Mökkivuokraajat ottaneet jo nyt miljoonia takkiin – odottavat hurjaa piikkiä: ”Kysyntä varmaan räjähtää”

Ensi kesän lomamökkejä on varattu nyt poikkeuksellisen vähän. Lomarenkaan toimitusjohtaja Juha-Pekka Olkkola uskoo kuitenkin kasvuun heti, kun rajoituksia vähennetään.

Lomamökin vuokraamista pääsiäiseksi on turha ainakaan Lomarengas-palvelun kautta yrittää. Suomen suosituimman loma-asuntojen vuokraamisen erikoistuneen verkkopalvelun kautta voi tällä hetkellä tehdä varata loma-asuntoja vasta ajalle 16. toukokuuta jälkeen.

Päätös keskeytyksestä tehtiin jo maaliskuussa, kun pohjoisen hiihtokeskukset sulkivat toimintansa.

– Tehtiin päätös vähän etukenossa, mutta se osui hyvin yhteen Uudenmaan 13. toukokuuta asti siirrettyjen rajoitusten kanssa, kertoo Lomarenkaan toimitusjohtaja Juha-Pekka Olkkola.

– Ajattelimme, että olisi kohtuutonta tarjota mahdollisuutta mökkeilyyn samalla, kun valtiovalta neuvoo välttämään matkustamista.

Lomarenkaan asiakaspalvelussa on riittänyt kiirettä siitä lähtien, kun hiihtokeskukset sulkivat.

– Peruutukset alkoivat silloin vyörynä, sillä meidän kautta välitetään paljon hiihtokeskusten yhteydessä olevia mökkejä. Uudenmaan sulkeminen vain kiihdytti sitä, Olkkola kertoo.

Hänen mukaansa pääsiäissesongin menetys on ollut miljoonien eurojen isku vuokraustoiminnalle.

Lomarengas tarjoaa mökin varaajalle ja omistajalle mahdollisuutta siirtää veloituksetta varausta. Koronarajoitusten aiheuttamista viime hetken peruutuksista yhtiö kuitenkin veloittaa 100 euron käsittelymaksun, vaikka uusimaalaisilla peruutukselle onkin pakottava syy.

– Peruutuksien hoitamiseen liittyy meillä paljon manuaalista työtä, sillä järjestelmäämme ei oltu tehty tällaisen tilanteen varalle, emmekä olleet missään tapauksessa siihen budjetoineet. Käsittelymaksun avulla pystymme pitämään ihmiset yleensä töissä, jotta pystymme ottamaan nämä peruutukset vastaan, Olkkola perustelee.

Toukokuun 16. päivän jälkeiselle ajalle tehdyissä varauksissa Lomarengas noudattaa tavanomaisia peruutusehtoja.

Olkkola arvioi, että koronaviruksen seuraukset saattavat vaikuttaa loma-asuntojen vuokraukseen vielä senkin jälkeen, kun rajoitukset on purettu.

– Väitän, että kun nyt hoidamme tämän tyylikkäästi, niin pandemian jälkeen kysyntä varmaan räjähtää käsiin. Ihmisillä on varmasti patoutunutta liikkumisen tarvetta, ja ehkä monet myös hieman varovat matkailua ulkomaille.

Vielä maaliskuun alussa Lomarenkaasta ennakoitiin, että tänä kesänä mökkivarauksissa rikotaan aiemmat ennätykset.

Tällä hetkellä epävarmuus koronauhan ja rajoitusten kestosta on näkyy hänen mukaansa selvästi ensi kesän varaustilanteessa. Olkkolan mukaan mökkivarauksia tulee ensi kesälle nyt alle kymmenen päivässä, kun aiempina vuosina näihin aikoihin tilauksia on tullut sadan varauksen päivätahtia.

Mahdollinen kysyntäpiikki ei Olkkolan mukaan ehdi enää nostaa mökkien vuokria, sillä ne lyötiin lukkoon jo ennen kuin koronan vaikutuksia osattiin aavistaa.

– Lähikuukaudet ovat kuitenkin vaikeita, ja yritämme nyt vain selvitä niiden yli, Olkkola toteaa.

Linkki

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *