Älä osta täältä mökkiä, jos haluat olla rauhassa – nämä ovat ruuhkaisimmat paikkakunnat

Tilastokeskuksen tuore katsaus osoittaa, missä päin Suomea mökkejä sijaitsee tiheimmin.

Monelle suomalaiselle mökkielämä tarkoittaa rauhaa luonnon keskellä ja mielellään mahdollisimman kaukana naapureista. Kaikilla mökkipaikkakunnilla tämä ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys.

Tilastokeskuksen tuoreimman mökkikatsauksen mukaan tihein mökkiasutus oli Kustavissa, Kaskisissa ja Naantalissa, kun tarkastellaan mökkimääriä suhteessa kunnan maapinta-alaan. Näillä paikkakunnilla kesämökkejä oli keskimäärin 15–19 kesämökkiä maaneliökilometrillä vuonna 2019. Koko maassa kyseinen luku on keskimäärin 1,7 kesämökkiä neliökilometrillä.

Maakunnittain tietyt alueet korostuvat.

–Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla, Päijät-Hämeessä, Kanta-Hämeessä ja Ahvenanmaalla kesämökkejä oli yli neljä neliökilometriä kohti, Tilastokeskuksen raportti kertoo.

Kunnista vähiten mökkejä pinta-alaan suhteutettuna oli Kauniaisissa, Savukoskella, Enontekiöllä ja Utsjoella.

Kesäasukkaiden valtakunnat

Monessa kunnassa vakinaisten asukkaiden määrä vähenee ja kesäasukkaiden määrä korostuu. Kunnan mökkitiheyttä voidaan kuvata myös vertaamalla kesämökkien määrää vakinaisesti asuttujen asuntojen määrään.

–Tällöin mökkirikkaimpiin kuntiin nousevat väestömäärältään suhteellisen pienet paikkakunnat, joissa on paljon kesämökkejä, Tilastokeskuksen raportissa kerrotaan.

Näin katsottuna mökkimäärältään suurimpia kuntia ovat Parainen, Mäntyharju, Kemiönsaari ja Pälkäne. Kaikkiaan tilastoissa erottui 64 kuntaa, joissa oli enemmän mökkejä kuin vakinaisesti asuttuja asuntoja.

Tilastot kertovat, että viime vuoden lopussa Suomessa oli yhteensä 511 900 kesämökkiä.

Lähde: Tilastokeskus

Voitko välttyä naapurilta mökkisi nurkilla? Tihein mökkiasutus oli Kustavissa, Kaskisissa ja Naantalissa, kun tarkastellaan mökkimääriä suhteessa kunnan maapinta-alaan.
Voitko välttyä naapurilta mökkisi nurkilla? Tihein mökkiasutus oli Kustavissa, Kaskisissa ja Naantalissa, kun tarkastellaan mökkimääriä suhteessa kunnan maapinta-alaan. ADOBE STOCK/AOP
Lähteet: iltalehti.fi

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *