Suomellekin esimerkkinä toiminut Tanska valmistelee rajoitusten purkamista ehkä jo pääsiäisen jälkeen

Tanskan pääministerin mukaan valitut rajoitukset toimivat ja tartuntamäärien hidastuminen luo toivoa, että yhteiskuntaa voi alkaa avata ”asteittain, hiljaisesti ja hallitusti pääsiäisen jälkeen”.

TANSKAN hallitus valmistelee suunnitelmaa siihen, että maa voisi alkaa jo pääsiäisen jälkeen hiljalleen palata normaaliin koronaepidemian jälkeen, jos nykyisen kaltainen trendi uusien tartuntojen suhteen jatkuu.

Pääministeri Mette Frederiksen kertoi maanantaina tiedotustilaisuudessaan, että tulevat pari viikkoa ovat ratkaisevia.

”Jos numerot pysyvät vakaina kahden seuraavan viikon ajan, hallitus alkaa avata yhteiskuntaamme asteittain, hiljaisesti ja hallitusti pääsiäisen jälkeen”, Frederiksen sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen puhui koronaepidemiasta tiedotustilaisuudessaan maanantaina.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen puhui koronaepidemiasta tiedotustilaisuudessaan maanantaina. Kuva: MARTIN SYLVEST / RITZAU SCANPIX

TANSKASSA oli tiistaihin mennessä todettu 2 815 tartuntaa, joista 90 on johtanut potilaan kuolemaan.

Frederiksenin mukaan viime viikolla sairaalahoitoa tarvitsevien määrä nousi hieman hitaammin kuin edellisviikolla ”ilman numeroiden räjähdysmäistä kasvua, jollaista olemme nähneet muissa maissa”.

”Tanskan tapa hoitaa asioita toimii”, hän sanoi amerikkalaisen NPR-radiokanavan mukaan.

Hän varoitti kuitenkin tanskalaisia, että jos nämä eivät noudata hallituksen määräämiä rajoituksia, tilanne voi nopeasti pahentua ja rajoituksia ei voisikaan purkaa.

Tanskan terveysministeri Magnus Heunicke esitteli epidemian etenemisestä ja rajoittamisesta kertovaa kuvaa maanantaina.

Tanskan terveysministeri Magnus Heunicke esitteli epidemian etenemisestä ja rajoittamisesta kertovaa kuvaa maanantaina. Kuva: MARTIN SYLVEST / RITZAU SCANPIX

Maanantaihin mennessä tiedettiin, että ainakin 533 tartunnan saanutta oli joutunut sairaalahoitoon Tanskassa. Se vastaa noin viidesosaa tunnettuista tartunnoista.

TANSKAN kehityksen seuraaminen kiinnostaa varmasti Suomenkin päättäjiä, sillä Tanskassa on otettu käyttöön hieman Suomea aiemmin monia samanlaisia rajoitustoimia tartuntojen ehkäisemiseksi. Tanskassa keinot ovat olleet selvästi kovemmat kuin Ruotsissa, jonka valitsemaa strategiaa on laajasti ihmetelty.

Tanska sulki kaikki koulut, oppilaitokset ja päiväkodit 13.–16. maaliskuuta. Suomen hallitus ilmoitti 16. maaliskuuta ottavansa käyttöön valmiuslain, jonka myötä koulut enimmäkseen suljettiin. Silti esimerkiksi päiväkoteja ei määrätty suljettaviksi ja perusopetusta tarjottiin lähiopetuksena 1.–3.-luokkalaisille.

Tanska sulki rajansa 14. maaliskuuta, ja Suomi seurasi perässä viisi päivää myöhemmin. Kummassakin maassa on kielletty yli kymmenen ihmisen kokoontumiset.
Uusi koronaviruspotilaille avattava osasto Tanskan kansallisessa sairaalassa Rigshospitaletissa Kööpenhaminassa.

Uusi koronaviruspotilaille avattava osasto Tanskan kansallisessa sairaalassa Rigshospitaletissa Kööpenhaminassa. Kuva: RITZAU SCANPIX / REUTERS

SUOMEEN epidemia saapui myöhemmin kuin Tanskaan. Tanskassa 500 tartunnan raja meni rikki 11. maaliskuuta. Tuolloin Suomessa oli 65 tartuntaa.

Suunnitelmat Tanskan rajoitusten purkamiseksi pyritään saamaan valmiiksi tämän viikon loppupuolella. Mahdollista on, että ihmiset palaavat kouluihin ja työpaikoilleen jaksoittain, jolloin ihmisten kokoontumiset liian suurina joukkoina vältettäisiin, Reuters ja uutissivusto TheLocal.dk kertoivat.

Suomen hallitus ilmoitti maanantaina, että rajoitustoimia jatketaan ainakin 13. toukokuuta asti.

YHDYSVALTAIN presidentti Donald Trump lupaili viime viikolla, että maa voisi alkaa palata normaaliin jo pääsiäiseen mennessä. Tämän viikon maanantaina hän kuitenkin perääntyi lausunnostaan ja totesi, että rajoituksia pidetään voimassa ainakin huhtikuun loppuun asti.

Trump sanoi uskovansa, että maa on ”tiellä toipumiseen” kesäkuun alussa.

Yhdysvalloissa oli tiistai-iltaan mennessä Suomen aikaa kerrottu yli 164 000 tartunnasta. Se on kaksinkertainen määrä verrattuna taudin alkuperämaan Kiinan tartuntoihin.

Taudin alkupaikka, Wuhanin kaupunki, aiotaan avata matkailulle 8. huhtikuuta. Ensimmäiset tartunnat 11-miljoonaisessa kiinalaiskaupungissa havaittiin viime joulukuussa virallisesti kerrottujen tietojen mukaan.

Linkki

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *