Sunday, 29 November 2020
Facebook
Twitter

Hallitus kannustaa suomalaisia matkailemaan kotimaassa – Lapissa eletään vielä toivossa, että talvella saadaan myös kansainvälisiä turisteja

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) lupaa lisää rahaa kotimaan matkailun mainostamiseen ja kehittämiseen.

Lapin matkailuyritykset ovat ottaneet osumaa koronaepidemian vuoksi jo tammikuun lopusta lähtien, kun Kiinan lentoja alettiin perua. Maaliskuussa sulkeutuivat hotellit, laskettelukeskukset ja ravintolat.

– Ilman muuta Lapin matkailu on se, mihin koronavirus eniten vaikuttaa, toteaa elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.)

Mitään erityistä tukea Lapin matkailuyrityksille ei ole tulossa, mutta ne voivat hakea valmisteilla olevaa kustannustukea siinä kuin muutkin koronan vuoksi paljon menettäneet yritykset. Hallitus aikoo auttaa matkailuyrityksiä myös kannustamalla suomalaisia matkailemaan kotimaassa.

– Tulemme tuomaan lisätalousarviossa lisää rahaa kotimaan matkailun mainostamiseen ja kehittämiseen. Sitä kautta yritämme nostaa matkailuyrityksiä takaisin jaloilleen niin Lapissa kuin muuallakin. Toki se edellyttää myös sitä, että hallitus tekee päätöksiä rajoitusten purkamisesta, Lintilä toteaa.

Ilta-Sanomat kertoo(siirryt toiseen palveluun) Lintilän synkästä ennusteesta, jonka mukaan “Lapin osalta ensi talvi alkaa jo olla pilalla”. Yle Lapille Lintilä sanoo puhuneensa vain kesästä ja syksystä ja tarkoittaneensa vain kansainvälisten turistien tuloa. Talvesta ministeri toteaa sen, että brittimediassa on kerrottu ettei joulunajan charter-lentoja tehdä Britanniasta Lappiin.

Talven kohtalo alkaa paljastua loppukesällä

Lapin matkailyrityksistäkään ainakaan aivan kaikki eivät ole valmiita sanomaan, että tuleva talvi olisi pilalla. Joulupukin luolaa ja palkittua Arctic Treehouse-hotellia pyörittävä Ilkka Länkinen kertoo, että sopimukset isojen matkanjärjestäjien kanssa ovat yhä voimassa eikä ennakkovarauksia ole peruttu. Matkanjärjestäjillä on kuitenkin halua neuvotella turistikiintiöidensä pienentämisestä.

– Sovittiin, että pidetään kiintiöistä kiinni toistaiseksi ja katsotaan, miten tilanne kehittyy. Tunnelma on odottava.

Elokuun tienoilla nähdään, pitävätkö matkanjärjestäjät varauksistaan kiinni.

– Kolmen kuukauden päästä olemme viisaampia. Jos matkanjärjestäjät maksavat ennakkomaksut niin kiintiöt säilyvät ja jos eivät maksa, niin kiintiöt laukeavat, Länkinen toteaa.

Länkisen asiakasyrityksistä yksikään ei ainakaan vielä ole mennyt konkurssiin.

Hiihtolomalaisia Levin laskettelurinteessä ja hissijonossa
Kittilän Levillä oli ruuhkaa vielä hiihtolomaviikoilla.Antti Ullakko / Yle

Myös Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen sanoo, että vielä on liian aikaista sanoa tulevasta talvesta mitään varmaa. Ennakkovarauksia Lapin matkoista tehtiin kyllä innokkaasti maaliskuulle asti.

– Hankaluus on, että meillä ei ole vielä mitään konkreettista tietoa matkustusrajoituksista ja karanteenikäytännöistä. Jos kotimaahan paluu ei ole yksinkertaista esimerkiksi karanteenin vuoksi niin asettaahan se matkalle lähdön uudelleen harkintaan, Kärkkäinen toteaa.

Vaikka ulkomaille pääsisikin, kotimaan matkailua kehotetaan suosimaan monissa muissakin maissa kuin Suomessa. Esimerkiksi Kiinassa hallitus suosittelee lomailemaan kotimaassa, mikä taas on menetys Lapin kannalta. Brittien charter-lentojen perumisesta Kärkkäinenkin kertoo kuulleensa, mutta varmaa tietoa hänellä ei asiasta ole.

– Se olisi todella iso asia, jos näin on että charter-lentoja ei tulisi.

Suomi pärjää, kun haussa on turvallinen matkakohde

Kärkkäinen uskoo, että matkustushalut eivät sinänsä ole mihinkään lopullisesti hiipuneet vaan päinvastoin aiheuttaneet niin sanotusti patoutunutta kysyntää.

– Halutaan mennä kohteisiin, jotka koetaan turvalliseksi ja siinä mielessä Lappi ja Suomi ovat todella hyvässä asemassa. Tuntuu että pitkällä aikajänteellä me pärjätään ja meillä on hirveän paljon etuja puolellamme, Kärkkäinen sanoo.

Tyhjä laskettelurinne Kittilän Levillä.
Huhtikuun alussa Levin hiihtokeskus oli jo suljettu.Annu Passoja / Yle

Tilaa on ja Länkinen miettiikin, että huskysafarit ja muut riennot voidaan tarvittaessa järjestää vaikka perhekohtaisesti, jos isommat ryhmät hermostuttavat matkailijoita. Hän kaipaisi myös jonkinlaista kansallista puhtausstandardia, jota noudattamalla voisi vakuuttaa matkailijat hygieniatasosta.

Epidemiaa edeltävässä tilanteessa ollaan kuitenkin vasta vuosien päästä, jos silloinkaan. Näin kovaan tyrmäykseen ei kokeneinkaan matkailuyrittäjä osannut varautua.

– On pandemia meillä ollut riskikartoituksessa mukana, mutta eihän sitä voinut kuvitella että se iskee koko maapalloon. Olihan se hurjaa laittaa juoksuvauhdista paikat kiinni, sanoo Ilkka Länkinen.

Lähteet: yle.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *