Mäntyharjun kosket tarjoavat elämyksiä virtavesien kalastajalle – Tarttuuko koukkuun taimen, säyne, ahven vai lahna?

Etelä-Savosta löytyy kalastajalle kiinnostavia virtavesiä.

Mäntyharjun seudulla on kiinnostavia virtavesikalastuskohteita lähellä toisiaan: Miekankoski, Pyhäkoski ja Kaivannonkoski. Testiryhmä virvelöi Pyhäkoskella ja Miekankoskella kesäviikonloppuna.

Usein kalastaja tavoittelee virtavesistä harvinaista taimenta, mutta kuohut tarjoavat yllättäviäkin saaliita. Näistä elinvoimaisista kalalajeista valmistuu myös vastuullista lähiruokaa. Taimenet seuraavat viehettä, mutta eivät juuri nyt ole ottipäällä. Ahti suo kuitenkin ilahduttavasti suursäyneen, muhkean lahnan ja körmyniska-ahvenen. Säyne on oiva suolakala. Lahna ja ahven taas tunnetusti savustuvat makoisiksi.

Mäntyharjun Kalamiehet ry:n puheenjohtaja Johanna Purho-Ruotsalainen kertoo, että Pyhäkoskessa on jonkin verran luonnontaimenta ja harjusta. Koskea on kunnostettu uittoruoppauksien jäljiltä. Rasvaevällinen luonnontaimen on rauhoitettu, joten saaliiksi saa ottaa vain istutetut taimenet. Alamitta on 50 senttiä. Alueelle ostetaan vuosittain noin 400–450 lupaa. Luonnonkauniilla Pyhäkoskella saa kalastaa rauhassa. Laavulla on retkeilijöitä, mutta muita kalastajia ei näkynyt. Miekankosken historiallisessa miljöössä näkyi vain pari vavanheiluttajaa.

”­Saaliiksi voi saada taimenen tai harjuksen, tai vaikka säyneen.”

Pyhäkoski

Mäntyharjun reitille laskeva Pyhäkoski on pienimuotoinen, noin 10–5 metriä leveä koski vehreän luonnollisessa maisemassa. Vesi on kirkasta. Pienillä kalastusvälineillä pärjää. Saaliiksi voi saada taimenen tai harjuksen, tai vaikka myös säyneen. Koskialue laskee Pyhävedestä Lahnaveteen. Viitostieltä Vihantasalmesta matkaa koskelle on vain pari kilometriä.

Pyhäkoskella on laavu, tulipaikka, huussi ja polttopuita.

Miekankoski

Miekankoski on mietovirtainen, leveä ja helposti kalastettava. Kalastajaa kiehtovia kiviä, monttuja, koskenniskoja ja loppuliukuja ja niiden reunuksia on paljon. Koskea on kunnostettu uittoperkauksien jäljiltä, ja sinne istutetaan taimenia. Miekankoski laskee Lahnavedestä Tarhaveteen ja jakaantuu kahteen rinnakkaiseen uomaan. Miekankosken kahvila on leppoisa paikka tarinoida kalajuttuja. Siellä on myös muita palveluita kuten kirpputori ja uittomuseo.

Kaivannonkoski

Mäntyharjun kupeessa, Pertunmaan puolella sijaitsevaa Kaivannonkoskea on kunnostettu taimenelle sopivaksi tukinuiton jälkeen, ja nyt se on melko kirkas. ”Isoja taimenia on erityisesti kosken niskalla ja loppuliu’ussa. Sillan yläpuolella oleva iso pohjakuoppa on suurtaimenten asentopaikka, se kannattaa kalastaa tarkasti”, kertoo Etelä-Suomen koskikalastus -opas. Kaikille koskille lupia saa Kalakortti.com-palvelusta. Sieltä löytyvät myös säännöt ja kartat.

Lähde: kauppalehti.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *