Hotelliyrittäjä ryhtyi vuokraamaan lentokoneita: lennättää ihmisiä Suomesta Espanjaan ja takaisin

Hotelliyrittäjä Ville Palolan mukaan koronakriisi luo uusia mahdollisuuksia matkailualan yrittäjille. Hän ei usko, että lentojen hinnat jäävät pysyvästi korkeiksi.

Koronakriisi laittaa koko matkailualan ja lentobisneksen uuteen järjestykseen ja luo alan yrittäjille uusia mahdollisuuksia, uskoo Espanjan Aurinkorannikolla toimiva hotelliyrittäjä Ville Palola. Hän vuokrasi Finnairilta 209-paikkaisen A321-lentokoneen ja lennätti koneellisen ihmisiä Helsingistä Malagaan ja Malagasta Helsinkiin 1.6.. Lennot operoi Finnairin henkilökunta.

Palola uskoo, että tämäntyyppistä yrittäjyyttä nähdään alalla jatkossa enemmänkin.

”Lentokonekalusto on olemassa, se on laadukasta, ja sen tehtävä on olla ilmassa. Lentojen hinnat pysyvät korkeina, kunnes tilanne normalisoituu, mutta sitten ne tippuvat. Häiriköitä putoaa nyt pois alalta”, Palola ennustaa.

Palolan mukaan jotkut kassakriisistä kärsivät lentoyhtiöt ovat nyt keränneet rahaa kassaan myymällä lentoja, joita niillä ei ole aikomustakaan lentää.

Palola myy itsekin jo seuraavia lentoja Boutiquex.es-sivustolla, vaikka vielä ei olekaan varmuutta, minkä lentoyhtiön koneilla kesän loput lennot lennetään. Palolan mukaan heillä on liikekumppaneineen käytössään neljä lentoyhtiötä, joista mieluisin kumppani olisi Finnair. Aiemmin Palola mainitsi käyvänsä neuvotteluja Ryanairin ja baltialaisen yhtiön kanssa. Liikekumppanit ovat suomalaisia sijoittajia.

”Matkustajalle tiedotetaan lentoyhtiöstä ja muista yksityiskohtaisista lennon tiedoista, kun olemme allekirjoittaneet sopimuksen lentoyhtiön kanssa”, Palola kertoo.

Palola ei suostu paljastamaan, mitä lentokoneen vuokraaminen maksaa. Jotta lentoja pystyttäisiin myymään ”inhimilliseen hintaan” eli alle tuhannella eurolla suuntansa, koneen täyttöasteen tulisi olla noin 60 prosenttia. Ensimmäisten lentojen matkustajat pulittivat matkasta 385 euroa suuntansa, ja sillä hinnalla myydään nyt myös seuraavia kesän lentoja.

Matkustusrajoitukset estävät vielä turistimatkat

Ensimmäisellä lennolla Helsingistä Malagaan oli vain noin 40 ihmistä, joista usealla oli pakottava syy päästä hoitamaan asioita Espanjassa, esimerkiksi tarve päästä huolehtimaan asunnosta. Paluumatkalla taas 209-paikkainen kone oli lähes täynnä. Tieto ensimmäisistä lennoista levisi lähinnä Espanjan suomalaisyhteisön kautta sosiaalisessa mediassa ja suusta suuhun.

”Suomesta Espanjaan matkustavien määrät ovat pieniä siihen saakka, kun matkustusrajoitukset ovat päällä”, Palola toteaa.

Rajoitusten on määrä poistua heinäkuun alussa. Palola arvioi, etteivät perinteisten lentoyhtiöiden tarjoamat lennot riitä silloin vastaamaan kysyntään.

Muutama matkustaja joutui kääntymään Malagan kentältä samalla koneella takaisin, kun painavasta syystä päästä maahan ei ollut riittävää dokumentaatiota esittää.

”Jos esimerkiksi auto on jäänyt Espanjaan, niin ei riitä, että haluaa hakea sen, vaan pitää olla hyvin dokumentoitu syy, miksi se pitää hakea juuri nyt”, Palola selventää.

Koneessa oli myös 12 koiraa, joista suurin oli 63-kiloinen. Harva lentoyhtiö suostuu tällä hetkellä Palolan mukaan ottamaan lennolle koiria, joten kyselyitä koirien kuljettamisesta on tullut paljon.

Paluukoneessa täyttä. Lyydia Hiltunen oli Boutiquex-yhtiön puolesta 1.6. Malagan lentokentällä varmistamassa, että kaikki sujui hyvin. Helsinkiin lähtenyt kone pakattiin lähes täyteen matkustajia.

Covid-penkkejä ja maskipakko

Palolan järjestämille lennoille on mahdollista varata viereinen penkki tyhjäksi. Työnimellä Covid-penkki kulkeva tuote on tällä hetkellä samanhintainen kuin matkustajan oma istuinpaikka, mutta hinnoittelua mietitään Palolan mukaan jatkossa kysynnästä riippuen. Toistaiseksi Covid-penkki ei ole herättänyt kovin paljon kiinnostusta.

Perheet sijoitellaan samaan ”nippuun” ja matkaseurueiden väliin jätetään tyhjiä paikkoja, jos mahdollista, Palola kertoo. Mutta jos lento myydään täyteen, kuten tavoitteena on, tyhjiä paikkoja ei ole, ellei sitten ole lunastanut viereistä penkkiä tyhjäksi.

Lentokoneessa on maskipakko. ”Toimimme lentoyhtiön ohjeiden mukaan”, Palola kertoo.

Kolme vuotta sitten hotellibisneksen Espanjassa aloittanut Palola pyörittää kahta pienehköä hotellia Malagan alueella. Hänen oli tarkoitus avata kaupunkiin myös isompi 80 huoneen hotelli, mutta hanke on tällä hetkellä jäissä koronakriisin vuoksi.

Tällä hetkellä Palolan järjestämiä lentoja ei ole paketoitu yhteen hotellimajoitusten kanssa, mutta jatkossa sitäkin on tarkoitus tehdä. ”Lentojen organisoinnin on itsessään tarkoitus olla kannattavaa toimintaa”, Palola kertoo.

Pitkälti turismista elävällä Aurinkorannikolla taloustilanne on hankala. Koronatartuntojen suhteen tilanne ei ole Palolan mukaan ollut niin paha kuin pohjoisemman Espanjan suurissa kaupungeissa kuten Barcelonassa ja Madridissa.

”En tiedä ketään, jolla olisi ollut koronatartunta, mutta en tiedä myöskään ketään, jolla olisi työpaikka tallella”, Palola toteaa.

Lähde: kauppalehti.fi