Matkailukesän onnistuminen on pohjalaismaakunnissa täysi arvoitus – Ideaparkin kesäkauppa on jo vilkastunut

Matkailuyritykset toivovat, että lapsiperheet lähtevät etsimään elämyksiä kotimaasta.

Pohjalaismaakunnissa matkailuyritykset ja matkailun markkinointiyhtiöt valmistautuvat kesän kuumimpaan sesonkiin varovaisin odotuksin.

Matkailualalla nähdään jo paikallisia piristymisen merkkejä.

Toiveet pannaan nyt kotimaan matkailun ennakoituun kasvuun. Varsinkin lapsiperheiden toivotaan lähtevän liikkeelle.

Ei huippukesää

Keski-Pohjanmaalla matkailukesän odotukset ovat piristyneet hiukan samaan tahtiin koronarajoitusten poistumisen kanssa. Silti esimerkiksi Kokkola ei odota tästä huippukesää: koronan seurauksena vaunumatkailu on lisääntynyt, mutta esimerkiksi bussiryhmät puuttuvat nyt kokonaan.

Kokkolan kaikkien aikojen vetonaula on kesäisin Toivosen eläinpuisto. Sille odotukset ovat koronakeväästä huolimatta hyvät.

Sen sijaan esimerkiksi Tankarin saaren risteilyille on koronan takia matkustajarajoituksia, joten se ei menesty tänä kesänä yhtä hyvin kuin aiempina vuosina.

– Mökkejä on kysytty nyt poikkeuksellisen paljon, mutta Kokkolan seudulla ja koko maakunnassa on vain vähän vuokratarjontaa, kertoo Kokkolan Matkailun toimitusjohtaja Teea Pietilä.

Junnujalkapallotapahtuma Kokkola Cupin peruminen on iso kolaus alueen majoitusliikkeille, sillä tapahtuma on täyttänyt heinäkuussa majoitukset aina äärilleen. Muuten Kokkola ei kärsi yhtä paljon tapahtumaperuutuksista kuin moni muu kaupunki.

– Kokkola ei nojaa matkailussa tapahtumiin, koska Kokkola ei ole mitenkään tunnettu tapahtumakaupunkina. Esimerkiksi Tankarin saari ja Lohtajan Vattaja tunnetaan maanlaajuisesti, Pietilä kertoo.

Markkinointia lähialueelle

Myös Pietarsaaren matkailu piristyy pikkuhiljaa. Keväällä yhteydenotot olivat enimmäkseen peruutuksia, mutta viime päivinä on tullut uusia ryhmävarauksia ja majoituskyselyjä loppukesälle sekä syksylle. Myös matkailijoita on näkynyt kaupungissa.

Pietarsaaren matkailussa panostetaan tänä kesänä erityisesti päiväkohteisiin ja lähialueen markkinointiin. Turisteja houkutellaan muun muassa rantakohde Fäbodaan, museoihin ja puutarhoihin.

Sen sijaan kaupunkifestivaali Jaakon Päivät järjestetään Pietarsaaressa tänä vuonna virtuaalisesti:

– Käytetään kotisivuja ja somekanavia, joiden kautta lähetetään videoita, musiikkia ja kuvia myös aiemmista vuosista. Jaakon päivät on kansanjuhla, kaupunkifestivaali, eikä sitä kannata järjestää, jos kaikki halukkaat eivät pääse paikalle. Siksi järjestämme sen nyt tänä heinäkuussa virtuaalisesti, kertoo Finn Pietarsaari ry:n toiminnanjohtaja Ida-Marie Jungnell.

Powerparkin alue Alahärmässä.
PowerPark on yksi tämän kesän vetonaula Etelä-Pohjanmaalla.Antti Kettumäki / Yle

Perhekohteita nostetaan

Etelä-Pohjanmaalla kesän matkailusesongissa näkyy se, että tapahtumia ei voida järjestää. Ne ovat vuosittain tuoneet runsaasti sekä kävijöitä että myös rahaa Seinäjoelle ja koko seudulle.

Visit Lakeuden toimitusjohtaja Tuula Lahti toteaa, että varsinkin Seinäjoella jäädään kaipaamaan tänä kesänä “heinäkuun pöhinää”.

– Tapahtumien peruuntumisen vaikutus on Seinäjoella ja lähialueella kiistatta suuri myös majoitusliikkeisiin, ravintoloihin ja muuhun liike-elämään.

Lahden mukaan Etelä-Pohjanmaalla odotetaan ja toivotaan nyt, että maakunnan perhematkailukohteisiin kuten PowerParkiin ja Ähtärin eläinpuistoon riittäisi väkeä.

– Kummalliset kuukaudet on takana. Odotukset ovat silti korkealla ja uskotaan, että ihmiset reissaavat kotimaassa.

Lahti muistuttaa, että Seinäjoen Ideapark on nyt myös houkuttelemassa matkailijoita Etelä-Pohjanmaalle. Kauppakeskus avattiin hieman ennen koronaepidemiaa viime vuoden marraskuussa.

Toimitusjohtaja Petri Häli kertoo, että kesä on käynnistynyt Ideaparkissa vauhdikkaasti. Kaupankäynti on jo vilkkaampaa kuin ennen koronaa.

Hälin mukaan aiemmin kauppakeskuksessa on käynyt arkipäivisin enimmillään 12 000 asiakasta, mutta nyt arkipäivisinkin on päästy jo 15 000 asiakkaaseen.

Merenkurkun maailmanperintöalueen maisemaa
Merenkurkun maailmanperintöalueen vaellusreiteillä on liikkunut jo alkukesästä väkeä.Anna Wikman / Yle

Luonto vetää

Visit Vaasan toimitusjohtaja Max Jansson arvioi, että koronaepidemian vaikutuksesta meri ja luonto ovat nyt Vaasassa entistä suurempi matkailuvaltti.

– Ihmiset haluavat olla läheistensä kanssa ja luonto vetää puoleensa.

Janssonin mukaan toukokuun puolivälissä tapahtui matkailurintamalla käänne. Kyselyitä ja tilauksia alkoi tulla.

– Hyvältä näyttää, kunhan saadaan vielä turistiliikenne Vaasan ja Uumajan välillä kulkemaan ja sitä kautta lisää volyymia.

Tällä hetkellä Jansson jo luonnehtii matkailukesän odotuksia positiivisiksi, joskin myös epävarmoiksi.

Vaasassa kysyntää on ollut varsinkin mökeistä. Myös hotelleja on varattu hyvin. Janssonin mukaan vuokramökkitarjontaa Pohjanmaan rannikolle pitäisi saada lisää.

Hän tietää, että alueella on mökkejä, jotka ovat hyvin vähäisessä käytössä. Niitä olisi hyvä saada vuokramarkkinoille.

– Jos mökillä ei ole omaa käyttöä, kannattaisi omistajien kyllä harkita niiden vuokraamista matkailijoille.

Lähde: yle.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *