Thursday, 26 November 2020
Facebook
Twitter

Miltä näyttää matkailu- ja ravintola-alan yrityksissä puolen vuoden päästä? Vain 9 prosenttia toimii kannattavasti, ennakoi kysely

Maran jäsenkyselyssä 15 prosenttia vastaajista arvioi yrityksensä olevansa konkurssiuhan alla puolen vuoden kuluttua.

Korona on kurittanut pahasti matkailu- ja ravintola-alan yritysten kannattavuutta, ja valtaosassa alan yrityksistä käyttökate oli romahtanut huhtikuussa 80–100 prosenttia normaalitasosta, kertoo MaRa. Alan lähiajatkaan eivät näytä aurinkoisilta, kielii MaRan jäsenkysely, johon vastasi liki 700 yritystä.

Kyselyyn vastanneista yrityksistä ainoastaan yhdeksän prosenttia uskoi, että niiden liiketoiminta on palautunut kannattavaksi puolen vuoden päästä.

Miltei kolme neljästä, 74 prosenttia, arvioi, että yritys tavoittelee kannattavuutta sopeutustoimien jälkeen. Konkurssiuhan alla yrityksensä taas uskoi olevan 15 prosenttia vastaajista.

Yhdeksän kymmenestä yrityksestä on joutunut turvautumaan lomautuksiin, ja suuri osa niistä on lomauttanut valtaosan työntekijöistään. MaRan mukaan lomautukset ovat muuttumassa irtisanomisiksi kriisin pitkittyessä.

MaRan kysely tehtiin 11.–13. toukokuuta. Siihen vastasi 692 jäsenyritystä. Vastaajayrityksillä on ravintoloita, hotelleja, kylpylöitä, hiihtokeskuksia, ohjelmapalvelu- ja seikkailuyrityksiä, kongressikeskuksia ja messuja, keilahalleja, huvipuistoja ja liikenneasemia.

Eivät vain ravintolat, hotellit ja kylpylät

Mara huomauttaa, että ravintoloiden, hotellien ja kylpylöiden ahdinko on hyvin tiedossa, mutta koronakriisi kurittaa myös muita matkailu- ja vapaa-ajan palveluiden toimialoja. Kriisi kiusaa myös hiihtokeskuksia, ohjelmapalvelu- ja seikkailuyrityksiä, huvipuistoja, festivaaleja, kongresseja ja messuja, keilahalleja sekä liikenneasemia.

Hiihtokeskukset menettivät Maran mukaan huhtikuussa yli 80 prosenttia myynnistään edellisvuoteen verraten, kun niiden toiminta loppui maaliskuussa koko Suomessa.

Talvi loppui lyhyeen myös ohjelmapalveluissa, kun hiihtokeskukset suljettiin ja ulkomaiset turistit kaikkosivat. Ohjelmapalvelu- ja seikkailuyritysten liikevaihto laskikin huhtikuussa yli 85 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Kärsijöitä ovat tietysti myös festivaalit, kun kaikki suuret festivaalit on peruutettu kesä-heinäkuulta ja osa myös elokuulta. Myös kongressikeskusten ja messujen liiketoiminta pysähtyi. MaRan mukaan alan yritykset ovat menettivät huhtikuussa lähes 90 prosenttia liikevaihdosta edellisvuoteen verraten.

Keilahalleista miltei 90 prosenttia on suljettu, ja aukiolevien myynti on heikentynyt yli 90 prosenttia.

Kesällä kotimaahan?

Matkailu- ja ravintola-ala valmistautuu kesään heikoista taloudellisista lähtökohdista, eikä ulkomaalaisia asiakkaita ole kesällä luvassa.

”Tämän takia kotimaan matkailulla tulee olemaan ainakin tämän vuoden loppuun asti ratkaiseva merkitys siinä, miten toimialan yritykset selviävät ja voidaanko konkurssit ja massatyöttömyys välttää”, kommentoi MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi tiedotteessa.

Lapin mukaan valtion tukitoimet ovat välttämättömiä toimialan liiketoiminnan ja työpaikkojen turvaamiseksi.

”Ratkaisevaa kuitenkin on, että asiakkaat liikkuvat, matkustavat kotimaassa ja käyttävät täällä palveluja. Se on parasta lääkettä myös Suomen taloudelle ja työllisyydelle”, Lappi sanoo.

Hänen mukaansa ravintoloiden ruokatarjoilun ja anniskelun arvonlisävero tulisi alentaa 10 prosenttiin ja muiden matkailupalvelujen arvonlisävero 5 prosenttiin määräajaksi esimerkiksi työllisyyden turvaamiseksi ja toiminnan käynnistämiseksi.

Lähteet: talouselama.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *