Ruoan verkkokauppa laajeni mökkikuntiin – saaristossa kesäsesonki on elinehto

Mökkikunnissa kesäasukkaat ovat kauppiaille erittäin tärkeitä. Koronakriisi, etätyösuositukset ja ulkomaan matkailun ­rajoitukset tekevät kuluvasta kesästä poikkeuksellisen. Turun saaristossa sesonkia odotetaan hyvillä mielin.

PARAINEN

Keväällä ruoan verkkokaupan kysyntä kasvoi ja toiminta laajeni myös pienille paikkakunnille.

Osa ihmisistä siirtyi jo keväällä koronakriisin alettua etätöihin mökeilleen. Tilastokeskuksen mukaan suosituimmat mökkimaakunnat ovat Etelä-Savo ja Varsinais-Suomi, joissa molemmissa on yli 50 100 kesämökkiä.

Parainen on 8 904 mökillään maan kolmanneksi suurin mökkikunta. Vapaa-ajan asuntoja 15 500 asukkaan kaupungissa on enemmän kuin vakituisia asuntoja. Kauppalehti vieraili saaristossa kesäkuun alussa.

Paraisten S-marketin viime syksynä alkanut remontti valmistui toukokuun lopussa. Myymälän laajentumisen lisäksi kauppaan valmistuivat noutolokerikot verkkokauppatilauksia varten.

Koronakriisin iskettyä maaliskuussa S-market Parainen otti nopeasti käyttöön ruoan verkkokaupan Kevyt kauppakassi -mallilla. Asiakas katsoi verkosta haluamansa tuotteet ja lähetti tilauksen kauppaan sähköpostitse. S-marketin henkilökunta keräili tuotteet, ja asiakas nouti ostoksensa kaupasta.

”Ihmiset löysivät palvelun, mutta se oli vaikeaa, koska asiakkaan piti erikseen sähköpostilla lähettää tilaus”, marketpäällikkö Monica Nurmi-Sinisalo kertoo.

Odotustila. S-market Paraisten marketpäällikkö Monica Nurmi-Sinisalo laittaa asiakkaan ostokset lokerikkoon odottamaan noutoa.KUVA: OUTI JÄRVINEN

Remontin valmistuessa Kevyt kauppakassi -palvelu päättyi. Nyt S-marketissa on turkulaisen Prisma Itäharjunnoutopiste. Asiakas tekee verkkokaupassa tilauksen Prisman valikoimista, maksaa verkossa ja ostokset toimitetaan S-marketin noutolokerikkoon.

Remontin yhteydessä viereisen, paikallisten Suntiksi kutsuman, kanavan varteen valmistui asiointilaituri ja veneiden tankkauspiste.

Kovin suurella jahdilla kauppareissulle ei voi tulla, Nurmi-Sinisalo arvioi Suntin syvyyden olevan noin 1–1,5 metriä.

Kesä on monelta osin vielä kysymysmerkki. Remontin myötä viereen avautui Lidlin myymälä, ja samassa rakennuksessa toimii myös juuri avattu kahvila. Perinteisesti S-market on ollut paikka, jossa pysähdytään ostoksille ennen kuin matka jatkuu kauemmas saaristoon.

”Katsotaan nyt, miten tämä verkkokauppa lähtee käyntiin. Uskon, että turistit tulevat myös. Monesti he haluavat äkkiä jatkaa matkaa eivätkä kuluttaa aikaa kaupassa”, Nurmi-Sinisalo pohtii.

Turun Osuuskaupan Prismajohtaja Ville Ämmälä kertoo, että kevään poikkeusolosuhteissa Kevyt kauppakassi -palvelu perustettiin noin 20 toimipaikkaan. Prisman noutopisteen valikoiman pitäisi hänen mukaansa kelvata myös vaativammalle asiakkaalle.

”Toki S-marketissa on hyvä valikoima, mutta nyt saimme sinne Turun suurimmat valikoimat.”

Ämmälä odottaa mökkiläisten ottavan noutopisteen omakseen. Menomatkalla voi säästyä tunti, kun ei tarvitse mennä kauppaan.

Tuleva kesä näyttää, miten Kevyt kauppakassi -palvelu toimii pienissä kaupoissa kuten Nauvon tai Kustavin Salessa.

”Mielenkiinnolla odotamme, miten kesä menee. Ilman muuta odotukset ovat sen suuntaiset, että mökkeilijätkin palvelua käyttäisivät.”

Kauppakassipalvelua ei välttämättä jatketa kaikissa toimipaikoissa. Kokemuksia kerätään kesän aikana. Asiakkaalle Prisman valikoiman löytyminen Salesta on lisäpalvelu, mutta jokaiseen toimipaikkaan ei ole perusteltua rakentaa noutolokerikkoa.

”Toimipaikat, joissa jatkamme, siirretään toimivampaan alustaan niin, ettei ole enää sähköpostitilauksia vaan kunnon järjestelmät. Ei tämä varmasti ollut vain koronabuumi, vaan loimme uutta tapaa toimia.”

Ämmälä uskoo asiakkaan toimivan hybridimallin mukaan pienissä kaupoissa.

Isot ostokset tilataan verkosta noutopisteeseen ja tuotteita noudettaessa piipahdetaan myymälässä ostamassa paikalliset tomaatit ja uudet perunat, joita ei muualta saa.

S-ryhmällä on koko maassa noin 60 varsinaista verkkokauppamyymälää ja lisäksi noin 200 myymälää, joissa on käytössä Kevyt kauppakassi -palvelu.

Ruoan verkkokaupan osuus kaikesta ruoan vähittäiskaupasta Suomessa oli viime vuonna 0,7 prosenttia. Muun muassa Britanniassa osuus on noin seitsemän prosenttia ja Ruotsissa noin kolme.

S-ryhmän ja Keskon arvioiden (KL 13.5.) mukaan verkkokaupan osuus asettunee koronan jälkeen noin 2–2,5 prosenttiin.

Paraisilla kesämökin omistavien yleisin kotikunta vuonna 2018 oli Tilastokeskuksen mukaan Turku (2 001 mökkiä) ja toiseksi yleisin Parainen (1 352). Seuraavina tulevat Helsinki (838), Kaarina (542) ja Espoo (540 mökkiä). Luvuissa ei ole huomioitu perikuntien omistamia mökkejä.

Hubi. Nauvon asiointilaituri palvelee muun muassa ruokakauppojen asiakkaita.KUVA: OUTI JÄRVINEN

Mökkikunnat

Suomen suurin mökkikunta on Kuopio. Toiseksi suurin Mikkeli ja kolmas Parainen. Mäntyharju on sijalla 12.

Niistä kunnista, joissa mökkejä on enemmän kuin vakituisia asuntoja, Parainen ja Mäntyharju ovat kärjessä.

Varsinais-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa on molemmissa yli 50 100 kesämökkiä.

Varsinais-Suomen kesämökeistä 32,4 prosenttia ja Etelä-Savon kesämökeistä 62,6 prosenttia on maakunnan ulkopuolella asuvien omistamia.

Vuodesta 2009 lähtien Korppoo ja Nauvo ovat olleet osa Paraisten kaupunkia. Vuonna 2018 Nauvossa oli 1 332 vakituista asukasta ja Korppoossa 749.

Korppoossa sijaitseva K-market Korpo Handelaloitti ruoan verkkokaupan tänä keväänä. ”Pitäisikö meidänkin, koska muutkin?” -ajatus oli tullut jo viime kesänä. Tarkoitus oli markkinoida uutta palvelua pääsiäisenä saapuville mökkiläisille, jotta verkkokauppa olisi heille kesällä jo tuttu.

Korona muutti suunnitelmia. Alussa verkkokaupparutiinit vaativat hakemista, mutta sitten oikea rytmi löytyi. Kovin buumi on keväästä laantunut.

Palvelua. Asiakas voi tulla noutamaan tilauksensa Korpo Handelin takaovelta. Kauppias Kristian Eklund lastaa ostoksia kyytiin.KUVA: OUTI JÄRVINEN

Kauppias Kristian Eklund sanoo, että kaupunkilaisille verkkokauppa oli jo tuttu asia ja paikalliset ottivat verkkokaupan avosylin vastaan.

”Jännä nähdä, kuka jää koukkuun ja jatkaa käyttöä”, hän nauraa.

Merellä. Saaristossa matka taittuu lossin kyydissä saarelta toiselle.KUVA: OUTI JÄRVINEN

Kesä on kaupalle elinehto. Matkailu kotimaassa on mahdollista, mutta lomautusten vuoksi monella ei välttämättä ole varaa matkailla. Ulkomaalaiset, etenkin ruotsalaiset, ovat iso asiakasryhmä saaristossa ja heidän tulonsa on edelleen epävarmaa.

”Viime viikkoina ihmisten käyttäytymisestä on huomannut, että tänne uskaltaa tulla. Ne, joilla on oma mökki, ovat olleet jo pidempään.”

Leudon talven vuoksi kaikki eivät laittaneet veneitä talviteloille lainkaan. Saaristossa ollaan Eklundin mukaan onnellisessa asemassa verrattuna Lappiin, jossa paras kevätsesonki peruuntui koronan vuoksi.

”Ehkä moni normaalisti maaliskuussa ulkomailla oleva tuli tänne. Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin lähteä mökille.”

Keräily. Korpo Handelin Emma Eklund kerää asiakkaan tilaamia kasviksia ja vihanneksia kuljetuslaatikkoon.KUVA: OUTI JÄRVINEN
Ostoslista. Verkkokauppatilausten keräilyssä apuna toimii lukijalaite, josta näkee asiakkaan ostoslistan.KUVA: OUTI JÄRVINEN

Asiakkaita saattaa kesällä olla jopa kuusi kertaa enemmän kuin talvella. Eklund kuvailee, että talvella on kioskimeininki ja kesällä ollaan kuin isossa Citymarketissa.

Noutotilauksia on enemmän kuin kotiinkuljetuksia. Kauppa on aiemminkin kuljettanut ostoksia ulkosaaristossa asuville. Kotiovelle saarelaiset eivät kauppaostoksia saa, mutta kauppa vie ostokset yhteysalukselle, ja asiakas tulee vastaan kotisaarensa satamaan.

Eklundin mukaan saarilla asuvat olivat merkittävä syy verkkokaupan aloittamiseen. Aiemmin tilausten keräily oli työlästä eikä palvelua uskallettu suuresti markkinoida.

”Nyt palveluun on tartuttu, ja olemme löytäneet uusia asiakkaita ulkosaaristosta. Utön reitin varrella asuu paljon ihmisiä kautta vuoden.”

Verkkokauppa on hyvä palvelu myös veneilijöille. Kotiinkuljetuksen voi tilata vaikka vierasvenesatamaan.

Eklund lisää, että he ovat aina halunneet olla moderneja. Verkkokauppa on siinä yksi askel. Saaristossa osataan se, mikä osataan Helsingissäkin. Eklundin isä Jörgen Eklund toimi vuosia sekä Korppoon että naapurisaari Nauvon K-markettien kauppiaana.

Pari vuotta sitten pitkään kaupassa työskennelleestä Kristian Eklundista tuli Korpo Handelin kauppias ja Mikael-veljestä Nauvon K-market Nagun kauppias.

”Haluan uskoa, ja merkit ovat sellaisia, että kyllä tästä hyvä kesä tulee. Pari kuukautta sitten en tiennyt yhtään, mitä sanoa.”

Veljesten kauppojen yhteistyö on heidän vahvuutensa. Sesongit ovat erilaisia, joten yhteistyö tuo turvallisuutta. Kristian Eklundin mukaan kilpailussa veljen kauppaa vastaan ei ole mitään järkeä.

Pienen kaupan valikoiman tulee olla laaja, jottei asiakkaan tarvitse lähteä muualle. Saaristolaisuus ja paikalliset tuotteet ovat tärkeitä.

”Meillä on oma leipuri täällä, kalatuotteita, juomia, vihanneksia ja lihaa. Saaristossa tuotetaan paljon, muttei ehkä ole osattu markkinoida. Olemme halunneet olla eturintamassa.”

Verkkokaupassa haasteena on tuotteiden esillepano. Kivijalkamyymälässä tiettyjä tuotteita voi sijoittaa näkyvälle paikalle asiakkaan silmien korkeudelle.

Kesäkuun alussa Eklund suhtautui alkavaan kesään luottavaisin mielin. Toisaalta kukaan ei tiedä, miten koronavirustilanne muuttuu kesän aikana.

”Haluan uskoa, ja merkit ovat sellaisia, että kyllä tästä hyvä kesä tulee. Pari kuukautta sitten en tiennyt yhtään, mitä sanoa.”

Lossijono. Saaristossa riittää tilaa lomailla, vaikka lossille saattaakin joutua jonottamaan.KUVA: OUTI JÄRVINEN

Saaristo ei koskaan ole ollut Lapin kaltainen massaturismikohde. Saaristossa ollaan omissa veneissä ja kesämökeillä, eikä ole tuhansien ihmisten festivaaleja. Eklundin mukaan tilaa riittää, kunhan ihmiset käyttäytyvät järkevästi.

Juhannusruuhkissa kaupan käytävillä ei ole helppoa huolehtia turvaväleistä. Verkkokaupasta tilaavan ei tarvitse tulla kauppaan jonottamaan.

”Huomasimme pääsiäisenä, että ihmiset suunnittelivat ostokset etukäteen ja moni tuli kauppaan jo alkuviikosta.”

Kesäsesonki loppuu elokuun ensimmäiseen viikkoon.

On kysymysmerkki, millainen loppukesästä ja alkusyksystä tulee. Jos etätyösuositukset jatkuvat, väkeä voi riittää syksylläkin.

”Ehkä ihmiset pitävät perjantaina tai maanantaina etätyöpäivän. Ilmeisesti ihan hirveästi ei tulla lähtemään ulkomaille, vaikka saisikin.”

Lähde: kauppalehti.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *