MaRa vaatii ravintoloiden rajoitusten purkua – ”On moraalisesti kestämätöntä, jos matkustus Baltian maihin avataan, mutta rajoitetaan kotimaista elinkeinoa.”

Hallituksen uusi matkustuslinjaus mahdollistaa hupimatkailun Baltiaan.

Hallitus linjasi torstaina, että suomalaiset voivat ensi maanantaista lähtien matkustaa Baltiaan ja muihin Pohjoismaihin Ruotsia lukuun ottamatta ilman rajatarkastuksia tai karanteenia.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan mukaan hallituksen on matkustusrajoituksia purkaessaan huolehdittava myös kotimaisten matkailu- ja ravintola-alan yritysten toimintaedellytyksistä.

Toimialan yritykset ovat syvässä taloudellisessa kriisissä. Yli puolet alan työntekijöistä on edelleen lomautettuina, ja he joutuvat tulemaan toimeen työttömyyskorvauk­silla.

Kun turismi on huomattavasti normaalia vähäisempää, toimialan yritykset ovat yksinomaan kotimaisen kysynnän varassa.

”On moraalisesti kestämätöntä, jos matkustus Baltian maihin avataan, mutta samalla rajoitetaan kotimaisen elinkeinon toimintaedellytyksiä.”

MaRa painottaa, että kotimaisella matkailu- ja ravintola-alalla on oltava mahdollisuudet kilpailla suomalaisista asiakkaista esimerkiksi Baltian maiden kanssa.

Toimialan kilpailukyvyn palauttamiseksi MaRa vaatii hallitukselta ravintoloita koskevien rajoitusten purkamista. Nykyiset rajoitukset koskevat muun muassa anniskelu- ja aukioloaikaa sekä ravintoloiden enimmäisasiakasmäärää. Erityisesti ilta- ja yöravintolat kärsivät aukiolo­aikarajoituksista, ja yökerhot ovatkin pysyneet toistaiseksi kiinni.

”Matkustusrajoitusten purkautuessa osa suomalaisista lähtee viettämään lomaansa ja tekemään alkoholin hamstrausmatkoja ­Baltian maihin. Tähän kannustaa muun muassa oluen alkoholijuomavero, joka on Suomessa lähes kolminkertainen Viroon verrattuna”, sanoo MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.

Lapin mukaan suomalaisilla matkailu- ja ravintola-alan yrityksillä ei ole mitään mahdollisuutta kilpailla hinnalla Baltian maissa toimivien yritysten kanssa. Jos kotimaan matka vaihtuu Baltian matkaan, Suomi menettää myös verotuloja ja työpaikkoja. Ravintoloiden rajoituksille ei myöskään ole Lapin mukaan enää perusteita.

”Hallituksen tulee purkaa heti ravintolatoiminnan rajoitukset, jotta voimme tarjota suomalaisille asiak­kaille heidän haluamiaan palveluja, kutsua lisää työntekijöitä töihin ja tuottaa verotuloja valtiolle ja kunnille. On moraalisesti kestämätön tilanne, jos matkustus Baltian maihin avataan, mutta samalla rajoitetaan kotimaisen elinkeinon toiminta­edellytyksiä.”

Lähde: kauppalehti.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *