Veneen voi nyt vuokrata samalla tavalla kuin auton tai polkupyörän – suurimmat himot on kuitenkin hillittävä: “Grillin ääressä ei saa kaulailla”

Suomen suurimmalle järvelle Saimaalle houkutellaan nyt veneilijöitä, jotka eivät halua tuoda sinne omaa venettään.

Ulkomaanmatkaajat ovat tottuneet lentämään Euroopan suurkaupunkiin ja jatkamaan sieltä matkaansa vuokra-autolla haluamaansa määränpäähän. Eikä polkupyörääkään enää tarvitse raahata mukanaan, kun lähes jokaisessa kaupungissa on tarjolla vuokrattavia kaupunkipyöriä.

Samankaltainen vuokraustapa on tulossa pikku hiljaa myös veneilyyn.

Jo nyt esimerkiksi Lappeenrannan pursiseura vuokraa halukkaille purjeveneitä. Lisäksi Saimaan rannalle Lappeenrantaan ja Joensuuhun on ensi kesänä yksityinen, tähän mennessä pääkaupunkiseudulla toiminut yritys tuomassa vuokrattavaksi moottori- ja soutuveneitä.

– Moottoriveneet ovat noin 6 metriä pitkiä ja moottorissa hevosvoimia 70–115, kertoo Skipperin toimitusjohtaja Kristian Raij.

Kristian Raij
Skipperin toimitusjohtaja Kristian Raij uskoo pääkaupungin asukkaiden tulevan Saimaalle veneilemään.Mikko Savolainen / Yle

Skipperin vuokraustapa perustuu kausimaksuun. Soutuveneen käyttöoikeuden saa kesäksi 35 eurolla. Isoimman veneen maksu on kesältä reilut 1 300 euroa.

Yhtiö ei tosin pysty takaamaan, että ruuhkaisimpina aikoina kaikille olisi veneitä tarjoilla. Pääkaupunkiseudulta tulleiden kokemusten mukaan pulaa veneistä on tosin vain juhannuksena ja heti koulujen päättymisen jälkeisenä viikonloppuna.

Markkinat Etelä-Suomesta

Lappeenrannan pursiseura tarjoaa vuokralle kahta purjevenettä, jotka ovat nimenomaan aloittelijoille sopivia H-veneitä. Niillä mahtuu retkeilemään 2–3 ihmistä.

Ihan tuosta vaan sellaistakaan venettä ei kuitenkaan vesille saa.

– Näitä vuokrataan henkilöille, jotka pystyvät osoittamaan purjehdustaitonsa, kertoo Lappeenrannan pursiseuran kommodori Topiantti Äikäs.

Äikkään mukaan seura järjestää purjehtijakursseja, joilla tarvittavan purjehdustaidon itselleen saa.

Kysyntää purjeveneiden vuokraamiseen on Topiantti Äikkään mukaan ollut mukavasti. Seura vuokraa niitä niin lyhyille iltapurjehduksille kuin useamman viikon retkipurjehduksiakin varten.

Topiantti Äikäs
Purjehduksessa ollaan perillä jo siinä vaiheessa, kun otetaan käydet irti laiturista, sanoo Lappeenrannan pursiseuran kommodori Topiantti Äikäs. Mikko Savolainen / Yle

Skipperin toimitusjohtaja Kristian Raij kertoo, että he odottavat Saimaalle erityisesti eteläsuomalaisia veneilijöitä. Meren äärellä veneilleet ovat jo kolunneet lähitienoot, mutta Suomen suurin järvi Saimaa on jäänyt kokematta.

– Pääkaupunkiseudulla moni haaveilee Saimaalla veneilystä. Toivomme, että kotimaanmatkailu lisääntyy niin, että helsinkiläiset tulevat tänne Lappeenrannan seudulle, sanoo Raij.

Koronarajoitukset mielessä

Koronaviruksen aiheuttaman tautiuhkan aikana myös veneilijöiden tulee käyttäytyä niin, ettei tauti pääse leviämään. Skipperin toimitusjohtaja Kristian Raij muistuttaa, että varsinkin näin keväällä viileiden säiden aikaan veneilijät jo luonnostaan ovat veneissä hanskat käsissään.

– Veneissä on mukana puhdistus- ja desinfiointiaineet. Puhdistamme veneen aina käytön jälkeen. Ohjeistamme myös veneilijöitä, etteivät he mene asutuille saarille vahingossa levittämään virusta, kertoo Raij.

Saimaa ilmasta Murheistenrannan kohdalta
Saimaa on Euroopan neljänneksi suurin järvi, joten siellä mahtuu veneilemään yksinäänkin.Mikko Savolainen / Yle

Lappeenrannan pursiseuran kommodori Topiantti Äikäs puolestaan kertoo, että Suomen purjehdus ja veneily ry:llä on selkeät ohjeet korona-aikaa varten. Ne Äikkään mukaan pohjautuvat valtioneuvoston määräyksiin.

– Erityisesti ne koskevat kokoontumisia rannoilla ja tukikohdissa. Olemme viestineet jäsenistöllemme, että ryhmissä olemista kokoontumispaikoilla pitää välttää. Ja jos siellä ollaan, niin turvavälit tulee pitää, muiden veneissä ei pidä vierailla, saunoa saa vain omissa porukoissa, eikä grillin ääressä saa kaulailla, muistuttaa Äikäs.

Topiantti Äikäs ei usko, että veneily Saimaalla olisi koronan takia haitallista.

– Ihmisiä suositellaan liikkumaan ja olemaan luonnossa. Purjehdus ja veneily jos mikä on hyvä tapa olla luonnossa ja saada mielenvirkeyttä tähän vaikeaan aikaan, sanoo Äikäs.

Linkki

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *