Tässä on nyt leivästä kysymys, sanoo Lapin yrittäjien toimitusjohtaja – puheluita tulvii hätääntyneiltä lappilaisyrittäjiltä

Koronaviruksen vaikutukset kohdistuvat kovalla voimalla pieniin ja keskisuuriin yrityksiin.

Koronavirustilanne vaikuttaa eniten Lapin palvelualaan, joka on riippuvainen asiakkaista. Suuri osa Lapin pienyrityksistä on keskittynyt matkailu- ja palvelualaan. Lapin Yrittäjien toimistoon on tulvinut viime perjantaista useita yhteydenottoja.

– Huoli on erittäin suuri, kuten kiinteistökuluista ja erityisesti siitä kuinka toimitaan työntekijöiden kanssa. Lomautusten osalta laki edellyttää 14 päivän ilmoitusta ja jousto siihen on esitetty, kertoo Lapin yrittäjien toimitusjohtaja Pirkka Salo.

Valtion rahoitusyhtiö Finnvera(siirryt toiseen palveluun) tiedotti maanantaina, että koronakurimukseen joutuneille pienille ja keskisuurille yrityksille lisätään rahoitus noin kaksinkertaiseksi, 4,2 miljardiin euroon. Valtio päätti myös muista tukitoimista ja osa pankeista antaa lyhennyksiin liikkumavaraa yrityksille, samoin verottaja on ilmoittanut joustavuudesta.

– Meillä on Lapissa paljoin pienyrittäjiä, joita tällaiset lainainstrumentit eivät koske. Miten niille yrityksille käy, joilla tulovirta päättyy ja ei esimerkiksi ole mahdollisuus ottaa lisälainaa kuluihin, pohtii toimitusjohtaja Salo.

Lapin yrittäjät(siirryt toiseen palveluun) yrittävät neuvoa jäseniään parhaansa mukaan ja luoda ratkaisuja, jotta yritykset selviäisivät vaikeasta tilanteesta mahdollisimman vähäisin vaurioin.

– Ihmisillä on omasta leivästä kysymys, ja kun tuloja ei ole ollenkaan, niin tulojen saaminen on ongelma. Meidän neuvo on aluksi, että heti yhteys pankkiin ja kaikkiin maksuihin neuvottelu, että niitä voitaisiin pidentää kriisin yli, laskee Lapin yrittäjien toimitusjohtaja Pirkka Salo.

“Useilla yrityksillä kevään tilaukset peruttu”

Kemin yrittäjien puheenjohtaja on samoilla linjoilla Lapin yrittäjien toimitusjohtaja Salon kanssa. Suomen yrittäjien tukiverkoston mentorina toimivan Sakari Laukkanen on saanut kemiläisiltä yrittäjiltä ja eri puolilta Lappia niin ikään useita huolestuneita soittoja ja viestejä tilanteesta.

– Useammalla yrittäjällä on tilanne, että kevään kaikki tilaukset on peruttu. Siellä on esimerkiksi majoitusalan yrittäjiä ja muita palveluntuottajia. Tilanne ei ole missään nimessä hyvä, kertoo Laukkanen.

Itsekin yrittäjänä toimiva Laukkanen korostaa, että kenenkään yrittäjän ei kannata jäädä nyt yksin vaan tietoa tilanteesta selviytymiseen pyritään jakamaan monin tavoin.

– Älkää jääkö yksin. Esimerkiksi Suomen yrittäjien nettisivuilta(siirryt toiseen palveluun) löytyy puhelinnumeroita joihin voi soittaa. Minulle voi myös soittaa, sillä minulla on tietoa muun muassa yrittäjille tulevista tukijutuista. Myös sosiaalisessa mediassa on hyviä vinkkejä asiaan liittyen.

Yrittäjien edustajat korostavat joustoa kaikilta, jotka ovat koronakurimuksessa, ilman yhteispeliä korttitalo voi kaatua.

Linkki

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *