Tämän autoilijoille myönnettävän tuen suosio räjähti – näin voit saada valtiolta 2 000 euroa

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin myöntämät sähköauton hankintatuki ja henkilöauton muuntotuki ovat kasvattaneet merkittävästi suosiotaan.

Traficomin mukaan tukea on haettu edellisvuosina melko maltillisesti, mutta vuoden 2019 marras-joulukuussa hankintatukihakemusten määrä nousi merkittävästi ja sama kehitys jatkui alkuvuodesta 2020.

”Suurin nousu on tapahtunut sähköautojen hankintatuessa, jonka myönnetty määrä on kasvanut huimat 430 prosenttia edelliseen vuoteen 2018 verrattuna. Etanolimuunnoksissa kasvu myönnetyn tuen määrässä oli 24 prosenttia ja kaasuautomuunnoksissa 40 prosenttia. Yhteenlaskettuna hankinta- ja muuntotukia haettiin ja myönnettiin vuonna 2019 lähes 100 prosenttia edellisvuotta enemmän”, kertoo Traficom tiedotteessaan.

Traficomin erityisasiantuntija Mika Idmanin mukaan näyttää siltä, että kun uusien täyssähköautojen hankintahinnat ovat alkaneet vähitellen laskea, myös hankintatuen houkuttelevuus on kasvanut.

Hankintatukea on voinut hakea uuden täyssähköauton hankintaan tai pitkäaikaiseen vuokraukseen vuodesta 2018 alkaen.

”Traficom myöntää myös muuntotukea vanhan auton muuntamiseksi kaasu- tai korkeaseosetanolikäyttöiseksi. Viime vuoden marraskuussa sähköauton hankintatukea myönnettiin yhteensä 496 henkilölle ja joulukuussa miltei 250 henkilölle. Tammi-toukokuussa 2020 tukea myönnettiin 756 henkilölle.”

Täyssähköauton hankintatuen suuruus on 2 000 euroa, muuntotuki kaasukonversiolle on 1 000 euroa ja etanolikonversiolle 200 euroa. Hankintatuen saa suoraan autokaupassa ostettavan sähköauton hinnan alennuksena. Muuntotuki maksetaan suoraan tuen saajalle.

Muuntotukea ja sähköauton hankintatukea voi saada vuosina 2018 – 2021. Aikaan perustuvan rajoituksen ohella myönnetyille määrärahoille on säädetty määrärahapuitteet. Traficomin mukaan vuosille 2020 –2021 on edelleen runsaasti hankintatukea haettavissa. Koko neljän vuoden 24 miljoonan määrärahasta on käytetty 21 prosenttia eli tukea on haettavissa edelleen noin 19 miljoonaa euroa.

Lähde: kauppalehti.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *