Sunday, 29 November 2020
Facebook
Twitter

Malagan moottoritien varrelta poimittu Kössi-koira etsii nyt kuonollaan koronaa – se on niin taitava, että tutkijatkin luulivat tulosta virheeksi

Malagan mottoritien varrelta löydetty Kössi-koira on monilahjakkuus. Laboratoriokoirana työskentelevä Kössi pystyy hajuaistinsa avulla tunnistamaan niin syövän, homeen, luteet kuin rotatkin. Nyt etsittävien hajujen joukkoon on tullut koronavirus.

Suomessa on tutkittu sitä, miten hyvin koira tunnistaa koronatartunnan ihmisvirtsasta. Koiran nenä ei pettänyt taaskaan, vaan Kössi oppi nopeasti tunnistamaan uuden hajun. Koirasta tuli uudessa työtehtävässään niin taitava, että se yllätti tutkimusta tekevät ihmisetkin.

– Tuli muutama sellainen näyte, missä koira oli eri mieltä testin kanssa. Ajateltiin, että no, ehkä tämä olikin aika vaikea koiralle, tutkimusjohtaja Anna Hielm-Björkman Helsingin yliopistosta kertoo.

Koira voisi seuloa tartuntoja väkijoukosta

Koska koirat ovat kuitenkin yllättäneet heidät aiemminkin, pyysivät tutkijat näytteet antaneita käymään uudelleen testissä. Muutaman päivän päästä heille olikin muodostunut oireita ja koronatesti oli positiivinen. Koiran kuono tunnisti koronatartunnan näytteistä siis jo päiviä ennen koronaoireiden puhkemista.

Tavoitteena olisi selvittää, voisiko koira tunnistaa koronatartunnan suoraan ohikulkevasta ihmisestä. Koira voisi kulkea esimerkiksi yleisötilaisuudessa ja päältäpäin haistamalla poimia ihmismassasta tartunnan saaneet henkilöt.

Nyt mahdollisuus pitää vielä selvittää tieteen keinoin. Tutkimusryhmän tarkoitus on kerätä lähiviikkoina tuhansia näytteitä, ja tutkimustuloksia on tarkoitus saada kesän aikana.

Lähteet: mtvuutiset.fi

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *