Meyer on paremmassa iskussa kuin Fincantieri

Loistoristeilijöitä oli vielä alkuvuonna ­rakenteilla enemmän kuin koskaan ennen.

Koronariski uhkaa nyt tosissaan maailman risteilijärakentamista. Vielä alkuvuonna noin 60 miljardin euron markkinoilla laivatilaukset jatkuivat aina vuoteen 2027 asti.

Tällä hetkellä kukaan ei tiedä, kuinka hyvin 115 risteilijän tilauskanta tulee pitämään, kun tilauksia tehneet risteilyvarustamot toinen toisensa jälkeen kertovat uusista vaikeuksista.

Turun yliopiston Brahea-keskuksen erikoistutkija Tapio Karvonen arvioi asiaa samalla tavoin kuten kaikki muutkin talouden asiantuntijat.

”Mitä nopeammin yhteiskunnat saadaan normalisoitua koronaviruksen talousvaikutuksista, sitä vähemmän syntyy ongelmia.”

Risteilijärakentaminen keskittyy Eurooppaan, jossa telakkayhtiöiden markkinajohtaja on Italian Fincantieri. Sen osuus noin 60 miljardin euron tilauskannasta on lähes 25 miljardia euroa.

”Saksassa ja ­Suomessa Meyer on jatkanut erilaisista ­vaikeuksista huolimatta laivojen ­rakentamista.”

Tapio Karvonen, erikoistutkija, Turun yliopiston Brahea-keskus

Alan kakkonen, saksalainen Meyerin perheyhtiö panee vastaan kahdella telakallaan Turussa ja Saksan Papenburgissa. Meyerin osuus tilauksista on runsas 13 miljardia euroa ja kolmantena olevan ranskalaisen Chantiers de lAtlantiquen vajaat 12 miljardia euroa.

Eri maiden koronatilanne vaikuttaa rajusti myös telakoiden tilanteeseen.

Fincantieri on joutunut jo sulkemaan telakoitaan, mikä tarkoittaa automaattisesti myös laivanrakentamisen aikataulun pettämistä. Ranskassa Chantiers on myös osin joutunut keskeyttämään töitä viruksen vuoksi.

”Saksassa ja Suomessa Meyer on sen sijaan koko ajan jatkanut erilaisista vaikeuksista huolimatta laivojen rakentamista”, Karvonen sanoo.

Hän arvioikin Fincantierin kärsivän nyt erityisesti Italian onnettomasta koronatilanteesta.

”Vaikka yhtiö on valtion omistama, en usko, että Italian valtiolla on mahdollisuuksia auttaa telakkayhtiötä mitenkään merkittävästi, koska niin moni yritys on Italiassa pulassa.”

Tätä kuvaa myös Fincantierin monivuotinen hanke ostaa enemmistö Chantiersistä. EU:n kilpailuviranomaisten piti antaa päätös kaupasta maaliskuussa, mutta nyt hanke on jäädytetty. Syynä pidetään sitä, että Fincantieri ei koronan vuoksi ole pystynyt toimittamaan tarvittavia asiakirjoja komissiolle.

Tapio Karvonen sanookin, että Ranskassa on uudestaan kyseenalaistettu kaupan mielekkyys.

Linkki

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *