Kaksi tutkimusta löysi yhteyden d-vitamiinin puutteen ja koronakuolleisuuden välillä – D-vitamiini voi hillitä vaarallisia sytokiinimyrskyjä

Alhaiset d-vitamiinitasot näyttävät olevan yhteydessä korkeampaan kuolleisuuteen uuden koronaviruksen aiheuttamassa COVID-19-taudissa. Kaksi torstaina ilmestynyttä erillistä tutkimusta on löytänyt yhteyden alhaisen d-vitamiinitason ja korkeamman kuolleisuuden kanssa.

Torstaina Aging Clinical and Experimental Research -lehdessä ilmestyneessä tutkimuksessa on analysoitu koronakuolleisuutta 20 Euroopan maassa ja yhdistetty niitä tietoja keskimääräisiin d-vitamiinitasoihin.

Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu yhteys alhaisten d-vitamiinitasojen ja vakavien hengitystietulehdusten välillä. D-vitamiini vaikuttaa tulehdusta vastaan taistelevien valkosolujen toimintaan ja estää niitä vapauttamasta liikaa sytokiineja ja synnyttämästä niin sanottua sytokiinimyrskyä. Sytokiinimyrskyssä immuunijärjestelmä käy ikään kuin ”ylikierroksilla”, ja tämä saa immuunijärjestelmän käytännössä hyökkäämään itseään vastaan.

Koronavirus on aiheuttanut paljon kuolemia esimerkiksi Italiassa ja Espanjassa, ja tutkimuksen mukaan niissä maissa d-vitamiinitasot ovat keskimäärin alhaisempia kuin suurimmassa osassa pohjoisen Euroopan maita, missä kuolleisuus on ollut alhaisempaa. Pohjois-Euroopassa ihmisten d-vitamiinitasot ovat korkeampia keskimäärin kuin eteläisessä Euroopassa, osin d-vitamiinilisien käyttämisen ansiosta.

Tutkimuksessa ei ollut tutkittu yksittäisten potilaiden d-vitamiinitasoja ja verrattu niitä todennäköisyyteen kuolla. Tutkijat myös varoittavat, että vaikka keskimääräisen d-vitamiinitason ja kuolleisuuden välillä on korrelaatio, se ei välttämättä tarkoita sitä, että asioiden välillä on syy-seuraussuhde.

YHDYSVALTALAISEN NORTHWESTERN Universityn johtama tutkijaryhmä puolestaan analysoi tutkimustietoa kymmenestä maasta Euroopassa, Aasiassa sekä Pohjois-Amerikassa. Medrxiv-ennakkojulkaisupalvelussa ilmestyneessä tutkimuksessa kerrotaan, että Italian, Espanjan ja Britannian kaltaisissa maissa, joissa koronakuolleisuus on ollut suurempaa, potilaiden d-vitamiinitaso on ollut alhaisempi kuin niissä maissa, joissa vaikutukset ovat olleet lievempiä.

D-vitamiinin puutostila näytti analyysin mukaan olevan yhteydessä korkeampaan kuolleisuuteen koronaviruksesta. Analyysi viittaa myös siihen, että d-vitamiinin puutoksen ja niin sanotun sytokiinimyrskyn syntymisen välillä on yhteys.

Tutkijat sanovat, että d-vitamiini ei sinänsä estä ihmistä saamasta virusta, mutta se voi vähentää taudin vaikeutumista ja kuolemaa.

Tutkimuksen päätutkija  Vadim Backman Northwestern Universitystä sanoo, että tämä korrelaatio voi selittää myös sitä, miksi koronavirustauti ei juurikaan vaikuta lapsiin. Lapsilla niin sanottu hankittu immuniteetti ei ole vielä täysin kehittynyt, vaan lapsilla tärkeimpänä puolustuksena toimii syntymässä saatu luontainen immuniteetti, joka ei synnytä sytokiinimyrskyn kaltaisia ylireagointeja niin helposti.

Backman korostaa, että aihe kaipaa jatkotutkimuksia ja että d-vitamiinia ei kannata käyttää liikaa, koska sillä on negatiivisia sivuvaikutuksia. Ei ole myöskään tietoa siitä, mikä määrä d-vitamiinia auttaa parhaiten estämään koronataudin vakavia sivuvaikutuksia. D-vitamiinin puutteesta on kuitenkin haittaa terveydelle.

RUOKAVIRASTONsuositusten mukaan d-vitamiinin suositeltava päivittäinen saanti on 10 μg/päivä niin lapsille kuin aikuisille.

Lähteet: tekniikanmaailma.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *