Mitä saat tehdä, jos olet karanteenissa, eristyksessä tai perusterve? Tässä säännöt tiivistetysti

Saanko käydä kaupassa, jos olen karanteenissa? Entä jos perheenjäsen sairastuu, kuka häntä saa hoitaa? Haimme THL:n ohjeistuksista vastauksia eri ihmisryhmiä koskeviin kysymyksiin.

Koronaepidemia rajoittaa ihmisten arkea ennenkokemattomalla tavalla.

Rajoitusten aste riippuu siitä, oletko todennäköinen taudinkantaja, sairas, kuulutko johonkin riskiryhmään vai oletko perusterve.

Mitkä on sallittua esim. karanteenissa
THL, Jyrki Lyytikkä / Yle

Terveet henkilöt, joiden epäillään saaneen koronatartunnan, määrätään karanteeniin. Karanteeni voi johtua esimerkiksi siitä, että on matkustanut ulkomailla tai ollut kontaktissa koronaan sairastuneen kanssa.

Karanteenissa pitää välttää lähikontaktia perheen ulkopuolisiin ihmisiin. Ulos voi mennä, jos ei mene muiden ihmisten lähelle. Esimerkiksi työhön, kouluun, päiväkotiin, harrastuksiin tai kauppaan sen sijaan ei saa mennä, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää.

Karanteenin voi yleensä toteuttaa kotona. Jos kotona kuitenkin asuu yli 70-vuotiaita tai perussairaita henkilöitä, voidaan joutua harkitsemaan erityisjärjestelyjä.

Koronaviruksen aiheuttamaa Covid-19-tautia sairastavat eristetään terveistä. Eristys voidaan toteuttaa kotona tai sairaalassa.

Valtaosa sairastuneista saa lieviä oireita, jolloin kotieristys riittää. Kotona sairastuneen hoito olisi, jos mahdollista, paras antaa yhden perusterveen aikuisen vastuulle. Muiden samassa taloudessa asuvien tulisi olla toisessa huoneessa tai yrittää muuten pitää etäisyyttä sairastuneeseen.

Riskiryhmään kuuluvia – yli 70-vuotiaita sekä perussairaita – kehotetaan pysymään karanteenia vastaavissa olosuhteissa.

Karanteenia vastaavissa olosuhteissa pitää välttää lähikontakteja muiden ihmisten kanssa. Perhettä, siis samassa taloudessa asuvia, ei tarvitse vältellä, jos he ovat terveitä. Sen sijaan liikkumista kodin ulkopuolella on vältettävä.

Jos on välttämätöntä käydä kaupassa, apteekissa tai muilla asioilla, tämä pitäisi tehdä silloin kun muita ihmisiä on vähän liikkeellä. Etäisyyttä toisiin ihmisiin on pidettävä vähintään metrin verran.

Myös perusterveiden ihmisten suositellaan rajoittamaan liikkumistaan, erityisesti sosiaaliset kontaktit on syytä jättää minimiin. Vältä siis ihmisjoukkoja ja tungoksia ja pidä vähintään metrin etäisyys kanssaihmisiin. Etätyöskentely on myös suositeltavaa, jos se on mahdollista järjestää.

Onko sääntöjä helppo noudattaa? Voit keskustella aiheesta 24.3. klo 23 asti.

Juttua muokattu 23.3. klo 21.30: Grafiikka korjattu. Vaihdettu teksti “perhe” tekstiin “samassa taloudessa asuvat” ja korjattu, että terveille työpaikka ja päiväkoti sekä julkinen liikenne ovat vältettäviä, eivät sallittuja, paikkoja. Sen sijaan yli 70-vuotiaille ulkoilu on sallittua, kun vain muistaa turvavälit.

Linkki

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *