Ulkoministeriö suosittelee välttämään matkustamista muualle paitsi kuuteen maahan – matkavakuutuksiin suosituksilla ei ole vaikutusta

Vakuutus korvaa vain odottamattomia asioita, koronatilanne taas ei ole kenellekään enää yllätys.

Suomi vapautti eilen matkailun Norjaan, Tanskaan, Islantiin ja Baltian maihin. Silti suositus välttää tarpeetonta matkustamista muihin maihin on edelleen voimassa. Suomesta voi suosituksista huolimatta yhä lentää ympäri Eurooppaa, ja esimerkiksi Finnair aikoo heinäkuussa lentää noin kolmanneksen normaaleista lennoistaan(siirryt toiseen palveluun).

Ulkoministeriön matkustussuosituksella ei ole vaikutusta matkavakuutuksiin. Vakuutusyhtiön näkökulmasta sillä ei ole juuri merkitystä, matkustaako asiakas maahan, johon matkustusta ei koronatilanteen vuoksi suositella. Näin sanoo vakuutusyhtiö Ifin korvausasiantuntija Anne Koivisto.

– Jos asiakas päättää lähteä matkalle vaikka Espanjaan, jonne matkustamista ei suositella, ja Espanjan päässä käykin niin, että hän sairastuu äkillisesti ja odottamatta, niin kyllä se matkasairautena hänelle korvataan, kunhan matkavakuutus on kunnossa, Koivisto sanoo.

Hoitokustannusten korvaus ei ole kiinni siitä maasta, jonne matkustaja on lähtenyt.

Kriisin alun jälkeen tehtyjä varauksia ei korvata

Jos asiakas on varannut matkan maahan, jonne matkustamista tulisi välttää, ei toisiin ajatuksiin tuleminen itsessään ole vakuutusyhtiön näkökulmasta syy matkan perumisen korvaamiselle.

– Koronatilanne on ollut matkaa varattaessa tiedossa, joten sen vuoksi peruuttaminen ei oikeuta korvauksiin vakuutusyhtiöltä, Koivisto sanoo.

Myös Lähitapiolasta kerrotaan, että matkavakuutus ei korvaa peruuntumisia, jotka johtuvat koronaan liittyvistä määräyksistä tai suosituksista.

Pohjola Vakuutukset on korvannut ennen koronapandemian alkua varattujen matkojen peruuntumisia tietyin ehdoin matkavakuutuksen kriisiturvasta. Maaliskuun 12. päivän jälkeen varattujen matkojen peruuntumisia ei enää korvata.

Pohjola Vakuutuksen tuotteista ja palveluista vastaavan johtajan Antti Huhtalan mukaan kuluttaja on sen jälkeen matkavarauksia tehdessään ollut tietoinen siihen liittyvistä riskeistä.

Muuttuneet matkustussuositukset ovat nekin vaikuttaneet matkan perumisesta saataviin korvauksiin.

Huhtalan mukaan tammikuussa varatusta loppukesän Baltian matkasta ei voi enää saada vakuutusyhtiöltä korvauksia, sillä Baltian maat ovat 15. kesäkuuta lähtien osa niin sanottua matkustuskuplaa, jonka sisällä matkustamista ei tarvitse välttää.

Autio Helsinki-Vantaan lentoasema.
Vakuutus on hankittava ennen, kuin jotain sattuu. Vasta koronaviruskriisin räjähtämisen jälkeen hankittu epidemiaturva ei koske meneillään olevaa epidemiaa.Tiina Jutila / Yle

“Tapahtuneeseen asiaan ei voi enää ottaa vakuutusta”

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finen vakuutusasiantuntija Katja Lappi painottaa, että matkan peruuntumista ei korvata, jos se johtuu sellaisesta syystä, jota ei ole kirjattu vakuutusehtoihin.

Vakuutukseen mahdollisesti sisältyvä epidemiaturvakin koskee vain niitä matkoja, jotka on varattu ennen pandemian puhkeamista. Sen jälkeen varattuja matkoja ei tyypillisesti korvata. Perumisen on johduttava odottamattomasta syystä, ja pandemian alettua peruuntumiset eivät ole enää yllätyksiä.

Vakuutus pitää olla hankittuna jo ennen, kuin jotain tapahtuu. Koronakriisin aikana ostettu epidemiaturva ei koske meneillään olevaa epidemiaa.

– Tapahtuneeseen asiaan ei voi enää ottaa vakuutusta.

Nyt varattujen matkojen peruuntumisia ja keskeytymisiä tuskin korvataan, vaikka epidemiatilanne pahenisikin huomattavasti matkakohteessa.

– Kannattaa olla varmuuden vuoksi yhteydessä omaan yhtiöön ja kysyä, miten toimitaan, jos jotain käy.

Kaikista kolmesta vakuutusyhtiöstä kerrotaan, että jos matka peruuntuu matkustajan sairastumisen vuoksi, on matkustaja oikeutettu vakuutusehtojen mukaisiin korvauksiin. Kustannusten korvaus ei ole kiinni siitä maasta, jonne matkustaja on lähtenyt.

Vakuutusasiantuntija Lapin mukaan suurimmassa osassa matkavakuutuksia peruuntuminen korvataan, jos vakuutuksenottaja sairastuu itse, lähiomainen sairastuu vakavasti tai tulee tapaturma. Sairauskulujen korvaaminen ei edellytä, että vakuutukseen kuuluu erillinen epidemiaturva.

Karanteenikustannuksia ei korvata

Pohjola Vakuutukset ei korvaa mahdollisen karanteenin aiheuttamia lisäkustannuksia. Pohjola Vakuutuksen Antti Huhtala painottaa, että matkustaja on ottanut tietoisen riskin, jos hän on päättänyt matkustaa sellaiseen maahan, johon matkustamista ei suositella ja jossa voi joutua karanteeniin.

Myöskään vakuutusyhtiö If ei korvaa koronakaranteenista aiheutuvia kuluja.

Vakuutusasiantuntija Lappi kertookin, että myös epidemiaturvan sisältävissä vakuutuksissa on tarkasti määritelty, mitä lisäturva korvaa. Karanteenikustannuksia ei siksi välttämättä korvata.

Lähde: yle.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *