Siirryitkö koronan takia etätöihin? Lue lista: nämä verovähennykset voit nyt saada

Koronaviruspandemia siirsi suomalaisia joukolla etätöihin. Verohallinto kertoo, mitä kuluja voit vähentää verotuksessasi – tosin vasta ensi vuonna postitettavassa veroilmoituksessa.

Ennennäkemätön määrä suomalaisia on siirtynyt koteihinsa tekemään etätyötä koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Verovelvolliselle etätyön tekeminen voi merkitä tuntuvia säästöjä. Tavallisen palkansaajan kannattaakin tarkistaa, olisiko hänellä verotuksesta vähennettäviä, etätyöhön liittyviä kuluja.

Etätyön tekemiseen voi liittyä kustannuksia, jotka voi vähentää verotuksessa. Niitä ovat esimerkiksi menot työhuoneesta, kalusteista ja tietoliikenneyhteyksistä.

Kaikki palkansaajat saavat automaattisesti 750 euron tulonhankkimisvähennyksen. Jos kuluja tulee enemmän, ne voi ilmoittaa veroilmoituksessa tulonhankkimismenoina.

Jos tulosi muuttuvat, hoida tämän vuoden verokorttisi ajan tasalle

Koronapandemia on aiheuttanut harmaita hiuksia monelle palkansaajille. Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) kertoi tiistaina julkaisemassaan tiedotteessa, että yritykset ja muut työnantajat ovat ilmoittaneet yt-neuvotteluiden piiriin viime viikkoina noin 158 000 henkilöä.

Lomautettuna työttömäksi työnhakijaksi oli tiistaihin mennessä ilmoittautunut 6 654 henkilöä, joista koronatilanteen takia arviolta noin 5 700 henkilöä.

Ylitarkastaja Minna Palomäki verohallinnosta muistuttaa, että verovelvollisen on hyvä tarkistaa oma, vuoden 2020 verokorttinsa, jos tulot muuttuvat merkittävästi. Silloin veroprosentti on ajan tasalla.

Esitäytetyt veroilmoitukset lähetetään koteihin maalis-huhtikuun aikana. Sähköiseen OmaVeroon ne tulevat satunnaisessa järjestyksessä.

– Tämän kevään tilanne ei kuitenkaan vaikuta vähennyksiin nyt postitettavalla viime vuoden veroilmoituksella, Palomäki sanoo.

Koronavirustilanteen vuoksi etätöitä kotonaan tekevät merkitsevät siis vähennykset vasta vuoden päästä tuleviin, kuluvan vuoden esitäytettyihin veroilmoituksiin.

Nämä ovat vähennyskelpoisia verotuksessa:

1.Työhuone

Jos verovelvollinen työskentelee kotona tai on sopinut työnantajan kanssa tekevänsä etätöitä, verotuksesta voi vähentää työhuonevähennyksen.

Kaavamaisen työhuonevähennyksen voi saada, vaikka työnantaja olisi järjestänyt työpaikalla työntekijälle työpisteen tai työhuoneen. Työhuonevähennys määräytyy etätyöpäivien mukaan.

Kun henkilö tekee etätyötä kotona yli 50 prosenttia työpäivien kokonaismäärästä, työhuonevähennys (vuoden 2019) verotuksessa on 900 euroa.

Kun etätyötä tehdään kotona enintään 50 prosenttia työpäivien kokonaismäärästä, työhuonevähennys (vuoden 2019) verotuksessa on 450 euroa.

2. Kalusteet ja työvälineet – osan voi vähentää jo hankintavuonna

Verohallinto linjaa ohjeissaan, että työhuoneen kalusteita ovat esimerkiksi työpöytä ja työtuoli. Työvälineitä ovat esimerkiksi tietokone, näyttö ja näppäimistö.

Jos verovelvollinen hankkii itse kalusteita tai työvälineitä, niiden hankinta-, huolto- ja korjausmenot voi vähentää tulonhankkimiskuluina, jos kalusteet ovat pääosin työkäytössä.

Verohallinto muistuttaa ohjeissaan, että verovelvollinen voi vähentää joko edellä mainitun kaavamaisen työhuonevähennyksen tai työtilasta aiheutuneet todelliset kulut esimerkiksi kalusteista. Molempia ei veroilmoituksella voi vähentää.

Jos kalusteen tai työvälineen hankintahinta on enintään 1 000 euroa, kulut voi vähentää kerralla hankintavuonna.

Jos hankintahinta on yli 1 000 euroa, se vähennetään vuosittaisina 25 prosentin suuruisina poistoina.

Lainaksi työnantajalta saadut, työkäyttöön tarkoitetut kalusteet tai työvälineet eivät ole veronalaista etua työntekijälle, koska niiden omistus säilyy työnantajalla.

Jos työnantaja hankkii työhuoneen kalusteita työntekijälle omaksi, kalusteiden käypä arvo on silloin palkkaa, jonka työnantaja ilmoittaa tulorekisteriin.

3. Tietoliikenneyhteydet

Kun työntekijä hankkii itse tietoliikenneyhteyden, esimerkiksi laajakaistan, sen kustannuksia voi vähentää tulonhankkimismenoina. Vähennyksen määrä on 50 prosenttia tietoliikenneyhteyden kustannuksista, jos yhteys on osittain työkäytössä ja 100 prosenttia kustannuksista, jos työntekijä käyttää yhteyttä pääasiassa työkäytössä.

Niissä tapauksissa, joissa työnantaja korvaa työntekijälle tämän itse hankkiman tietoliikenneyhteyden käyttökustannuksia, korvaus on työkäytön ja yksityiskäytön osalta veronalaista tuloa.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

MAINOS PÄÄTTYY

Työkäytön osuuden voi vähentää tulonhankkimismenona veroilmoituksessa, jos se ylittää yhdessä muiden tulonhankkimismenojen kanssa 750 euroa.

Jos työnantaja järjestää työntekijälleen tietoliikenneyhteyden työkäyttöä varten, yhteyden työ- sekä yksityiskäyttö ovat työntekijälle verovapaita.

4. Ravintoetu

Etätyöpäivät lasketaan tavallisiksi kotimaan työssäolopäiviksi.

Se tarkoittaa, että työntekijä voi silloin käyttää normaalisti työnantajan myöntämää ravintoetua, esimerkiksi lounasseteleitä tai sähköisiä maksuvälineitä.

5. Matkakustannukset

Etätyötä tehdään tyypillisesti kotona, ja varsinainen työpaikka on työnantajan toimipaikassa. Työntekijä voi vähentää asunnon ja työpaikan välisten matkojen kulut verotuksessaan vain niiltä päiviltä, jolloin hän käy työnantajan toimipaikassa.

Jos asunnon ja työpaikan välisten matkakulujen omavastuu – 750 euroa vuodessa – ylittyy, matkakulut vähennetään halvimman kulkuneuvon mukaan laskettuna.

Työnantaja ei voi korvata asunnon ja työpaikan välisiä matkoja työntekijälle verottomasti, vaan tällaiset korvaukset ovat palkkaa.

Linkki

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *