Kiellettiinkö suomalaisilta rajanylitys laittomasti? Apulaisoikeusasiamies selvittää rajanylitysten rajoituksia

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies on pyytänyt Rajavartiolaitokselta selvitystä siitä, ovatko rajavartiolaitoksen virkamiehet kieltäneet joidenkin henkilöiden rajanylitykset ja mihin tällainen ehdottomaksi koettu kielto on mahdollisesti perustunut.

Runsas viikko sitten uutisoitiin laajalti, että perustuslaki oikeuttaa Suomen kansalaisen poistumaan Suomesta tai saapumaan sinne vapaasti.

Apulaisoikeusasiamies haluaa myös tietää rajanylittäjiltä pyydetystä oire- ja sitoumuslomakkeesta ja sen tietojen käsittelystä annetuista ohjeistuksista. Oikeusasiamiehelle tehtyjen kanteluiden mukaan lomakkeen täyttämisestä kieltäytyneitä on odotettu rajatarkastuksessa ja heitä on käsketty ottamaan oma-aloitteisesti yhteyttä lääkäriin. Tällaisten toimien perusteluille pyydetään myös selitystä.

Selvitystä pyydettiin kuun loppuun mennessä.

Lähteet: mtvuutiset.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *