Japanilaisvideo leviää netissä – Näin pöpöt leviävät noutopöydässä puolessa tunnissa

Joko kesän ja koulujen alkamisen kunniaksi voisi kattaa kotiin herkkupöydän? Vaikka vain kymmenen henkilön porukalle, sehän olisi sallittuakin?

Asiaa huolellisesti pohtiessa kannattaa katsoa Japanin yleisradioyhtiö NHK:n yhdessä tartuntatautien asiantuntijoiden kanssa tekemä video. Se näyttää, kuinka helposti taudinaiheuttajat voivat levitä kosketuksen välityksellä.

Asiantuntijana videossa ovat toimineet Japanin Kawasakissa sijaitsevan yksityisen, St. Marianna Universityn lääketieteen tutkijat. Video on lähtenyt kiertämään netissä sen julkaisemisen jälkeen. Siitä uutisoi Science Alert.

TARTUNNAN HAVAINNOLLISTAMISEKSI valmisteltiin noutopöytäateria kymmenelle henkilölle. Yhdelle osallistujista laitettiin käsiin fluoresoivaa maalia. Sen tarkoituksena oli mallintaa tilannetta, jossa henkilö oli yskäissyt käteensä ennen ateriointia noutopöydästä.

Tämän jälkeen ”koehenkilöt” lounastivat puolen tunnin ajan noutopöydästä.

Asetelma muistuttaa tavanomaista käytäntöä lähimenneisyydestä, jolloin lukuisat suomalaisetkin lounastivat työpaikoillaan vastaavissa oloissa.

KUN RUOKAILU oli ohi, fluoresoivat valot laitettiin päälle.

 Tartuntaa simuloinutta fluoresoivaa maalia oli joka paikassa. Sitä oli noutopöydän ottimien kautta levinnyt jokaiseen.

Ottimien lisäksi tartuttavimpia olivat ruoka-astioiden kannet ja juomakannun kahva.

Kolmella osallistujasta maalia oli myös tartuntaa simuloinutta maalia kasvoissa. Kasvot ovat koronaviruksen kannalta otollinen kohde, jonka kautta se voi silmistä, nenästä tai suusta päästä elimistöön.

Käsien pesu vähintään 20 sekuntia lämpimällä vedellä ja saippualla, etäisyydenpito sekä noutopöytäaterioiden välttäminen ovat edelleen voimassa olevia keinoja välttää koronaviruksen leviäminen.

 

Lähteet: tekniikanmaailma.fi

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *