkia olemaan liikkumatta turhaan seuraavat kaksi viikkoa. Macronin mukaan kehotuksen rikkojia rangaistaan.

Ranska laittaa monien muiden maiden tavoin huomisesta lähtien ulkorajansa kiinni. Macron myös vahvistaa, että Schengen-alueen rajat menevät huomenna puolilta päivin kiinni alueeseen kuulumattomilta.

Macron myös takaa, etteivät ranskalaiset yritykset ajaudu konkurssikierteeseen. Valtio takaa yritysten lainoja 300 miljardiin euroon saakka.

16.3. klo 22.00 Saksan koronatartunnoissa selvä hyppäys

Saksassa koronavirustartuntojen määrä on noussut päivän aikana huomattavasti. Robert Koch instituutin mukaan Saksassa on tullut tänään ilmi yli 1100 tartuntaa. Koronaan sairastuneita on nyt yli 6000 ja virukseen on menehtynyt tähän mennessä 13 ihmistä.

16.3. 20.46 Sauli Niinistö Ylelle: “Perustavaa laatua olevat seikat: terveys, toimeentulo ja suhde muihin ihmisiin tulevat hallitsemaan meidän ajatuksia”

Sauli Niinistö sanoi Ylen pääuutislähetyksessä, että olot ovat poikkeukselliset nyt ympäri maailmaa.

– Tässä joudutaan miettimään, mikä on tehokkain tapa torjua uhkaava vaara eli tartuntatauti. Kaikki keinot on syytä käydä läpi.

Niinistön mukaan kaikkien toimien tarkoituksena on suojata suomalaisia. Hän uskoo, että kansalaiset ymmärtävät kovat toimet.

– Meidän elämämme kyllä tässä muuttu. Perustavaa laatua olevat seikat: terveys, toimeentulo ja suhde muihin ihmisiin tulevat hallitsemaan meidän ajatuksia.

Niinistö sanoi, että Suomessa on kohdattu paljon pahempaakin, vaikka hankalia tilanteita on nyt edessä.

– Toivon mukaan tulee myös sellaisia kokemuksia, jotka lähentävät meitä toisiimme.

16.3. klo 20.44 Korona vaivutti Disney Worldinkin Ruususen uneen

Yhdysvaltain Floridassa koronatilanne sulki maanantaina Disney Worldinkin ja muut huvipuistot Orlandossa. Puistot ovat kiinni ainakin kuun loppuun asti.

Korona vaivutti Disney Worldinkin Ruususen uneen

Yhdysvaltain Floridassa koronatilanne sulki maanantaina Disney Woldinkin ja muut huvipuistot Orlandossa. Puistot ovat kiinni ainakin kuun loppuun asti.

16.3. klo 20.30 Venäjä ja Kanada sulkevat rajansa

Venäjä ilmoittaa panevansa ulkorajat kiinni. Ei-venäläisten ja valtiottomien pääsy maahan estetään keskiviikosta alkaen aina toukokuun alkuun saakka.

Myös Kanada liittyy niiden maiden pitkään listaan, jotka sulkevat rajansa. Maahantulokielto ei koske kanadalaisia ja Kanadassa pysyvästi asuvia eikä yhdysvaltalaisia. Kanadan pääministeri Justin Trudeau perustelee poikkeusta Yhdysvaltain kohdalla sillä, että maiden taloudellinen integroituminen on niin syvää.

16.3. klo 20.24 Uskaltaako omien iäkkäiden vanhempien luona vierailla?

Viranomaiset neuvovat ja hallitus linjasi, että yli 70-vuotiaiden pitäisi elää karanteenin kaltaisissa olosuhteissa.

Ylen erikoislähetyksessä vieraillut sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoi, että vanhuksia voi tervehtiä postikorteilla, videoilla ja muilla vastaavilla.

Kuntien sosiaalitoimella on myös velvollisuus ja vastuu huolehtia siitä, että vanhusten asiat ovat hoidossa. Lähiomaisia voidaan käyttää hyväksi, mikäli he ovat oireettomia.

Kun erikoislähetyksen juontaja Petri Raivio kysyi, voiko hän esimerkiksi mennä tapaamaan omia vanhempiaan, Varhila vastasi, että ikäihmistä voi mennä tapaamaan sillä edellytyksellä, että itsellä ei ole mitään oireita, hygieniataso on hyvä, vierailija pitää riittävää väliä vanhukseen ja hän ei ole tullut epidemia-alueelta.

Lue tästä artikkelista lisää iäkkäiden omaisten hoitamisesta tässä tilanteessa.

16.3. klo 19.56 Analyysi: Suomi siirtyy nopeasti poikkeusoloihin – kansalaisten kriisivalmius ja erilaisen kohtelun sietäminen joutuvat tosi koetukselle

Poikkeusolot. Sana kuulostaa dramaattiselta ja myös on.

Koronaviruksen vuoksi hallitus on puuttumassa kansalaisten perusoikeuksiin yhteiskunnan toiminnan turvaamiseksi. Ensimmäistä kertaa sotien jälkeen. Tilanne on ainutlaatuinen.

Poikkeusoloja ei määrätty voimaan esimerkiksi Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokouksen turvaamiseksi Helsingissä 1975, vaikka pääkaupunki vilisi valtioiden johtajia. Poikkeusoloista ei puhuttu lintuinfluenssan eikä sikaflunssan yhteydessä.

Nyt siis jokin on toisin kuin aiemmin. Lue koko Ari Hakahuhdan analyysi täältä.

16.3. klo 19.47 Katso Ylen erikoislähetys klo 20.00 alkaen – 20.30 vieraana Sauli Niinistö

Hallituksen mukaan Suomi on poikkeustilanteessa koronavirustilanteen vuoksi.

Yle käsittelee tilannetta tänään maanantaina erikoislähetyksessään kello 20.00 alkaen. Lähetystä voi seurata TV1:ssä, Yle Areenassa ja verkossa. Voit seurata lähetystä täältä.

Lähetys jatkuu kello 20.30 pääuutislähetyksellä, jossa vieraana on presidentti Sauli Niinistö.

16.3. klo 19.39 Italiassa nyt yli 2000 kuollutta

Italian terveysviranomaiset ilmoittavat, että tänään on tullut 349 uutta koronaviruksen aiheuttamaa kúolintapausta. Virukseen kuolleita on nyt yli 2 000 ja kaiken kaikkiaan koronavirustartunnan on Italiassa saanut lähes 28 000 ihmistä.

16.3. klo 19.33 Boris Johnson: Virus leviää etenkin Lontoossa, kouluja ei suljeta

Britannian pääministeri Boris Johnson sanoo koronaviruksen leviämisen nyt nopeutuvan Britanniassa. Erityisesti se leviää nyt pääkaupungissa Lontoossa.

Johnsonin mukaan ihmisten tulee nyt välttää turhia kokoontumisia ja kontakteja esimerkiksi pubeissa, klubeilla ja teatterissa. Johnson myös kehottaa ihmisiä etätyöhön, jos se on mahdollista. Kouluja ei vielä tässä vaiheessa aiota sulkea.

16.3. klo 19.15 OAJ:n mukaan korvaavien tehtävien antaminen ei ole etäopetusta: kaikilla ei ole edes vaadittavia laitteita

Suomen hallitus linjasi tänään uusista toimenpiteistä koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi maassa. Yhtenä toimenaperuskoulut suljetaan.

OAJ:n kehittämispäällikkö Jaakko Salo toteaa, ettei nykyisen kaltaista perusopetusta voi sellaisenaan siirtää verkon kautta tapahtuvaksi etäopetukseksi.

– Pelkästään se että kaikilla opettajilla ja oppilailla ei ole vaadittavia laitteita kotonaan, on yksi ongelma, Salo kertoo.

Vallitsevassa koronatilanteessa Salo ei puhuisi etäopetuksesta, vaan korvaavasta opetuksesta. Korvaavasta opetuksesta ei ole kirjattu laissa. Kyse on poikkeusjärjestelystä, jolla siis poiketaan lain ja opetusuunnitelman mukaisesta tavanomaisesta opetuksen järjestämisestä.

– En siis kutsuisi sitä etäopetukseksi, jos oppilaille annetaan korvaavia tehtäviä.

16.3. klo 18.58 Eurooppalaiset autonvalmistajat supistavat tuotantoaan

Keskeiset eurooppalaiset autonvalmistajat ovat supistaneet tuotantoaan koronaviruksen aihauttaman kysynnän laskun vuoksi. Muun muassa Volkswagen, Fiat Chrysler ja Peugeot ovat ilmoittaneet leikkaavansa tuotantoaan välittömästi. Autonvalmistajilla on satoja tuhansia työntekijöitä ympäri Eurooppaa.

16.3. klo 18.42 Espanja sulkee rajansa

Myös Espanja ilmoittaa sulkevansa ulkorajat.

16.3. klo 18.40 Espanjan Aurinkorannikolta käynnissä joukkopako, suomalaisyrittäjä kertoo valtavista tappioista

Espanjassa on tavattu jo yli 9 000 koronavirustartuntaa. Viimeisen vuorokauden aikana uusien tartuntojen määrä nousi tuhannella. Aurinkorannikolla on turistien lisäksi tuhansia siellä osan vuodesta viettäviä suomalaisia.

Monet heistä kuuluvat riskiryhmään ikänsä vuoksi.

Fuengirolassa Meriatur-matkatoimistoa pyörittävän Jenni Sirviön mukaan suomalaiset haluavat maasta pois nyt hinnalla millä hyvänsä. Hänen mukaansa kohtuuhintaisia suoria lentoja ei kuitenkaan enää juuri ole.

Lue täältä Maija Salmen artikkeli aiheesta(siirryt toiseen palveluun)

16.3. klo 18.28 Portugalissa ensimmäinen koronaan kuollut

Portugalin terveysviranomaiset ilmoittavat ensimmäisestä koronaan kuolleesta portugalilaisesta. Viruksen aiheuttamaan tautiin kuoli 80-vuotias mies. Maassa on noin 330 todettua tautitapausta.

16.3. klo 18.20 Sveitsi poikkeustilaan – alppimaa sulkee rajat muita kuin sveitsiläisiltä

Sveitsi on päättänyt asettaa maan poikkeustilaan koronaviruksen vuoksi. Viruksen leviämisen hidastamiseksi Sveitsi sulkea myös rajansa muiden maiden kansalaisilta.

16.3. klo 18.07 Saksa pitää kirkot, baarit ja ilotalot suljettuina

Saksan liittohallitus on päättänyt kieltää suuren osan julkisista kokoontumisista. Muun muassa kirkot, synagogat ja moskeijat pidetään suljettuina. Myös urheilupaikat pannaan kiinni.

Niin ikään baarit, pubit, diskot ja ilotalot pitävät ovensa kiinni. Sen sijaan kaupat, pankit, apteekit ja huoltoasemat pidetään auki.

16.3. klo 17.50 Uutistoimisto Reuters: EU aikoo sulkea Schengen-alueen ulkorajat

Uutistoimisto Reutersin lainaamien lähteiden mukaan EU aikoo sulkea Schengen-alueen ulkorajat. Asia on esillä EU-johtajien videokokouksessa tiistaina.

Varotoimella halutaan hidastaa koronaviruksen leviämistä. Rajat on tarkoitus panna kiinni tässä vaiheessa kuukaudeksi.

Reuters

16.3 klo 17.01 Koulut suljetaan, varhaiskasvatus ja esiopetus pidetään toiminnassa

Pääministeri Sanna Marin kertoi, että viime viikon jälkeen tilannekuva on muuttunut. Hallitus antaa eduskunnalle valmiuslain käyttöönottoasetuksen. Tämä on ensimmäinen kerta Suomen historiassa, kun valmiuslait otetaan käyttöön.

Epidemia leviää nyt Suomessa aiempaa nopeammin. Nyt pyritään kaikin keinoin rajoittamaan epidemian leviämistä. Ikääntyneet ja riskiryhmät sairastavat rajummin ja tarvitsevat todennäköisesti sairaalahoitoa. Siksi riskiryhmiä pyritään suojaamaan uusilla keinoilla.

Hallitus on pättänyt esimerkiksi seuraavista toimista:

Varhaiskasvatus ja esiopetus pidetään toiminnassa. Ne vanhemmat, jotka voivat hoitaa lapsensa kotona, toimivat niin.

Kaikki koulut suljetaan keskiviikosta alkaen. Kuitenkin niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla, järjestetään koulussa esiopetus sekä perusopetuksen 1–3 luokkien lähiopetus. Ylioppilastutkinnon kokeet järjestetään tiivistetyssä aikataulussa 23.3. 2020 mennessä.

Seuraavat tilat suljetaan: valtion ja kuntien museot, teatterit, Kansallisooppera, kulttuuritalot, kirjastot, kirjastoautot, Kansallisarkiston asiakas- ja tutkijasalipalvelut, harrastustilat ja –paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, vanhusten päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset. Hallitus suosittelee, että yksityisen ja kolmannen sektorin toimijat ja uskonnolliset yhteisöt toimivan samoin.

Vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä kielletään vierailut.

Hallitus antaa toimintaohjeen, jolla 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään muista ihmisistä. Heidän toivotaan elävän karanteenin kaltaisissa olosuhteissa. Ohje ei koske kansanedustajia, valtiojohtoa ja kunnallisia luottamushenkilöitä.

Julkiset kokoontumiset rajoitetaan kymmeneen henkilöön ja tarpeetonta oleskelua yleisillä paikoilla suositellaan välttämään.

Kriittisen henkilöstön osalta poiketaan työaikalain ja vuosilomalain säännöksistä sekä yksityisellä että julkisella sektorilla. Tämä koskee erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon sekä sisäisen turvallisuuden koulutettuja ammattilaisia.

Hallitus ohjeisti tiedotustilaisuudessa, että kaupassa saa käydä ostamassa ruokaa, apteekista saa hakea lääkkeitä ja koiraa saa ulkoiluttaa eli välttämättömät asiat saa hoitaa.

Hallitus järjestää uuden tiedotustilaisuuden huomenna iltapäivällä.

Lue täältä koko lista hallituksen päätöksistä..

16.3. klo 16.50 Afrikka: Ensimmäiset koronaviruspotilaat useassa maassa

Useat Afrikan maat ovat tänään kertoneet ensimmäisistä vahvistetuista koronavirustapauksistaan. Ensimmäiset potilaat on löydetty Tansaniassa, Somaliassa, Beninissä ja Liberiassa.

Uudet tapaukset tarkoittavat sitä, että yli puolet maanosan valtioista eli 30 valtiota hoitavat nyt koronaviruspotilaista. Yhteensä vahvistettuja tapauksia on vasta noin 400, mutta pelkona on, että virustartunnat alkavat jyllätä maissa, joissa terveydenhuolto on muutenkin koetuksella ja vajavaista.

Myös esimerkiksi Ruandassa, Burkina Fasossa, Etiopiassa ja Kamerunissa raportoitiin lisää tapauksia.

Egyptissä puolestaan maa lopettaa kaiken lentoliikenteen kuun loppuun saakka. Asiasta kertoi maan pääministeri Mostafa Madbouly. Egyptissä on todettu kaikkiaan 150 koronavirustapausta, mutta pelkona on, että tapauksia olisi paljon enemmän.

Lähde: Reuters

16.3. klo 16.46 Katso täältä oman maakuntasi koronavirustilanne

Pääsetu tutkimaan tästä artikkelista oman maakuntasi koronavirustilannetta.

16.3. klo 16.17 Lähi-itä: Moskeijat kiinni, “Älkää suudelko itkumuuria”

Israelissa Jerusalemin päärabbi varoittaa juutalaisia siitä, ettei heidän pitäisi suudella Länsimuuria, joka myös Itkumuurina tunnetaan. Taustalla on pelko koronan leviämisestä.

Länsimuuri on juutalaisille tärkeä paikka, sillä se on viimeinen jäljellä oleva osa Jerusalemin toista temppeliä ja siten juutalaisuuden pyhin paikka Jerusalemissa. Juutalaiset rukoilevat muurin vieressä isoina joukkoina. Monet uskovaiset myös suutelevat muuria.

– Älkää suudelko Länsimuurin kiviä, ohjeistaa paikan päärabbi Shmuel Rabinowitz lausunnossaan.

Israelissa on kaikkiaan 255 vahvistettua koronatapausta. Lisäksi palestiinalaisalueella Länsirannalla on todettu 39 koronavirustapausta. Saarretussa ja tiukasti vartioidussa Gazassa koronaa ei ole todettu.

Kautta Lähi-idän on tänään ilmoitettu moskeijoiden sulkemisesta koronaviruksen vuoksi. Muun muassa Turkissa ja Persianlahdella lopetettiin yhteisrukoukset mutta yksittäiset ihmiset saavat silti tulla rukoilemaan. Marokko puolestaan sulki moskeijat kokonaan.

Iranissa raportoitiin 129 uutta varmistettua koronaviruskuolemaa. Kyseessä on tähän mennessä suurin vuorokauden sisään raportoitu kuolonuhrien määrä Iranissa.

Kaikkiaan Iranissa yli 850 ihmistä on virallisten lukujen mukaan kuollut koronaan. Tartuntoja on kaikkiaan noin 15 000, joskin ulkomaiset asiantuntijat arvioivat todellisen määrän olevan paljon suurempi.

Iranin terveysministeriön edustaja vetosi kansaan, jotta nämä ottaisivat koronaviruksen vakavasti eivätkä matkustaisi maan sisällä. Kaupat ja palvelut ovat kuitenkin auki.

Sen sijaan mun muassa Libanonissa on suljettu kaikki palvelut ja maahan on julistettu hätätila. Myös Irakissa suunnitellaan ulkonaliikkumiskieltoa. Kiellon on määrä alkaa tiistaina. Suunnitelma sai irakilaiset ryntäämään kauppoihin hamstraamaan ruokaa ja tarvikkeita paniikissa.

Lähteet: AP, AFP

6.3. klo 16.01 Norwegian peruu 85 prosenttia lennoistaan

Lentoyhtiö Norwegian peruuttaa 85 prosenttia lennoistaan 21.3. lähtien koronaviruspandemian takia. Yhtiö ilmoittaa jo nyt peruneensa tuhansia reittejä.

Samalla yhtiö lomauttaa 7 300 työntekijää, mikä vastaa noin 90:ää prosenttia sen kaikista työntekijöistä.

Karsittu aikataulu on voimassa ainakin huhtikuun puoliväliin saakka. Tänä aikana Norwegian lentää pääsääntöisesti Norjan sisäisiä lentoja ja Pohjoismaiden pääkaupunkien väliä. Esimerkiksi Oslo–Helsinki-väliä on määrä lentää neljä kertaa viikossa molempiin suuntiin.

16.3. klo 15.54 Niinistö ja Putin keskustelivat koronasta

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat keskustelleet puhelimitse tänään maanantaina, tiedottaa tasavallan presidentin kanslia.

Presidentit keskustelivat koronaviruspandemian aiheuttamasta tilanteesta ja sen vaikutuksista Suomen ja Venäjän välisellä rajalla. Presidentit olivat yhtä mieltä siitä, että virusten torjunta vaatii laajaa kansainvälistä yhteistyötä. Presidentti Niinistö korosti myös jatkuvan tiedonvaihdon merkitystä.

Puhelu käytiin Suomen aloitteesta.

16.3. klo 15.08 Euroopan luotijunat kulkevat vielä

Länsi-Euroopan suurkaupunkien välejä kulkevat luotijunat Eurostar ja Thalys pitävät koronaviruksesta huolimatta toistaiseksi ihmiset yhteyksissä naapurimaihin. Kalustoa on kuitenkin vähennetty.

Lisäksi yhtiöt ovat ilmoittaneet poikkeuksellisista korvauksista lippujen suhteen. Eurostar antaa asiakkaan niin halutessa siirtää 7. huhtikuuta asti hankitun juna- tai juna+hotellilipun eLippuun, joka on käytettävä 12. joulukuuta mennessä. Thalys sallii asiakkaan muutostoiveet tai palauttaa rahat matkoista, jotka on varattu tehtäväksi 30. huhtikuuta mennessä.

Eurostar on ilmoittanut ajavansa Lontoo–Bryssel -väliä ja Lontoo–Pariisi -väliä lähes normaalisti. Vuoroja on vähennetty jonkin verran laskeneen kysynnän takia ensi lauantaista seuraavan viikon torstaihin asti.

Hinnat eivät seuraa laskenutta kysyntää vaan edestakaisesta matkasta Brysselin ja Lontoon välillä joutuu tällä ja ensi viikolla maksamaan helposti 300–400 euroa.

Thalys on perunut useita vuoroja Brysselin ja Pariisin sekä Pariisin ja Amsterdamin välillä. Samalla tavoin kuin Eurostar, Thalys hyväksyy koronatilanteen takia matkan muutokset tai palauttaa rahat matkoista jotka on varattu tehtäväksi 15.4. mennessä.

Lähiaikojen hinnat Pariisin-junissa noudattavat normaalia hintahaitaria. Yhdensuuntainen matka maksaa noin 100 euroa.

Sekä Thalys että Eurostar ovat sulkeneet ravintolapalvelut ja vaunutiloissa desinfioidaan käsinojat, kahvat, vetimet sekä pöydät.

Koronavirustilanteen eläessä päivittäin myöskään junaliikenteen jatkumisesta rajojen yli ei ole takeita vaan asiakkaiden on hyvä seurata yhtiöiden tiedotteita.

16.3. klo 15.06 Seuraa Ylen suoraa erikoislähetystä koronasta

Yle lähettää erikoislähetyksen koronatilanteesta kello 15 lähtien. Lähetyksessä seurataan myös pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen tiedotustilaisuutta koronavirustilanteesta ja toimenpiteistä Suomessa. Suora lähetys on nähtävissä verkossa(siirryt toiseen palveluun)Areenassa ja TV1:ssä sekä kuunneltavissa Radio Suomessa.

16.3. klo 15.03 Ylen tiedot: Hallitus harkitsee koulujen sulkemista

Ylen tietojen mukaan koulujen sulkeminen on yhtenä keinona hallituksen pöydällä. Hallitus on kokoontunut tänään keskustelemaan koronatilanteesta. Hallitus järjestää tiedotustilaisuuden tänään kello 16. Koulujen sulkemisesta kertoi ensin Hämeen Sanomat. Myös Helsingin Sanomat kertoo, että koulut tullaan hyvin todennäköisesti sulkemaan.

16.3. klo 13.55 Espanjassa lähes tuhat uutta tartuntaa

Espanjassa on todettu lähes tuhat uutta koronavirustapausta kuluneen vuorokauden aikana. Yhteensä Espanjassa tartuntoja on jo 8 744, kertoi maan terveysministeri iltapäivällä. Myös kuolleiden määrä nousi. Nyt 297 espanjalaista on kuollut tautiin.

Tartuntojen määrä on kuitenkin vähän hidastunut viikonlopusta, jolloin lauantain ja sunnuntain välisenä aikana Espanjassa rekisteröitiin noin 2 000 uutta tartuntaa ja kuolleiden määrä nousi noin sadalla.

Viruksesta pahiten kärsii Madridin alue, jossa on yli puolet todetuista tartunnoista.

Epidemian nujertamiseksi Espanja on julistanut hätätilan. Kaikki paitsi välttämättömät palvelut on suljettu ja kansalaiset on määrätty pysymään kodeissaan. Sallittua on vain lääkkeiden ja ruuan ostaminen, lääkärissä käyminen ja töihin meneminen.

Hallituksen mukaan alun perin päätetty kahden viikon hätätila ei riitä vaan sitä on syytä pidentää. Espanja harkitsee myös muun muassa rajojensa sulkemista.

Lähteet: AFP, Reuters

16.3. klo 13.36 Tallink keskeyttää Silja Europan liikennöinnin Helsingistä Tallinnaan

Tallink keskeyttää toistaiseksi Silja Europan liikennöinnin Helsingistä Tallinnaan tiistaista 17.3.2020 alkaen.

Päätös liittyy koronavirustilanteeseen ja Viron hallituksen päätökseen sulkea maan rajat ulkomaalaisilta tiistaista alkaen.

16.3. klo 13:33 Suomessa nyt 272 varmennettua tartuntaa

THL kertoi juuri, että Suomessa on tähän mennessä todettu(siirryt toiseen palveluun) 272 laboratoriovarmennettua koronavirustartuntaa.
Näytteenottokriteerien muututtua näytteitä ei enää oteta oireettomilta. Lieväoireisia ja matkoilta palaavia testataan lääkärin harkinnan mukaan.

16.3. klo 13.27 Ruotsissa lisää kuolemantapauksia

Ruotsissa koronaepidemiaan kuolleiden määrä on noussut kuuteen, kertoo Aftonbladet(siirryt toiseen palveluun). Eilisen jälkeen uusia kuolemantapauksia on kirjattu kolme. Kyse oli vanhemmista potilaista, joilla oli ennestään perussairauksia.

Koronaan kuolleista viisi on menehtynyt Tukholman alueella, missä koronatartuntoja on Ruotsissa havaittu eniten.

Lähde: STT

16.3. klo 13.25 Jyväskylässä 50 sairaalatyöntekijää kotikaranteeniin

Keski-Suomessa koronaan sairastuneiden joukossa on myös Jyväskylän sosiaali- ja terveyspalveluiden työntekijöitä. Suurin osa tartunnalle altistuneista on kaupungin tiedossa, ja heidät on määrätty karanteeniin.

Jyväskylän kaupunginsairaalassa eli terveyskeskussairaalassa karanteeniin on asetettu lähes 50 työntekijää. Asiakkaissa, potilaissa ja tartunnan saaneiden lähipiirissä on lisäksi kymmeniä altistuneita.

16.3. klo 13.23 EU-johtajat hätävideokokoukseen

Euroopan unionin johtajat pitävät hätävideokokouksen tiistaina koronavirusepidemian vuoksi. Kokouksessa on määrä keskustella yhteisistä toimista epidemian leviämisen estämiseksi. Lisäksi aiheena ovat tarvittavien hoitovälineiden saaminen sekä tutkimuksen tukeminen. Keskiössä on myös talousvaikutusten minimointi, tveettasi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel.

Myös G7-maiden johtajien on määrä pitää hätävideokonferenssi myöhemmin tänään. Lisäksi euroalueen talousministerit pitävät oman kokouksensa illalla. Kokouksessa käsitellään talouspakettia, joka tähtää talouden tasapainottamiseen.

Euroopasta on tullut Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan koronaviruspandemian keskuspaikka.

Lähde: AFP

16.3. klo 13.21 Helsingissä koronaviruksen vuoksi tavanomaista hiljaisempaa

Moni tekee töitä etänä kotoa, ja tavallisesti elämää sykkivä Helsinki on hiljentynyt. Kaduilla oli jopa paikoin aavemaisen hiljaista maanantaipäivänä.

Yle Uutisten toimittaja Ulla Malminen hyppäsi nelosen ratikkaan Helsingin ydinkeskustasta ja kulki halki kaupungin Meilahteen saakka. Katso tästä jutusta, miltä hiljaisen kaupungin kaduilla näyttää.

16.3. klo 12:53 Hallituksen tiedotustilaisuus siirtyy – uusi aika kello 16

Hallituksen tiedotustilaisuus koronavirustilanteesta siirtyy kello 16:sta. Valtioneuvoston kansliasta kerrottiin aiemmin tänään, että järjestämisajankohta olisi kello 14. Yle näyttää tilaisuuden suorana Yle Areenassa ja uutisten verkkosivuilla.

Yle Uutiset tekee tällä viikolla myös joka arkipäivä erikoislähetyksen koronaviruksesta. Lähetys näytetään TV1:llä ja Areenassa kello 15–15:30.

16.3. klo 12.45 Kiina haki kansalaisiaan Italiasta, saksalaisosavaltio lopettaa lentoliikenteen

Saksan lounaisosassa sijaitseva Baden-Württenberg on ilmoittanut pysäyttävänsä lentoliikenteen osavaltioon osana koronatoimiaan. Pysäytys ei koske kuitenkaan kaikkea rahtiliikennettä. Osavaltiossa sijaitsevat esimerkiksi Stuttgartin ja Karlsruhen lentokentät. Alueella on isoja yrityksiä.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán on kertonut sulkevansa maan rajat kansainväliseltä liikenteeltä. Lisäksi esimerkiksi elokuvateatterit suljetaan ja ravintoloiden aukioloaikoja rajoitetaan.

Myös Marokko on kertonut sulkevansa kaikki ruokapaikat ja urheilu- ja vapaa-ajanviettopaikat maanantaista lähtien. Algeria puolestaan on kertonut, että se keskeyttää kaikki lennot ja laivaliikenteen Euroopan ja Algerian välillä torstaista alkaen.

Kiinan valtiontelevisio CCTV on puolestaan kertonut, että Kiina on hakenut lentokoneella kansalaisiaan Italiasta. Lennolle on lähtenyt matkailijoita ja vaihto-opiskelijoita Italian epidemia-alueilta. Reutersin mukaan lennolla on ollut 125 henkilöä, ja se on laskeutunut Wenzhoun kaupunkiin Zhejiangin maakuntaan.

Lähde: Reuters

16.3. klo 11.22 Norja sulki rajansa suomalaisilta

Norja on sulkenut rajansa suomalaisilta pohjoisessa. Rajalta voidaan käännyttää kaikki Euroopan talousalueen kansalaiset, jotka eivät asu tai käy töissä Norjassa tai joilla ei ole muuta perusteltua syytä tulla maahan.

Venäjä ei ole toistaiseksi ilmoittanut Suomen vastaisen rajansa sulkemisesta. Venäjä ilmoitti aiemmin tänään sulkeneensa ennaltaehkäisevänä toimena rajansa Valko-Venäjälle. Päätöksen jälkeen Venäjän raja on auki Suomen lisäksi enää Azerbaidzhaniin.

Venäjällä oli virallisesti raportoitu eiliseen mennessä reilut 60 koronatapusta. Todellisen määrän epäillään olevan paljon suurempi.

Lähde: STT

16.3. klo 11.13 Hallituksen tiedotustilaisuus kello 14 – Yle näyttää suorana

Hallitus pitää tänään tiedotustilaisuuden koronavirustilanteesta sekä uusista toimenpiteistä Suomessa. Tiedotustilaisuudessa mukana ovat myös sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila, opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen sekä THL:n johtaja Mika Salminen. Yle näyttää tiedotustilaisuuden suorana uutisten verkkosivuilla ja Areenassa.

16.3. klo 11.10 Saksa aloitti rajatarkastukset viiden maan rajoilla

Saksa on aloittanut tänä aamuna rajavalvonnan Itävallan, Tanskan, Ranskan, Luxemburgin ja Sveitsin vastaisilla rajoillaan. Rajavalvonta otettiin käyttöön koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Rajan ylittämiseen tarvitaan pätevä syy, kuten työnteko rajan toisella puolen. Töissä käynnin lisäksi tavaraliikenne voi jatkua, ja saksalaiset saavat palata kotimaahan.

Saksan ja Itävallan rajavalvontapisteellä poliisit päästävät ajoneuvoja rajan yli sekä jututtavat autojen kuljettajia, kertoo uutistoimisto AFP. Sen mukaan noin kymmenen autoa oli käännytetty takaisin alle tunti rajavalvonnan alkamisen jälkeen.

Lähde: STT

16.3. klo 11.04 HUS: Ensimmäinen potilas tehohoidossa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) kertoo yhden koronavirustartunnan saaneen henkilön joutuneen tehohoitoon. Kyseessä on ensimmäinen tehohoitoa vaativa koronavirustartunta Suomessa.

16.3. klo 10.52 Espanja harkitsee rajojensa sulkemista

Espanjassa harkitaan maan rajojen sulkemista koronavirusepidemian nujertamiseksi. Asiasta kertoi sisäministeri Fernando Grande-Marlaska radiohaastattelussa. Sisäministerin mukaan rajojen sulkemisesta ja muista toimista koronavirusta vastaan keskustellaan muiden EU-maiden sisäministereiden kanssa.

Lähde: Reuters

16.3. klo 10.24 Ruotsi ilmoitti isosta tukipaketista koronakriisiin

Ruotsin talousministeriö on esittänyt 300 miljardin kruunun (27,8 miljardin euron) kriisipakettia koronatilanteeseen, kertovat ruotsalaismediat(siirryt toiseen palveluun). Kriisipaketin tarkoituksena on tukea elinkeinoelämää ja yrityksiä. Esimerkiksi huhtikuun ja toukokuun sairauslomia tuetaan paketilla.

Ruotsissa on todettu yli tuhat tartuntaa. Kolme on kuollut koronavirukseen.

Lähteet: Reuters, SVT

16.3. klo 9:52 Aurinkomatkat peruu kaikki matkat, joiden lähtö ennen 14. toukokuuta

Peruminen johtuu koronavirustilanteesta ja sen aiheuttamista matkustusrajoituksista sekä Finnairin lähiaikojen muutoksista lentoihin. Sen jälkeen alkavista matkoista Aurinkomatkat kertoo tiedottavansa maaliskuun loppuun mennessä.

Yhtiö on perumisista suoraan yhteydessä asiakkaisiinsa. Asiakkaat saavat ohjeet rahojen palauttamiseksi, mutta Aurinkomatkojen mukaan viestin saamiseen voi kulua useita päiviä tai jopa viikkoja. Samoin hinnan palautuksissa voi olla viivettä. Yhtiö kertoo myös olevansa yhteydessä niihin lomalla oleviin asiakkaisiin, joiden paluumatkoihin tulee muutoksia.
STT

16.3. klo 9.45 Iranissa kuolleiden määrä kasvaa, Macron aikoo jutella viruksesta EU-johtajien kanssa

Palomies desinfioi katua Iranin pääkaupungissa Teheranissa perjantaina.
Palomies desinfioi katua Iranin pääkaupungissa Teheranissa perjantaina.AFP

Iranissa koronavirukseen on kuollut valtion johtoon kuuluva iäkäs henkilö, kertovat iranilaiset uutistoimistot AP:n mukaan. 78-vuotias mies kuului neuvostoon, joka valitsee valtion ylimmän johtajan. Monet iäkkäät iranilaiset hallinnon jäsenet ovat sairastuneet koronavirukseen, ja heistä osa on myös kuollut.

Virallisten lukujen mukaan 14 000 henkilöä on saanut Iranissa tartunnan. Heistä yli 700 on kuollut. Kuolleiden lukumäärä on lisääntynyt yli sadalla viimeisen vuorokauden aikana.

Euroopassa puolestaan Ranskan presidentti Emmanuel Macron on kertonut keskustelevansa tänään Saksan liittokansleri Angela Merkelin, EU:n komission johtajan Ursula von der Leyenin ja Eurooppa-neuvoston johtajan Charles Michelin kanssa koronaviruksesta ja rajavalvonnasta.

Lähteet: Reuters, AP

16.3.2020 klo 9.20 THL:n pääjohtaja: Suomessa todennäköisesti 20–30 kertaa enemmän tartuntoja kuin on tähän mennessä todettu

Koronatartunnan saaneiden todellinen lukumäärä voi olla 20–30 kertaa suurempi kuin tähän mennessä on todettu, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Markku Tervahauta Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa.

Suomessa oli maanantaiaamuun mennessä todettu yhteensä 241 varmistettua koronavirustartuntaa. Kaikkia epäiltyjä tartuntoja ei kuitenkaan enää testata, joten tartuntojen määrä on todennäköisesti paljon suurempi.

Suomessa testataan tällä hetkellä vakavasti sairaita, riskiryhmään kuuluvia sekä sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöitä.

– Testaaminen painottuu sellaisiin oireisiin ja henkilöihin, joiden kohdalla on tärkeä tietää, onko kyseessä korona, Tervahauta sanoo.

Tartuntojen määriä on arvioitu tietokonesimulaatioiden avulla. Simulaatiot perustuvat muista maista saatuun tietoon. Tervahaudan mukaan arviot vaihtelevat suuresti, koska tartuntojen jäljityksessä on ollut maakohtaisia eroja.

16.3. klo 9.15 Finnair leikkaa lentoliikenteestään 90 prosenttia, antoi myös uuden tulosvaroituksen

Koronaviruksesta taloudellisia vahinkoja saanut Finnair kertoo vähentävänsä lentoliikenteestään jopa 90 prosenttia huhtikuun alusta alkaen toistaiseksi. Jo nyt lentoja ryhdytään vähentämään ja peruutuksia tulee myös ennen huhtikuuta. Yhtiö kertoo säilyttävänsä tärkeimmät reitit kotimaassa ja maailmalla sekä kriittisen rahtiliikenteen. Normaalisti Finnair lentäisi 12 000 lentoa kuukaudessa, mutta huhtikuusta lähtien lentoja tehdään vain 1 600.

Yhtiö kertoo myös päivittäneensä tulosvaroitustaan(siirryt toiseen palveluun). Vuoden 2020 tuloksesta on tulossa “olennaisesti edellisvuotta heikompi”. Finnairin mukaan myöskään 0,2 euron osinko ei tule toteutumaan.

16.3. klo 9.10 Koronapotilas karkasi moskovalaisesta sairaalasta, Tšekki tiukentaa toimiaan

Uutistoimisto Tassin mukaan Venäjä aikoo sulkea Valko-Venäjän vastaisen rajansa rajoittaakseen ihmisten liikkumista. Lisäksi Venäjän poliisi etsi maanantaina Moskovassa potilasta, joka on karannut koronapotilaita hoitaneesta sairaalasta. Poliisi kertoi myöhemmin saaneensa potilaan kiinni. Venäjä on kertonut julkisuuteen 63 koronatartunnasta.

Muita koronauutisia maailmalta:

Myös Turkki on ilmoittanut sulkevansa kaikki baarit ja yökerhot estääkseen taudin leviämisen. Turkissa on todettu jo ainakin 18 koronatapausta.

Meksikossa huhumylly on pyörinyt villisti maan ensimmäisestä koronatartunnasta. Mediassa kerrottiin sunnuntaina, että liikemies Jose Kuri olisi kuollut koronavirukseen. Kuri oli vastikään käynyt Yhdysvalloissa. Myöhemmin maan terveysministeriö kiisti mediatiedot ja ilmoitti, että Kuri on elossa mutta kriittisessä tilassa.

Ranskassa lentokenttäyhtiö ADP on ilmoittanut, että se harkitsee sulkevansa joitakin Pariisin Charles de Gaullen ja Orlyn lentokenttien osia koronaviruksen vuoksi. Yhtiö on myös ilmoittanut sulkevansa lentokentät Jordaniassa, Makedoniassa ja Latviassa. Yhtiö on arvioinut viruksen iskevän voimakkaasti talouteen.

rekka-auton kuljettajalta mitataan kuume
Puolan ja Tšekin välinen raja on suljettu koronaviruspandemian vuoksi.Imago Images / Newspix / All Over Press

Tšekissä viranomaiset ovat päättäneet eristää joitakin kaupunkeja maan itäosissa estääkseen viruksen leviämisen. Hallitus ilmoitti myös tiukennetuista rajoituksista, joiden myötä ihmiset saavat liikkua vain töihin. Rajoitukset kestävät ainakin 24.3. asti. Eristetyllä alueella on 25 koronatartuntaa ja siellä asuu 24 000 henkilöä.

Lähteet: Tass, AP, Reuters

16.3. klo 8:57 Vantaa sulkee altistusen vuoksi Martinlaakson terveysaseman viikoksi

Vantaalla Martinlaakson terveysasema on suljettu koronatapauksen ja -altistuksen vuoksi.

Martinlaakson terveysasemalla on vahvistettu koronavirustapaus, joten osa henkilökunnasta ja potilaista on altistunut koronavirukselle. Vantaan tartuntatautiyksikkö jäljittää kaikki altistuneet henkilöt.

Terveysasemasta tehdään sulkemisen jälkeen Vantaan koronavastaanottopiste.

16.3. klo 8:50 Huoli lomautuksista ruuhkautti työttömyyskassojen puhelimet

Työttömyyskassojen puhelimet alkoivat piristä saman tien, kun hallitus ja oppositio pohtivat mahdollisuutta valmiuslain käyttöön ottamisesta. Valmiuslaki(siirryt toiseen palveluun) mahdollistaisi esimerkiksi isojen kauppakeskusten sulkemisen. Se johtaisi työntekijöiden mahdolliseen lomauttamiseen.

Yleisen työttömyyskassan toimitusjohtaja Sanna Alamäki uskoo, että vaikutukset työllisyyteen jäävät lyhytaikaisiksi. Mutta myös toinen vaihtoehto on mahdollinen.

– YTK:ssa varaudutaan siihen, että nämä koronan vaikutukset voivat olla pitkäkestoisia ja työttömyys lisääntyisi vuoden jälkipuoliskolla.

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) tutkimusjohtaja Heikki Räisänen tuskailee, että koronan vaikutusten arvioiminen työttömyyteen on vielä erittäin vaikeaa. Ensin pitäisi arvioida globaalit seuraukset. Räisänen uskoo, että suurimmissa vaikeuksissa ovat vientiyritykset, mutta myös matkailu- ja kuljetusalat.

16.3. klo 8:40 Epidemioita aiemminkin käsitelleet lääkärit kertovat, miten varaudutaan nyt

Runsaan kolmasosan suomalaisista ennustetaan sairastuvan koronavirukseen lähikuukausina. Arvio on laskettu pandemian varautumissuunnitelmasta, joka tehtiin Suomessa sars-viruksen sekä lintuinfluenssan pelästyttämänä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kansanterveysratkaisujen osastoa johtava Terhi Kilpi kertoo, että varautumissuunnitelmassaläpilyövä periaate on, että kaikkia hoidetaan yhdenvertaisesti. Suomessakin ihmisiä joudutaan kuitenkin panemaan tärkeysjärjestykseen. Kilpi sanoo, että käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jos aikuisen ja lapsen riskit kuolla ovat yhtä suuret, lapsi ajaa aikuisen ohi.

Koronaviruksen hoidossa painopiste on ikäihmisissä, koska he ovat riskialttiimmassa asemassa kuin muut, mutta kaikki ihmiset tullaan kuitenkin hoitamaan, asiantuntijalääkärit painottavat.

Varautumistyöhön aiemmin osallistunut, Tampereen yliopistollisen sairaalan infektioylilääkärin virasta eläköitynyt Jukka Lumio muistuttaa, että perusterveillä tauti on näyttänyt tähän mennessä olevan lievä.

Lumio muistuttaa myös siitä, että koronapotilaiden hoitaminen ei saa tarkoittaa sitä, että muut sairaat eivät saa tarvitsemaansa hoitoa.

– Monet muutkin sairaudet, kuten sydäninfarktit ja aivohalvaukset, vaativat äkillistä sairaalahoitoa.

Lue koko juttu täältä.

16.3. klo 8.00 Korona näkyi myös Yhdysvaltain demokraattien väittelyssä

Demokraattien ehdokkaat vaaliväittelyssä
Demokraattien presidenttiehdokkaiksi pyrkivät Joe Biden ja Bernie Sanders tekivät hygieenisen tervehdyksen. Ehdokkaat esiintyivät tv-väittelyssä ilman yleisöä.Gabriella Demczuk for CNN handout / EPA

Koronaviruksen vaikutukset näkyivät myös Yhdysvaltain demokraattien sunnuntain vaaliväittelyssä. Demokraattien presidenttiehdokkaiksi mielivät Joe Biden ja Bernie Sanders väittelivät poikkeuksellisesti ilman yleisöä. Heidät oli sijoitettu muutaman metrin päähän toisistaan.

Kaksikon kohtaaminen oli siirretty Washingtoniin, jotta he ja heidän tukijoukkonsa eivät matkustaisi osavaltiosta toiseen. Kaksikko arvosteli presidentti Donald Trumpin vastausta koronaviruksen aiheuttamaan uhkaan ja syytti Trumpin levittävän harhaanjohtavaa tietoa. Sanders murehti koronan talousvaikutuksia.

Lähteet: STT, AFP

16.3. klo 7:50 STM:n ylijohtaja: Hengityskoneita on Suomessa riittävästi

Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Päivi Sillanaukee vastasi Ylen aamussa kysymyksiin tehohoidon kapasiteetista.

– Tehohoidon suhteen meillä on kentän kanssa yhteinen näkemys siitä, että tehohoidon kapasiteetti näyttäisi riittävä ja meillä on suunnitelmat miten sitä saisi hallitusti nostettua, ettei kaaosta saada aikaan, Sillanaukee sanoo.

– Kiireettömiä, ei-kiireellisiä toimintoja lähdetään ajamaan alas suurissa yliopistollisia sairaaloissa, jotta saadaan kapasiteettia varattua akuuttia hoidontarvetta tarvitsevien varalle.

Hengityskoneiden riittävyys on herättänyt huolta myös Suomessa, sillä esimerkiksi Italiassa niitä ei ole riittänyt kaikille tarvitseville. Hän muistuttaa, että hengityskoneet eivät ole ainoa hengityshoidon muoto. Sillanaukeen mukaan kriittisempi kysymys on henkilökunnan pitäminen virustartuntojen ulottumattomissa.

– Hengityksen tukihoitoa ja happitukihoitoa on monenlaisia, sitä voidaan antaa eri tavoin. Hengityskone on kaikista tehokkain ja rankin tapa antaa hoitoa. Näyttäisi siltä, hengityskoneita riittää hyvin.

– Kriittisin kysymys on henkilökunta. Nyt on tärkeää pitää henkilökunta terveenä ja testata, ettei sinne pääse sairautta, mikä kävi esimerkiksi italiassa. Seuraavien viikkojen aikana koulutetaan henkilökuntaa eturintamasta (hengitystukihoidon antamiseen). Henkilökuntaa tarvitaan paljon, enemmän kuin tällä hetkellä on sinne erityisen vaikeaan hoitoon. Ja tätä koulutusta pystymme hyvin tekemään ennen kuin epidemia tulee päälle. On paljon muustakin kyse, kuin laitteiden lukumäärästä, Sillanaukee sanoo.

Tekstiä korjattu 17.3. klo 9.55 Päivi Sillanaukeen titteli korjattu. Sillanaukee on sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja, ei kansliapäällikkö.

16.3. klo 6.55 Uusi-Seelanti kieltää massakokoontumiset, tartunnat lisääntyvät voimakkaasti Australiassa

Myös Uusi-Seelanti on kieltänyt kaikki yli 500 henkilön massatapahtumat- ja kokoontumiset maanantaista alkaen. Lisäksi pääministeri Jacinda Ardern on varoittanut, että kotikaranteenin rikkomisesta on luvassa kovia rangaistuksia. Maa kertoi lauantaina, että kaikkien maahan tulevien henkilöiden on eristäydyttävä 14 päiväksi. Uudessa-Seelannissa on todettu kahdeksan koronatartuntaa.

Koronavirustartunnat ovat lisääntyneet voimakkaasti Australiassa. Tartuntoja on nyt jo 300. Victorian osavaltio ja pääkaupunkiterritorio ovat julistaneet hätätilan, minkä myötä viranomaiset voivat julistaa laajojakin karanteeneja.

Lähde: Reuters

turisteja sydneyssä
Turisteja Sydneyssä. Australian pääministeri Scott Morrison on varoittanut, että koronavirus aiheuttaa myös tulevina päivinä rajoituksia elämään.Steven Saphore / EPA

16.3. klo 6.44 Koronapelko hiipi nyt Etelä-Amerikkaankin

Etelä-Amerikassa koronavirus tarkoitti pitkään vain uutisia Euroopasta ja Kiinasta, mutta nyt siitä on tullut arkea maanosan joka kolkassa. Lue toimittaja Johanna Pohjolan juttu:

Koronapelko hiipii nyt Etelä-Amerikkaankin: ”Tämä muistuttaa kauhuelokuvaa” – Näin virus kuohuttaa Brasiliaa, Argentiinaa ja Uruguayta

Supermarketissa Argentiinassa hamstrataan.
Ihmiset hamstrasivat lauantaina ruokaa ja siivoustarvikkeita Buenos Airesissa Argentiinassa. Juan Ignacio Roncoroni / EPA

16.3. klo 5.53 Tartuntoja on nyt enemmän Kiinan ulkopuolella kuin Kiinassa

Koronatartuntoja ja -kuolemia on nyt enemmän Kiinan ulkopuolella kuin Kiinassa, kertovat John Hopkins -yliopiston luvut. Kiinassa tartuntoja on noin 80 860(siirryt toiseen palveluun), kun muualla maailmassa taudin on saanut yli 87 000 ihmistä. Tautiin on kuollut Kiinassa 3208 henkilöä ja muualla maailmassa 3241.

16.3. klo 5.38 Myös Los Angeles ilmoittaa sulkevansa ravintoloita ja yökerhoja

"Koronavirus. Vähemmän on enemmän, vältä kokoontumisia", kehoittaa kyltti.
“Koronavirus. Vähemmän on enemmän, vältä kokoontumisia”, kehoittaa kyltti valtatien yläpuolella Los Angelesissa Kaliforniassa.Mario Tama / AFP

Yhdysvalloissa Los Angelesin pormestari Eric Garcetti on ilmoittanut, että ravintolat, baarit ja yökerhot suljetaan Los Angelesissa taudin leviämisen estämiseksi. Garcetti kertoi päätöksestä pian sen jälkeen, kun vastaava linjaus tehtiin New Yorkissa.

Lähde: Reuters

16.3. klo 4.12 New York sulkee baarit ja ravintolat

New Yorkin pormestari Bill de Blasio kertoi varhain maanantaina Suomen aikaa, että kaupungin ravintolat, baarit ja yökerhot joutuvat sulkemaan ovensa tiistaiaamusta alkaen koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Ainoastaan noutoruoat ja kotiinkuljetukset sallitaan, kertoo The New York Times(siirryt toiseen palveluun). Lisäksi myös elokuvateatterit ja konserttisalit sulkevat ovensa. Aiemmin sunnuntaina osavaltion kuvernööri Andrew Cuomo kertoi, että New Yorkin julkiset koulut sulkevat ovensa.

Mies käyttää hengityssuojainta New Yorkissa.
Mies käytti hengityssuojainta lauantaina New Yorkissa.Johannes Eisele / AFP

16.3. klo 3.33 Peru sulkee rajansa

Peru sulkee rajansa koronaviruksen leviämisen estämiseksi, ilmoitti maan presidentti Martin Vizcarra sunnuntaina. Hän myös kehotti kansalaisia asettemaan itsensä omaehtoiseen karanteeniin 15 päiväksi. Perussa on todettu maan hallituksen mukaan yhteensä 71 koronavirustapausta.

Lähde: Reuters

16.3. klo 2.47 CDC suosittelee yli 50 ihmisen tapahtumien perumista

Yhdysvaltain tautikeskus CDC suosittelee, että yli 50 ihmisen kokoontumiset perutaan tai siirretään Yhdysvalloissa seuraavan kahdeksan viikon ajaksi. CDC julkaisi uuden ohjeistuksen nettisivuillaan sunnuntaina.

Tautikeskuksen suosittelemat kokoontumisrajoitukset eivät koske koulujen, korkeakoulujen ja liike-elämän päivittäistä toimintaa.

CDC huomauttaa, että missä tahansa tapaamisissa on syytä toimia niin, että riskiryhmiä suojellaan. Osallistujia kehotetaan pesemään käsiään hyvin ja pitämään riittävää etäisyyttä muihin. Jos mahdollista, tapaamiset olisi syytä järjestää virtuaalisesti.

Lähde: STT

16.3. klo 2.18 AP: Yhdysvalloissa aloitetaan koronavirusrokotteen kliiniset testit

Yhdysvalloissa aloitetaan koronavirusrokotteen kliiniset testit maanantaina, kertoo uutistoimisto AP hallituksen nimettömään lähteeseen viitaten.

Koerokotettavat saavat ensimmäiset rokotteet maanantaina, hallituksen lähde kertoo. Yhdysvaltain terveysvirasto rahoittaa rokotekokeilun, joka toteutetaan Seattlessa, Kaiser Permanente Washington Health Research Institutessa.

16.3. klo 1.20 Yhdysvaltain keskuspankki laski ohjauskorkonsa

Yhdysvalloissa keskuspankki Fed on alentanut ohjauskorkoaan rajusti kokonaisella prosenttiyksiköllä 0–0,25 prosenttiin. Viimeksi Fed alensi ohjauskorkoaan vajaat pari viikkoa sitten, tuolloin 1,0–1,25 prosenttiin. Tuolloin lasku oli 0,5 prosenttiyksikköä.

Fedin ohjauskorko on edellisen ollut käytännössä nollassa vuoden 2008 finanssikriisin iskettyä, kertoo muun muassa Washington Post(siirryt toiseen palveluun).

Koronlasku on osa Fedin massiivisia hätätoimia koronaviruspandemiasta johtuvan talouskriisin lievittämiseksi. Se päätti esimerkiksi käynnistää uudelleen arvopaperien osto-ohjelman. Velkakirjaostoja on tarkoitus tehdä 700 miljardilla dollarilla.

Lähde: STT

16.3. klo 0.20 Jääkiekkovalmentaja Antti Törmäsellä koronavirustartuna

Valmentaja Antti Törmänen.
Törmänen on sveitsiläisen jääkiekkoseura EHC Bielin päävalmentaja.AOP

Sveitsiläisen jääkiekkoseura EHC Bielin päävalmentaja Antti Törmäsellä, 49, on todettu koronavirustartunta, seura kertoo tiedotteessaan.

Koronavirus havaittiin Törmäsellä sunnuntaina. Tiedotteessa kerrotaan, että Törmänen on lääkärin suosituksesta karanteenissa, mutta hän voi olosuhteisiin nähden hyvin.

16.3. klo 0.10 New York sulkee julkiset koulunsa

New York sulkee Yhdysvaltain laajimman julkisen palvelun koulujärjestelmän. Yli 1,1 miljoonaa lasta jää kotiin kouluun menemisen sijasta. New Yorkin kuvernööri Andrew Cuomo kertoi sunnuntaina, että koulut tullaan sulkemaan alkuviikosta. Päätöksen myötä lähes 1 900 koulua sulkevat ovensa.

Lähde: AP

16.3. klo 0.04 Slovenia sulkee lentoliikenteen

Slovenia sulkee lentoliikenteen tiistaina koronaviruksen leviämisen estämiseksi tiistaina. Maanantaina maassa suljetaan kaikki baarit, ravintolat, kampaamot, elokuvateatterit ja suurin osa kaupoista. Ruokakaupat saavat olla auki, mutta voivat palvella vain rajallisen määrän asiakkaita kerrallaan.

Lähde: Reuters

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *