Mitä tehdä kesälomalla? Kuusi syytä valita vaellusloma

Kesä tekee tuloaan, ja Suomen luonto tarjoaa loistavia mahdollisuuksia siitä nauttimiseen.

Poikkeuksellinen kevät on saanut monet suomalaiset nauttimaan luonnosta ehkä suuremmalla innolla kuin koskaan. Lähiluonnossa ulkoilu sekä päiväretket kansallispuistoihin ja muille ulkoilualueille ovat olleet tärkeitä henkireikiä.

Mitä sitten tehdä tulevana kesänä, kun monet tutut lomailuvaihtoehdot ovat tavoittamattomissa? Entäpä jos kokeilisit vaelluslomaa? Sellaisen kokeilemiseen löytyy useita hyviä syitä, muiden muassa nämä!

Luonnossa liikkuminen on loistava tapa irrottautua arjen kiireistä.
Luonnossa liikkuminen on loistava tapa irrottautua arjen kiireistä. AOP

1. Vaelluslomaa varten ei tarvitse matkustaa kauas, edes kotimaassa. Eri puolilta Suomea löytyy kansallispuistoja ja retkeilyalueita, joiden luonnosta nauttia.

2. Luonnossa liikkumisella on valtavasti terveysvaikutuksia: mieli virkistyy, verenpaine laskee, stressi katoaa ja kunto kohoaa.

3. Vaellusloman voi toteuttaa pienemmälläkin budjetilla. Esimerkiksi retkeilyvälineitä ei tarvitse heti hankkia, jos vasta kokeilee lajia. Niitä voi vuokrata vaikkapa Retkirent.fi tai Kuinoma.fi -palveluista, jossa toiset retkeilijät lainaavat omia välineitään maksua vastaan. Erätuvissa ja laavuilla yöpyminen on maksutonta, mutta Metsähallitus suosittelee näin korona-aikaan omaa majoitetta.

Juttu jatkuu kuvan ja faktalaatikon jälkeen.

Suomen luonto tarjoaa silmänruokaa.
Suomen luonto tarjoaa silmänruokaa. UNSPLASH

4. Jos käyttää loman aikana ravintola-, opas- tai majoituspalveluja, tulee tukeneeksi kotimaisia yrittäjiä.

5. Vaeltaessa oppii uusia taitoja. Kuinka nuotio sytytetään säällä kuin säällä, miten ruokaa laitetaan? Vaeltaja kehittyy suunnistajana ja pakkaajana, ja oppii paljon luonnosta.

6. Vaellusloma on loistava tapa toteuttaa digipaastoa. Syrjäisimmillä reiteillä kännykkä ei edes toimi, ja muuallakin se kannattaa pitää suljettuna. Akkua on syytä säästää mahdollisiin hätätilanteisiin.

Mitä enemmän liikkuu luonnossa, sitä enemmän kertyy syitäkin. Miten siis on, testaisitko suositun Karhunkierroksen, retkeilisitkö Teijon kansallispuiston monipuolisissa maisemissa ja ruukkikylissä, vai suuntaisitko ehkä muualle?

Suomessa riittää vaihtoehtoja.

 

Lähteet: iltalehti.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *