Moni pitää kiinni matkasuunnitelmistaan – Rukalla riitti asiakkaita loppuun saakka, ja muissakin kohteissa on yhä varauksia

Ihmisiä kannustetaan luopumaan pohjoisen matkastaan. Moni on niin tehnyt, mutta osa ei halua perua tai keskeyttää matkaansa.

Jyväskyläläinen Minna Kasurinen ei aio keskeyttää lomaansa Rukalla, vaikka hiihtokeskus on tänään auki viimeistä päivää. Hän tuli Rukalle lauantaina ja suunnitelmissa on viettää viikon mittainen loma.

– Jatkamme mökkeilyä ja hiihdämme sen mitä pystyy.

Viime viikon perjantaina useimmat Pohjois-Suomen laskettelukeskukset ilmoittivat sulkeutuvansa pikavauhtia. Hiihtokeskusten oli ensin tarkoitus olla auki tulevaan lauantaihin saakka, mutta eilen moni keskus kertoi aikaistavansa sulkemista.

Keskukset kertoivat, että taustalla vaikuttavat uutiset Lappiin suuntaavista autojonoista. Myös Ruka aikoi sulkea rinteensä maanantain jälkeen, jotta turistit eivät suuntaisi Lapin sijaan Kuusamoon.

Oululainen Kimmo Pietilä sanoo, ettei ollut yllättynyt kuullessaan Rukan sulkeutumisesta.

– Palaamme Ouluun maanantaina kuten oli suunnitelmissa, Pietilä sanoo.

Kimmo Pietilä Rukan laskettelukeskuksessa
Kimmo Pietilä on ulkoillut perheensä kanssa viikonloppuna normaalisti. Ensio Karjalainen / Yle

Pietilän mukaan Rukan rinteissä ei juuri ollut ruuhkaa viikonloppuna ja laskijat noudattivat hyvin hiihtokeskuksen ohjeistuksia muun muassa hisseissä kulkemisesta.Pietilä vietti viikonlopun Rukalla lasketellen ja hiihtäen, kuten hänen perheellään on talvisin paljon tapana.

Vaikka koronatilanne ei muuttanut reissusuunnitelmia, viikonlopun aikana Pietilä oli tarkka hygieniasta ja vältti isoja ihmisjoukkoja.

– Olemme noudattaneet viranomaisohjeistuksia ja eristäytyneet paljon oman perheen pariin. Hiihtoladulla ja rinteessä olemme pitäneet etäisyyksiä muihin.

Oululainen Mauri Kesonen Rukalla.
Mauri Kesonen kävi vielä tänään lounaalla Rukalla ja joi munkkikahvit läheisessä kahvilassa. Ensio Karjalainen / Yle

Rukalla viime viikon lopusta asti lomaillut Mauri Kesonen pohtii, pitäisikö nyt palata kotiin Ouluun.

– Lähdimme tänne viettämään normaalia viikonloppua, kun työkuviot ovat seis. Täällä on ollut koko ajan epätodellinen olo, kun on seurannut uutisia sulkeutumisesta.

Rinteiden sulkeutuminen laittaa Kesosen kevään suunnitelmia uusiksi. Hänellä on omistusasunto Rukalla, ja siellä oli tarkoitus viettää paljon aikaa.

– Vaikea sanoa tulemmeko enää tänne keväällä. Pikkuremontin tekoon korkeintaan. Tietysti riippuu, mitä hallitus päättää.

“Osa matkailijoista noudattaa suosituksia, osa ei”

Muun muassa Lapin poliisilaitos ja kuntajohtajat ovat kehottaneet välttämään matkailua pohjoiseen.

Kotimaanmatkailijat ovat saaneet osakseen arvostelua myös somessa.

Moni suomalainen onkin perunut suunnitellun matkansa. Esimerkiksi rinteensä jo sulkeneelle Leville on tullut satoja peruutuksia.

Lomarengas Oy palauttaa varausmaksut kaikille mökkivarauksen peruneille ja sallii loman perumisen ilman tavanomaisia varausehtoja. Toimitusjohtaja Juha-Pekka Olkkolan mukaan päätös perustuu nyt siihen, että tilanne on poikkeuksellinen.

Yritys välittää yli tuhatta lomamökkiä pohjoisen tunturikeskuksissa ja yhteensä noin 4000 kohdetta Suomessa.

Olkkolan mukaan yritys on myös lähestynyt lomamökkejään vuokraavia mökinomistajia ja kehottanut näitä sulkemaan varauskalenterinsa toistaiseksi.

– Olemme antaneet mökkien omistajille vahvan suosituksen, että nyt ei otettaisi vieraita vastaan.

Rukapalvelun yrittäjä Jokke Kämäräinen kertoo, että heidän majoituspalveluissaan majoittujia on vielä jonkin verran. Uusia varauksia ei ole kuitenkaan juuri tullut.

Kotimaanmatkailun väheneminen näkyy myös kylpylähotelleissa. Kylpylähotelliketju Holiday Clubille peruutuksia on tullut paljon. Kylpyläliiketoiminnan johtaja Marko Hiltusen mukaan vielä viikko sitten noin 90 prosenttia asiakkaista saapui varatulle lomalle, viime viikonloppuna luku oli noin 50 prosenttia. Hiltunen arvelee, että majoittujien määrät laskevat entisestään.

Holiday Club Resorts -ketjun kylpylöistä Vuokatin Katinkulta suljettiin maanantain jälkeen, muut kylpylät suljettiin jo viime viikolla.

Hiltusen mukaan viikko-osakkeiden omistajat tekevät itse reissujensa kanssa kuten parhaaksi katsovat.

Monet ovat siirtäneet lomaviikkonsa myöhemmäksi.

– Osa matkailijoista noudattaa suosituksia, osa ei. Jos kieltoja liikkumisesta tulee, se on sitten eri tilanne.

Linkki

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *