Meren monitaituri luotsii karua risteilykesää

Kolmannen polven risteily-yrittäjä luottaa ­saaristomaiseman vetovoimaan ja perhe­yrityksen vankkaan historiaan.

”Tästä tulee kyllä välivuosi”, toteaa saaristoristeilyjä järjestävän perheyritys Royal Linen kolmannen sukupolven toimitusjohtaja Jukka Rautakorpi.

Hänen mukaansa tällaisia olosuhteita ei yrityksen historiassa ole koskaan aikaisemmin nähty. 75 vuotta toimineessa yrityksessä se on merkittävää. Haastetta tilanteeseen tuo iso investointi uuteen laivaan. Se tehtiin ennen kuin Suomeakin riepottelevasta pandemiasta oli tietoakaan.

Nyt Helsingissä Kauppatorin laidalla kelluvassa tuliterässä M/s Helsinki -risteilijälaivassa odotellaan kuumeisesti, saadaanko ensimmäiselle risteilylle asiakkaita. Päivän myöhemmälle risteilylle on onneksi saatu jo muutamia varauksia. Kaikki yritystilaukset ovat kevään aikana kadonneet.

”Ihmiset vielä selkeästi pelkäävät koronaa. Monet ovat tehneet jo monia kuukausia etätöitä, ja voi tulla sellainen olo, että tällaistako tämä nyt on. Nyt on siis hyvä aika lähteä saaristoon. Täytyy muistaa, että se, mitä me täällä teemme, on turvallista.”

Rautakorpi on viihtynyt saaristoristeilijän kannella jo pienestä pojasta asti. Hänen isoisänsä osti yrityksen Helsingin olympiakesän jälkeisenä vuonna konkurssipesältä. Kun yrityksen johtaminen siirtyi lopulta Rautakorven isältä hänelle itselleen, tuntui paikan täyttäminen luonnolliselta. Mikään muu työ ei ole Rautakorven mielessä edes käynyt.

Kolmas polvi. Jukka Rautakorpi siirtyi ilolla isoisänsä perustaman yrityksen johtoon.KUVA: OUTI JÄRVINEN

”Muuta ei ole ollut mielessäkään siitä päivästä, kun tässä olen aloittanut. Jokainen risteily on aina ainutkertainen, ja Helsingissä on ­aivan upeat saaristot.”

Rautakorven mukaan saaristoristeilijän kapteenina pääsee pitämään montaa lakkia päässä. Johtajana täytyy osata puutöitä, mekaniikkaa, metallitöitä ja sähkötöitä. Pitää pystyä kipparoimaan laivaa ja ymmärtää ravintolan pyörittämisen päälle. Myös lainsäädäntöä täytyy hallita.

”Kyllä merelle pääsy aina toimistotyön voittaa.”

Royal Line Oy

Tekee: Järjestää saaristo, lounas- ja illallisristeilyjä

Perustettu: 1945

Kotipaikka: Helsinki

Toimitusjohtaja: Jukka Rautakorpi

Henkilöstö: Normaalisti 50 työn­tekijää, tänä kesänä noin 30

Liikevaihto: 2,3 milj. euroa (3/2019)

Nettotulos: 0,2 milj. euroa (3/2019)

Omistus: Jukka Rautakorpi ja Mikko Rautakorpi 47 %, Jorma Rautakorpi ja Kaarina Rautakorpi 3 %

Saaristoristeilijäyrittäjyyden suurin etu on Rautakorven mukaan juuri sen monipuolisuus. Royal Line toimiikin sekä ravintola- että laivapalveluyrityksenä. Luonto, saaristo ja Suomen historialliset maisemat ovat aina lähellä. Laivayrittäjän kausi on lyhyt, mutta se pitää työn mielenkiintoisena.

”Tavallaan me olemme sirkusyrittäjiä, laitetaan keväällä sirkus pystyyn ja puretaan syksyllä.”

Nyt monitaiturin on keksittävä, miten yritys selviää sille täysin poikkeuksellisesta kesästä. Rautakorpi on toiveikas, että turismi lähtisi taas virtaamaan ja matkustajia saataisiin elo–syyskuulle. Sitä edeltävistä kuukausista on kuitenkin myös selvittävä.

Royal Line työllistää normaalisti noin viisikymmentä ihmistä, mutta tänä kesänä työntekijöiden määrä tippuu kahden- ja kolmenkymmenen välille. Uuteen laivaan tehdyn investoinnin myötä yrityksen kassavirta on toistaiseksi negatiivinen.

”Laivahan ei ollut valmis, kun se lähti telakalta. Tätä on korjattu paljon, eivätkä tällaiset oikeastaan koskaan tule valmiiksi. Tätä työtä olemme nyt tässä vuoden ajan tehneet, ja nyt tämä alkaa olla aika valmis.”

Turvallista matkailua. Meri- ja saaristomatkailu on poikkeusolosuhteissakin turvallista.KUVA: OUTI JÄRVINEN

Taakkaa on helpottanut pankilta saatu lyhennysvapaa lainoihin. Tilannetta avittamaan on suunniteltu myös yhteistyötä Tampereen ja Turun yrittäjien kanssa, jotta kotimaan matkailijat saataisiin houkuteltua risteilyille. Yritysryhmien suhteen Rautakorpi on toiveikas.

”Meillä on ollut kaksisataa yritystilausta, ja niistä ovat kaikki häipyneet tässä keväällä koronan myötä. Nyt on kuitenkin alkanut tulla tilauksia lisää lyhyellä varoitusajalla.”

Yrityksen tulevaisuuteen Rautakorpi suhtautuu haasteista huolimatta toiveikkaasti. Royal Line tekee yhteistyötä suomalaisten tekijöiden lisäksi ulkomaalaisten agenttien kanssa turistiryhmiä varten. Tänä kesänä yrityksellä pitikin olla ennätysmäärä asiakkaita – ennakkovarauksia oli todella paljon. Se tuo toivoa seuraavalle kesälle.

Varmuutta tuo myös yrityksen pitkä historia ja tunnettuus. Vuosia Kauppatorin laidalla seisonut perheyritys jättää aina oman jälkensä.

Lähde: kauppalehti.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *