MaRan Lappi: ”On iso kysymys, miten alan yritykset pääsevät liiketoiminnassaan alkuun”

MaRan Timo Lappi: Ravintolat ­tarvitsevat suoraa tukea jopa 400 miljoonaa euroa.

Matkailu- ja ravintola-alan järjestön MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo, että kaikkein pahin olisi tilanne, jossa ravintolat saisivat jälleen avata ovensa, mutta samalla hallitus ja viranomaiset suosittelisivat välttämään ravintoloihin menoa.

”Siinä kävisi helposti niin, että ravintolayritysten kiinteät kulut paukahtavat päälle, mutta asiakkaat puuttuvat lähes kokonaan.”

Lappi muistuttaa, että kriisin alussa ravintola-alan yritysten kassat tyhjenivät nopeasti, kun kaikki kiinteät kulut juoksivat täysimääräisenä samalla, kun asiakkaiden määrä väheni erittäin voimakkaasti.

”Nyt rahaa ei ole monella kassassa yhtään, ja entisetkin laskut ovat maksamatta. On iso kysymys, miten alan yritykset pääsevät liiketoiminnassaan alkuun.”

Lapin mukaan koronaepidemian aikana vain yksittäiset pikaruokaravintolat ovat onnistuneet pärjäämään edes jollain tavalla. Kaikki muut ovat suurissa vaikeuksissa.

”Matkailu- ja ravintola-alan myynnistä on menetetty yli 90 prosenttia. Suurin osa alan henkilöstöstä on nyt lomautettuna.”

Ravintola-alan yritykset ovat Lapin mukaan hakeneet varsin vähän tukea Business Finlandilta, sillä ne sopivat ravintoloille huonosti. Harvalla on oikeasti mitään kehityshanketta, johon tukea sääntöjen mukaan voisi saada.

”Olemme arvioineet, että huhti–­toukokuun myynnin menetysten takia suoraa tukea tarvittaisiin 350–400 miljoonaa euroa. Ravintoloille olisi myös tärkeää, että Business Finlandin ja ely-keskusten tuenmyöntämiskriteereitä voitaisiin muuttaa niin, että ne kohdistuisivat kriisialoille ja niitä voitaisiin käyttää koronakriisin aiheuttamien tappioiden kattamiseen.”

”Julkisuudessa ollut 150 miljoonaa ei yksin riitä alan yrityksille, vaikka totta kai olemme hyvin kiitollisia kaikesta avusta tässä tilanteessa.”

Matkailu- ja ravintola-alan järjestössä pelätään, että kriisi jatkuu vielä pitkään. Esimerkiksi liikematkustaminen ja ulkomailta Suomeen kohdistuva matkustaminen ovat pysähdyksissä pitkälle syksyyn.

Lappi tukisi ravintoloita myös maksettujen arvonlisäverojen palautuksilla.

”Se auttaisi yrityksiä alkuun, kun kassaan tulisi rahaa, jolla voisi maksaa lomautuksesta työhön kutsuttujen työntekijöiden palkat.

Lähteet: kauppalehti.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *