Näillä ohjeilla matkailet turvallisesti kotimaassa – Ministeriöiltä 7 kohdan ohjeistus

Jos matkalla sairastuu, siitä pitää ilmoittaa välittömästi matkailuyrityksen henkilökunnalle. Lääkäri arvioi, onko riskiryhmään kuuluvan suositeltavaa matkustaa

Suomalaisten kesälomakausi on käynnissä ja moni suunnittelee Suomen sisäisiä lomamatkoja. Siitä, onko kotimaanmatkailu suositeltavaa, on annettu julkisuuteen ristiriitaista tietoa.

Nyt työ- ja elinkeinoministeriö on julkaissut yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa ohjeet turvalliseen kotimaanmatkailun käynnistämiseen. Ohjeiden tarkoitus on tukea matkailualan yrityksiä niiden toiminnan turvallisessa toteuttamisessa koronaepidemian aikana.

Tässä seitsemän kohdan lista:

1. Ohjeiden mukaan kaikkea matkustamista tulee välttää sairaana. Mikäli matkailija sairastuu matkan aikana, on hänellä oikeus kiireelliseen terveydenhuoltoon oleskelupaikkakunnalla. Oireilevan matkailijan tulee hakeutua koronatestiin ja ilmoittaa asiasta matkailuyrityksen henkilökunnalle tartunnan leviämisen estämiseksi.

2. Riskiryhmään kuuluvia suositellaan välttämään matkustamista, mikäli heitä hoitava lääkäri arvioi, ettei matkustaminen ole suositeltavaa.

3. Matkaillessa tulee välttää tarpeettomia fyysisiä kontakteja. Matkailuyritysten tulee varmistaa riittävien turvavälien säilyminen esimerkiksi yleisissä tiloissa ja opastetuissa matkailupalveluissa.

4. Ohjeissa muistutetaan, että hyvä käsi- ja yskimishygienia estää tartuntoja ja siitä tulee huolehtia. Käsihuuhdetta pitää olla helposti saatavilla.

5. Ohjeissa painotetaan siivouksen merkitystä tartuntojen estämisessä.

6. Jos matkailuyrityksessä tai matkan aikana todetaan koronavirustartunta, tartuntaketjujen selvitystyö kuuluu sen kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavalle lääkärille, jonka alueella matkailija oleskelee tai matkailualan yritys sijaitsee. Jos koronavirustartunta todetaan matkailuyrityksen henkilökunnan jäsenellä tai asiakkaalla, selvitetään onko altistumista tapahtunut. Altistuneet voidaan asettaa karanteeniin.

7. Lopuksi ohjeissa suositellaan matkailualan yrityksiä laatimaan varautumissuunnitelmat ja kouluttamaan henkilökunta poikkeustilanteiden varalle.

Lähde: kauppalehti.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *