Itäraja suljettiin koronaviruksen vuoksi, ja nyt paluu Venäjältä voi olla yhden miehen varassa: ”On sattumien summa, että päädyin tähän”

Nuijamaan raja-aseman läpi suomalaisia kuljettaa nyt ehkä vain yksi mies: Jukka Jyrkinen.

SAMALLA kun suomalaiset ympäri maailmaa etsivät lentoja kotiin, Suomen vilkkaalla itärajalla on jo pysäytetty niin lennot kuin junatkin. Nuijamaan raja-aseman läpi suomalaisia kuljettaa nyt ehkä vain yksi mies: HH-Kuriirin kuljettaja Jukka Jyrkinen.

”En ihan tarkkaan tiedä, olenko ainoa, mutta varmasti niitä ainoita”, hän arvelee HS:lle.

”Tämä tilanne tuli varmaan kaikille yllätyksenä. On sattumien summa, että päädyin tähän.”

Suomen itäraja on suljettu koronaviruspandemian vuoksi. Omalla autolla saa yhä ajaa kotimaataan kohti, mutta Pietarin Suomen-pääkonsulaatissa ei tiedetä Jyrkisen lisäksi muista kaupallisista kuljetuksista rajan yli.

Tavallisesti Jyrkisen kyydissä kulkee diplomaattipostia ja muita lähetyksiä, mutta rajan mentyä kiinni Jyrkinen sai avunpyynnön sekä Suomelta että Venäjältä: jonkun pitäisi auttaa kansalaiset omalle puolelle rajaa.

 ”Jos molempien maiden ulkoministeriöt pyytävät apua, niin kyllä minä autan.”
 MAANANTAINA Jyrkinen veti maskin kasvoille ja hanskat käteen. Sen jälkeen hänen yhdeksänpaikkaisen henkilöautonsa kyydissä on kulkenut jos jonkinlaista asiakasta.

Mieleen ovat jääneet ainakin IFK:n käsipallojoukkueessa pelaava tuore Suomen mestari ja Leviltä palannut hämmentynyt venäläisperhe.

 ”Juttelen matkustajille ja yritän rauhoitella heitä, että nyt pääsevät kotiin”, Jyrkinen kertoo.
 ”Jotkut eivät osaa suomea.”

Keskiviikkona Viipurista hyppäsi kyytiin Pietarin Mariinski-teatterin tanssijaksi ensimmäisenä suomalaisena hyväksytty Marko Juusela. HS:n kulttuuritoimitus kirjoitti Juuselasta syyskuussa.

Lue lisää: Marko Juuselan kehoa on kommentoitu ja virheitä korjattu neljä vuotta, mutta nyt 19-vuotias on Pietarin Mariinski-teatterin ensimmäinen suomalaistanssija

Mariinski-teatterin tanssija Marko Juusela (kesk.) päätti itse lähteä Suomeen, kun teatterin henkilökunta siirtyi lomille.

Mariinski-teatterin tanssija Marko Juusela (kesk.) päätti itse lähteä Suomeen, kun teatterin henkilökunta siirtyi lomille. Kuva: JUHA METSO

Esitykset Mariinskissa lopetettiin viime viikon keskiviikkona, ja henkilökunta tanssijat mukaan lukien pantiin lomille. Päätös lähteä Suomeen oli Juuselan oma.

”Teatteri ei ole käskenyt minua, mutta meillä ei nyt ole töitä”, hän kertoo vanhempiensa auton takapenkiltä matkalla perheen kotiin Naantaliin.

”Menin konsulaattiin kysymään, mitä mahdollisuuksia on päästä kotiin.”

Juuselan mukaan tunnelma Mariinskissa ja Pietarissa laajemminkin on rauhallinen ja esimerkiksi ravintolat ovat olleet auki normaalisti. Yli 50 ihmisen kokoontumiset on kuitenkin peruttu, ja sitä myöten teatterikin suljettiin. Varsinaisista lomautuksista ei ole ainakaan toistaiseksi kyse, vaan tauko lasketaan tanssijoiden kesälomaksi.

Tavallisesti esitykset ja harjoittelu täyttävät Juuselan päivät. Naantalissa Juusela jää karanteeniin, mutta harjoittelusta on pidettävä kiinni sielläkin.

”Omatoimisesti pitää treenata. Varmaankin saan mennä vanhaan balettikouluuni yksin treenaamaan.”

JUUSELAN kanssa samassa kyydissä rajan yli pääsi Pietarissa lomaillut Leonardo Caballero. Lomasta ei tosin voi puhua, sillä kaksi viikkoa sitten alkaneesta matkasta suurin osa kului sisällä hotellihuoneessa. Museot ja enimmäkseen muutkin nähtävyydet oli suljettu.

Pietarissa lomaillut Leonardo Caballero sai kuljettaja Jukka Jyrkiseltä kyydin takaisin Suomeen. Kotona Helsingissä Caballeroa odotti kahden viikon karanteeni.

Pietarissa lomaillut Leonardo Caballero sai kuljettaja Jukka Jyrkiseltä kyydin takaisin Suomeen. Kotona Helsingissä Caballeroa odotti kahden viikon karanteeni. Kuva: JUHA METSO

Caballero kertoo soitelleensa läpi kaikki mahdolliset yhtiöt saadakseen lipun kotiin Helsinkiin.

”Oli pelottavaa, kun rajat menivät kiinni eikä oikein tiennyt, miten pääsisi kotiin. Yleensä kuljen minibussilla, mutta kaikki mahdolliset kulkuyhteydet oli peruttu. Lopulta olin yhteydessä konsulaattiin.”

Sieltä Caballero ohjattiin junalla Viipuriin, Jyrkisen kyydissä rajan yli Lappeenrantaan ja viimein Onnibus-yhtiön linja-autolla kohti Helsinkiä. Perillä odottaa kaksi viikkoa lisää karanteenia, mutta kotona asuminen ei sentään vie rahaa hotellin tavoin, Caballero sanoo.

JYRKISEN kyydit ovat laissa määriteltyä ”välttämätöntä kansalaisten palautusta”. Hän on valikoitunut tehtävään, koska lähetystöt ovat puolin ja toisin tuttuja ja diplomaattipostia olisi pitänyt kuljettaa joka tapauksessa myös rajojen ollessa kiinni. Luvat ovat siis kunnossa.

Jyrkisen apuna ovat konsulaatit, jotka ilmoittavat sovituista kyydeistä raja-asemille.

”Tähän asti kaikki on sujunut erittäin hyvin. Olen kuullut, että Venäjän Suomen-suurlähettiläskin on kiitellyt!”

Hankalammaksi tilanne voi muuttua, jos kyytiläisten määrä kasvaa. Sitä ennakoidaan jo, sillä itärajan tuntumassa monen suomalaisen ja venäläisen elämä on kytkeytynyt tiiviisti molempiin maihin. Venäjä on tosin helpottanut tilannetta ilmoittamalla, että viisumeita pidennetään poikkeusolojen vuoksi eikä vanhentuneesta viisumista rangaista.

Toistaiseksi Pietarin Suomen-pääkonsulaatissa on tiedossa vain parisenkymmentä lähtijää.

”Luulen, että suurin aalto on vielä tulossa”, arvioi konsuli Jussi Tanskanen.

”Varaudumme jo moniin eri tilanteisiin, mutta nyt ei olla vielä evakuointivaiheessa vaan Jyrkinen tarjoaa kaupallista kuljetusta sitä tarvitseville.”

PIETARIN Suomen-pääkonsulaatti on pyytänyt Jyrkistä valmistautumaan tilanteeseen, jossa ihmisiä pitäisi kyyditä bussilasteittain. Mukaan saattaisi tulla myös muita EU-kansalaisia kuin suomalaisia.

Marko Juusela (vas.), Marko Immonen, Niko Rintala, Jukka Jyrkinen ja Leonardo Caballero lähdössä matkaan Nuijamaan raja-asemalta.

Marko Juusela (vas.), Marko Immonen, Niko Rintala, Jukka Jyrkinen ja Leonardo Caballero lähdössä matkaan Nuijamaan raja-asemalta. Kuva: JUHA METSO

Jyrkinen kertoo olevansa valmis siihenkin rupeamaan, jos tilanne vaatii. Hän tietää itsekin perheitä, jotka ovat jääneet jumiin rajan väärälle puolelle.

”Vilpittömästi haluan auttaa heitä. Mietin, millaista olisi olla itse siinä tilanteessa, että turvaverkko on rajan toisella puolella.”

Linkki

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *