Viron ulkoministeri Urmas Reinsalu antaa suomalaisille toivoa kesämatkasta: ”Toivoisin, että kyse on ennemmin viikoista kuin kuukausista”

Viron ulkoministeri Urmas Reinsalu puhuu monta kertaa viikossa Suomen ulkoministerin Pekka Haaviston kanssa rajan avaamisesta vapaa-ajan matkailulle. Baltian maiden väliset rajat ovat jo auki, mutta huvin vuoksi niiden ylittämistä ei suositella.

”No terve, mitä kuuluu? Minkälainen sää on?” aloittaa Viron ulkoministeri Urmas Reinsalu puhelun suomeksi. Tallinnassa kuulemma ”valitettavasti” paistaa aurinko.

”Kun ulkoministerit puhuvat, he aina kysyvät, minkälainen sää on, ja toivovat, että vastaus olisi että huono. Silloin ihmiset eivät olisi niin paljon liikenteessä”, hän selittää.

Ja silloin koronavirus ei pääsisi tarttumaan ja leviämään. Ja silloin taloutta voitaisiin avata ja ihmiset pääsisivät taas matkustamaan.

Suomalaiset ja Suomen matkailuala toivovat kovasti, että Viron-raja avattaisiin vapaa-ajan matkailulle pian. Mikä on Viron hallituksen kanta asiaan?

”Olemme aika tyytyväisiä tästä, mihin olemme jo päässeet”, Reinsalu sanoo viitaten siihen, että rajanylitykset Suomen ja Viron välillä sallittiin torstaista alkaen työnsä, opiskelunsa ja muiden erityisten syiden takia matkustaville.

”Toinen askel olisi turismi, huvimatkailu. Tästä asiasta ei ole Virossa päätöstä tehty. Olen puhunut tästä suomalaisen kollegani Pekka Haaviston kanssa, ja meillä on yhteinen työryhmä, jossa Suomen ja Viron viranomaiset vaihtavat tietoja. Kun sitten molemmin puolin ollaan valmis ottamaan se askel, olisi syytä tehdä se samanaikaisesti ja niin, että ei olisi tarvetta karanteeniin.”

Hän huomauttaa, että myös EU-komissio on suositellut, että ensimmäinen askel olisi työn vuoksi matkustaminen ja vapaa-ajan matkailu tulisi vasta sen jälkeen.

Milloin se voisi tapahtua?

”Toivoisin, että kyse on ennemmin viikoista kuin kuukausista”, Reinsalu sanoo.

Eli pääsevätkö suomalaiset tänä kesänä lomailemaan Viroon?

”Olen aika positiivinen, että näin tapahtuisi. Nyt seuraava askel on katsoa, mitä tapahtuu virustilanteessa työmatkustamisen alkaessa.”

Reinsalu kertoo, että hän puhuu Suomen ulkoministeri Haaviston kanssa asiasta useita kertoja viikossa.

”Kun tänään ovat avautuneet Baltian maiden väliset rajat, niin minun ajatukseni kyllä on, että seuraavaksi otetaan samanlainen askel Suomen kanssa.”

Perjantaista alkaen Viron, Liettuan ja Latvian välillä voi matkustaa ilman karanteenia, jos on näiden maiden asukas. Kolmansien maiden asukkaiden on rajanylitysten jälkeen oltava 14 päivän karanteenissa.

Julkisuudessa on puhuttu Baltian matkustuskuplasta ja Baltic free zonesta, mutta tarkalleen ottaen vapaa-ajan matkailua maiden välillä ei suositella vieläkään. Baltian terveysministerien kokouksen jälkeen esimerkiksi Latvian terveysministeri Ilze Vinkele muistutti siitä maansa yleisradioyhtiön haastattelussa: ”On sallittua matkustaa naapurimaihimme 15. toukokuuta alkaen. Ihmisten pitää kuitenkin miettiä, onko heidän todella tarpeen matkustaa.”

Saako siis nyt lähteä turistiksi naapurimaihin vai ei, ministeri Reinsalu?

Voi lähteä. Oikeudellisesti ihmiset voivat matkustaa ilman karanteenin noudattamista, mutta suosittelemmeko matkailua? Vastaus on negatiivinen.”

Eli millaiseen matkailuun haluatte tällä kannustaa?

”Ei ole kysymys kannustamisesta vaan ihmisten vapaudesta liikkua. Varmasti ihmisiä menee myös turismimatkoille kesällä, voisin kuvitella, ja varmasti ihmiset matkustavat työn takia”, Reinsalu sanoo.

”Tässä oli kysymys siitä, että meillä oli Latvian kanssa sopimus, jonka mukaan työntekijät voivat liikkua ilman karanteenia, mutta meillä ei ollut erityistä sopimusta Liettuan kanssa. Siinä yleinen periaate oli, että kun kävit Latviassa tai Virossa piti olla kaksi viikkoa kotikaranteenissa. Siinä ei ollut järkeä, kun tartuntataso on molemmin puolin rajaa samanlainen.”

Lähteet: kauppalehti.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *