Kuluttaja-asiamies: Osa matkanjärjestäjistä yrittää kiertää lakia – asiakkaiden rahat palautettava poikkeustilanteissakin

Kuluttajaneuvonta on saanut viime aikoina noin 500 yhteydenottoa koronavirukseen liittyen.

Kuluttaja-asiamies Katri Väänänen muistuttaa, että matkanjärjestäjien on noudatettava lainsäädäntöä poikkeuksellisessakin tilanteessa ja palautettava asiakkaiden rahat.

Osa matkanjärjestäjistä on ilmoittanut, etteivät ne palauta asiakkailleen rahoja peruuntuneista tai peruutetuista matkoista.

– Ymmärrämme, että tilanne on varsin poikkeuksellinen. Ei voi kuitenkaan olla niin, että matkustajat kantavat taloudellisen riskin, toteaa kuluttaja-asiamies Katri Väänänen tiedotteessa.(siirryt toiseen palveluun)

Kuluttajilla on oikeus peruuttaa varaamansa matkapaketit ilman kuluja ainakin 13. huhtikuuta asti koronaviruksen aiheuttamien matkustusrajoitusten vuoksi. EU-komissio antoi eilen asiaa koskevan linjauksen.

Rahojen palautusajoista voidaan joustaa

Normaalisti asiakkaiden rahat pitää palauttaa 14 päivän kuluessa. Nyt kuluttaja-asiamies on valmis antamaan joustoa palautusajalle.

– Tilanne on yrityksille hankala, ja on ymmärrettävää, että palautuksiin voi tulla jonkun verran viiveitä. Rahojen palautuksen sijaan matkatoimistot voivat tarjota asiakkailleen myös vouchereita eli etuseteleitä tai lahjakortteja. Asiakkaan pitää kuitenkin aina voida valita, ottaako hän rahojenpalautuksen vai voucherin, Väänänen kertoo.

Yhteydenotot Kilpailu- ja kuluttajaviraston Kuluttajaneuvontaan ovat lisääntyneet viime aikoina reippaasti. Se on saanut noin 500 yhteydenottoa koronavirukseen liittyen.

– Valtaosa niistä koskee matkustamiseen liittyviä asioita, enimmäkseen lentoja tai matkapaketteja, kertoo Kuluttajaneuvonnan johtava asiantuntija Raija Marttala.

Matkojen peruuntumisia joudutaan selvittämään jälkikäteen

Monen matkanjärjestäjän asiakaspalvelu on täysin ruuhkautunut. Puhelimitse voi olla sula mahdottomuus päästä läpi.

– Jos suinkin on mahdollista, kannattaa lähettää yhteydenotto sähköpostilla tai verkossa olevalla lomakkeella. Nyt tärkeintä on ilmoittaa omasta tilanteestaan matkanjärjestäjälle. Monia asioita joudutaan varmastikin selvittämään tässä tilanteessa vasta jälkikäteen, Marttala neuvoo.

Kuluttajilla on siis oikeus peruuttaa varaamansa matkapaketit ainakin 13. huhtikuuta asti. Varmaa vastausta ei ole siihen, mitä tapahtuu, jos peruu itse matkan, jonka lähtö on tämän ajankohdan jälkeen.

– Varmemmalla pohjalla ollaan silloin, jos yritys peruu matkan. Silloin on täysin selvää, että rahat pitää saada takaisin, Marttala sanoo.

Tilanne saattaa olla kimurantti myös silloin, jos on itse ostanut erikseen lennot ja hotellin. Silloin kyseessä ei ole matkapaketti, vaan asiaa pitää yrittää selvittää suoraan lentoyhtiöstä ja hotellista.

Kotimaan matkustamista ei ole vielä ainakaan kielletty, ja moni arpoo nyt, lähteäkö pääsiäislomalle vai ei. Marttala neuvoo kuluttajaa neuvottelemaan esimerkiksi vuokramökin haltijan kanssa siitä, voisiko vuokrausta siirtää vaikka ensi vuodelle.

Marttala kehottaa myös seuraamaan palveluntarjoajien ja viranomaisten verkkoviestintää. Esimerkiksi Kilpailu- ja kuluttajavirasto päivittää verkkosivujaan(siirryt toiseen palveluun) säännöllisesti tilanteen muuttuessa. Hän myös muistuttaa, ettei kaikkea tarvitse saada selvitettyä heti.

– Nyt tarvitaan rauhallisuutta ja malttia. Monen asian selvittäminen voi odottaa, eikä vastausta tarvitse saada heti, Marttala sanoo.

Saanko rahat takaisin perutusta junasta, maksanko kuntosalista?

Kuluttajaneuvonta on koonnut vastauksia yleisimpiin kysymyksiin(siirryt toiseen palveluun), joita se on saanut viime päivinä koronaviruksen takia. Tässä muutama poiminta 12 kohdan kysymys-vastausluettelosta:

  • Jos esimerkiksi paluulentosi kotimaahan perutaan, voit valita rahojen palautuksen tai uudelleenreitityksen. Uudelleenreitityksen järjestäminen voi olla näissä olosuhteissa hyvin hankalaa, ja tällöin voit joutua järjestämään paluusi itse. Lentosi peruuntuessa käänny lentoyhtiön puoleen.
  • Jos junavuoro perutaan, sinulla on oikeus joko käyttää lippu myöhemmin samalla reitillä tai vaihtoehtoisesti saada rahasi takaisin.
  • Kotimaan matkakohteissa voit perua varauksen, jos majoituspaikan peruutusehdot sen sallivat. Peruutusehtojen kohtuullisuutta voidaan joutua tapauskohtaisesti arvioimaan jälkikäteen.
  • Voit neuvotella kuntosaliyrityksen kanssa jäsenyyden kuluttomasta pidentämisestä tai keskeytystä vastaavasta hinnanalennuksesta. Urheiluseuran tai muun yhdistyksen jäsenyyteen liittyvät kysymykset jäävät kuluttajansuojalain ulkopuolelle. Asia tulee selvittää seuran sisällä.

Linkki

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *