Suomalaiset jäivät joukolla etätöihin – kaksi asiaa nousee nyt jatkuvasti esiin työterveyslääkärin vastaanotolla

Ihmiset kärsivät nyt etenkin selkävaivoista ja ahdistuneisuudesta.


Korona jyllää ja vaikuttaa monien muiden asioiden ohella myös työterveyteen.

Länsi- ja Keski-Suomen johtava työterveyslääkäri Kaisu Norbäck Terveystalolta toteaa, että kokonaisuutena lähivastaanotoille hakeudutaan nyt hieman vähemmän kuin aikaisemmin.

– Etävastaanotot ovat todella lyöneet itsensä läpi koronavirusepidemian aikana, ja etävastaanottojen määrä on kasvanut huimasti. Etänä voi hoitaa monipuolisesti asioita, kuten pitkäaikaissairauksia ja jatkaa jo käynnistyneitä tutkimuksia sekä hoitoa erikoisaloilla tai uusia reseptejä.

Norbäckin mukaan työterveyden puolella on ollut viime aikoina kiinnostusta työterveyslääkäreiden ja -hoitajien vastaanottojen lisäksi esimerkiksi työkykyvalmentajien, työterveyspsykologien ja työfysioterapeuttien etävastaanotoille.

Miksi vastaanotolle hakeudutaan nyt?

Lähivastaanotoilla tavallisia syitä käynnille ovat tuki- ja liikuntaelimistön sairauksista selkävaivat ja mielenterveyden sairauksista ahdistuneisuushäiriöt, Norbäck kertoo.

– Tyypillisesti ahdistuneisuuden taustalla on moninaisia syitä, kuten kuormitus työssä tai huoli koronaviruksen aiheuttamasta tilanteesta.

Sen sijaan etävastaanotoilla korostuvat hengityselimistön sairaudet sekä yleinen neuvonta ja ohjauksen tarve.

Tismalleen saman on huomannut Mehiläisen työterveyslääkäri Anne Lehtonen.

– Istuminen ja eristäytyneisyys aiheuttavat paljon tuki- ja liikuntaelinoireita, kuten niska-hartia-, yläraaja- ja selkävaivoja sekä psyykkistä kuormitusta, kuten stressioireita, unihäiriöitä, ahdistusta, pelkotiloja. Lisäksi monella tähän liittyy jo olemassa olevien tuki- ja liikuntaelinsairauksien sekä mielenterveyssairauksien pahenemista, Lehtonen kertoo.

Selän ja niska-hartiaseudun oireet johtuvat useimmiten siitä, että töitä tehdään pitkään samassa asennossa. Tällöin lihasten verenkierto heikkenee ja aineenvaihdunta hidastuu, mikä aiheuttaa herkästi kipua ja jumituksen tunnetta, Norbäck selittää.

Työasentoa tulisikin vaihtaa päivän aikana myös etänä työskennellessä ja tarvittaessa olla yhteydessä työfysioterapeuttiin.

Perussairauksien hoito heittelee

Perussairauksien ja tavallisten kansansairauksien, kuten verenpainetaudin sekä diabeteksen osalta hakeudutaan tällä hetkellä vastaanotoille vähemmän.

 – Kaikkia perussairauksia tulisi epidemiankin aikana hoitaa tehokkaasti ja hyvin, Terveystalon Norbäck muistuttaa.
 Mehiläisen Anne Lehtonen kertoo, että koronapelon takia tärkeitä kontrollikokeita ja seurantakäyntejä on peruttu. Monilla ei jää voimavaroja huolehtia perussairauksistaan pitkien etätyöpäivien ja kotikoulun ohella.
 Ja uusia sairauksia ilmaantuu tietysti myös poikkeusoloissa.

– Pitkästä aikaa olen työterveyslääkärinä tavannut tosi sairaita asiakkaita, joiden diagnostiikka ja hoidon aloitus ovat suotta viivästyneet koronapelon takia. Ihmiset eivät uskalla lähteä vastaanotolle, Lehtonen kertoo.

Linkki

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *