Ei Kanariaa tai Kreikkaa, mutta päästäkää lomasuomalaiset edes Keski-Suomeen tai Kymenlaaksoon

Matkailuyrittäjien toivo kohdistuu kesällä kotimaanmatkailijoihin, sillä ulkomaalaiset turistit todennäköisesti tuskin pääsevät Suomeen, kirjoittaa Pasi Lehtinen.

Arki kuukausia kestäneessä koronakuplassa otti viime viikolla askeleen kohti rajoittamattomampaa yhteiskuntaa, kun oppilaat palasivat kouluihin.

Mikäli koronatilanne ei tulevina viikkoina pahene, on myös kokoontumisrajoituksiin luvassa höllennyksiä. Kesäterassitkin saattavat avautua.

Monelle matkailualan yrittäjälle pian alkava ­kesäkausi on suunnannäyttäjä – joko kohti edes himmeänä loistavaa valoa tai synkempiä aikoja. Tässä epidemia-ajassa kun on tyypillistä, että vain epävarma on varmaa.

Se lienee selvää, että ulkomaalaiset turistit eivät kesällä saavu Suomeen, eivät myöskään kansainväliset liikematkustajat.

Toivo on siis asetettava kotimaisiin matkailijoihin.

”Kahden kuukauden suora ­kustannustuki on lähinnä vain laastari.”

Tuoreimmat Tilastokeskuksen luvut ovat vuodelta 2018, jolloin Suomessa tehtiin yli 38 miljoonaa vapaa-ajan matkaa. Maksullisen majoituksen sisältäneitä matkoja oli lähes seitsemän miljoonaa. Niissä siis käytettiin ainakin kerran maksullista majoituspalvelua, hotellia, vuokramökkiä tai leirintäaluetta. Lyhyet matkat vähenivät, mutta sen sijaan vähintään neljä yötä kestäneiden matkojen määrä lisääntyi edellisvuodesta.

Mutu-tuntumalla voi varmasti olettaa, että ­halu matkustaa korostuu entisestään. Monilla on takana poikkeusoloissa jo kuukausien etätyöputki ja edessä kesäloma. Perinteisen Kreikan tai Kanarian sijaan tarjolla on vain esimerkiksi Keski-Suomea ja Kymenlaaksoa.

Terveyden ja talouden vastakkainasettelua ei kannata tehdä. Kesän kotimaanmatkailun taloudellista ja työllistävää vaikutusta ei myöskään ­kannata aliarvioida tai ohittaa olankohautuksella.

Viime vuonna suomalaisten ja ulkomaalaisten matkailijoiden käyttämä rahan määrä oli arviolta 16,1 miljardia euroa. Työ- ja elinkeinoministeriön arvion mukaan kotimaanmatkailun kysyntä supistuu tänä vuonna jopa viisi miljardia euroa.

Massatapahtumien peruminen on jo nyt lyönyt monen turismista elantonsa saavan yrittäjän talouden tiukille. Mikäli rajoituksia ei tartuntatautitilanteen niin salliessa hallitusti jatkossa höllennetä, on kesä alkusoittoa alan yrittäjien konkurssiepidemialle. Matkailuyrittäjien tiiviissä verkostossa tämä säteilee nopeasti myös yritysten yhteistyökumppaneihin.

Matkailuyrityksillekin mahdollinen valtion kahden kuukauden suora kustannustuki on lähinnä vain laastari. Ensiapu, joka lievittää hetken, ­muttei pelasta katoavaa kassavirtaa. Talouden pyörät kyllä lähtevät pyörimään, jos niille annetaan edellytyksiä eikä vain jatkuvia rajoituksia iskemällä kapuloita rattaisiin. Valtiovalta on koronakriisin jatkuessa kiittänyt suomalaisia neuvojen ja suositusten noudattamisesta. Siitä maalaisjärjestä, josta Suomi tunnetaan. Jokohan olisi aika, koronalukujen salliessa, luottaa myös matkailuyrittäjiin, että he osaavat järjestää palvelunsa siten, että turistien on niitä kesä-Suomessa turvallista käyttää?

Lähteet: kauppalehti.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *