Hotellihuoneiden kysyntä heräilee, mutta yösija voi vielä irrota halvalla –”Nyt on kotimaisen matkailijan markkinat”

Etenkin maakuntien hotellit näyttävät vetävän kotimaan matkailijoita. Sen sijaan Helsingissä on väljää ja edullisempaa, sillä kansainväliset matkailijat puuttuvat.

Hotellihuoneiden kysyntä virkoaa kesää kohti. Suomen suurimman hotelliketjun Scandic Hotelsin toimitusjohtaja Aki Käyhkö kertoo, että kysyntä on kasvanut kesäkuun aikana ”moninumeroisilla prosenteilla”.

”Kysyntä on vilkastunut jo pari viikkoa, mutta lähtöluvut ovat tietenkin saamattoman huonot. Piristystä on koko ajan, mutta on itsestään selvää, että vuodentakaisesta jäädään”, Käyhkö sanoo.

S-ryhmään kuuluvan Sokotelin toimitusjohtajan Jarkko Härmälän mukaan pikkuhiljaa elpyvä luottamus kotimaan matkustukseen näkyy etenkin maakuntien hotellien kysynnässä.

”Maakunnan hotellit ovat selkeästi kasvussa ja näyttää siltä, että suomalaiset suuntaavat tänä kesänä ympäri Suomen”, Härmälä kertoo.

Kesä on kotimaan matkailun varassa

Kansainvälinen matkustus on Härmälän mukaan toistaiseksi hyvin pientä. Suomi on 11. kesäkuuta alkaen sallinut edestakaisen matkustamisen Norjaan, Tanskaan, Islantiin ja Baltian maihin ilman rajoituksia tai kahden viikon karanteenisuositusta.

”Näiden maiden majoitusmäärät ovat muutenkin Suomessa kohtuullisen pieniä. Kansainvälisen matkustuksen pelastajaa ei ole odotettavissa, vaan kesä tulee olemaan kotimaapainotteinen.”

Käyhkö huomauttaa kaupunkikohtaisen kysynnän kärsivän siitä, että suurin osa kesän festareista ja tapahtumista on peruttu. Rajojen avaamisella voi hänen mukaansa olla lähinnä paikallista merkitystä esimerkiksi Pohjois-Suomessa.

”Ruotsalaiset olisivat iso asiakaskunta, samoin kuin saksalaiset, britit, venäläiset ja aasialaiset. Näissäkin maissa tematiikka taitaa olla sama kuin täällä, eli loman viettäminen kotimaassa. En jaksa uskoa, että kesäsesonkiin saadaan ulkomaan matkailusta merkittävää vetoapua.”

Hinnoissa hieman notkahdusta

Noin puolet Helsingin hotellivarauksista ovat Sokotelin Härmälän mukaan tavallisesti kansainvälisten matkailijoiden. Sen vuoksi Helsinki onkin tällä hetkellä hänen mukaansa poikkeuksellisen edullinen.

”Täytyy todeta, että nyt on kotimaisen matkailijan markkinat. Meillä on kysynnän säätelemä hinnoittelu, joten erikoishintoja ja hotellidiilejä on paljon tarjolla. Helsingissä on hyvin väljää, vielä kun paikalliset ovat kesämökeillään.”

Scandicin Käyhkön mukaan hintoja ohjaavat jokavuotiset kesätarjoukset, mutta muuten hintaluokka pyörii tavanomaisissa haarukassa.

”En usko, että toimiala lähtee huoneita hirveän alhaiseksi hinnoittelemaan. Kysyntä ei siitä herää. Huippusesongin hintoihin tuskin päästään, mutta en oleta näkeväni kovin edullistakaan.”

Noutopöytään pääsee, mutta ei ole pakko mennä

Matkailu- ja ravintola-alan rajoitukset kokivat maanantaina taas merkittäviä lievennyksiä. Tästä päivästä lähtien esimerkiksi aiemmin kielletyt noutopöydät sallitaan jälleen. Käyhkö uskoo välittömän vaikutuksen näkyvän hotellien aamiaissaleissa.

”Luulen, että se näkyy viimeistään keskiviikkona hotellin aamupalapöydässä. Yksi hyvä syy mennä hotelliin on monipuolinen aamiainen, ihan asiakastutkimuksenkin mukaan. Tällä on meille operatiivisen toiminnan kannalta merkitystä, sillä se on tehokkaampi tapa tuottaa, ja aiheuttaa vähemmän hävikkiä.”

Vaikka noutopöytään nyt pääseekin, hotellit sitoutuvat edelleen noudattamaan turvallisuusohjeita. Härmälän mukaan toimintamallia on sovellettu sen mukaan.

”Meillä on nyt kolmenlaista vaihtoehtoa: buffetaamiainen aamiaissalissa, aamiainen huoneeseen ja takeaway-aamiainen, jonka voi ottaa mukaan lähtiessään hotellista.”

Lähde: kauppalehti.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *