Ilmalämpöpumppujen asentajista on huutava pula – katso, kuinka paljon alalla tienataan

Ilmalämpöpumppujen asentajaksi voi kouluttautua seitsemässä päivässä. Alalle tarvittaisiin jopa 2 000 uutta osaajaa seuraavien vuosien aikana.

KYLMÄTEKNIIKKA-ALALLA kärsitään työvoimapulasta. Muun muassa ilmalämpöpumppujen suosio on kasvattanut asentajien ja korjaajien tarvetta, ja alalla vallitsee käytännössä täystyöllisyys.

Kylmäasentajia kouluttavan Careerian Kristiina Eerola mukaan koronakriisin aikana sähköasentajia ja putkiasentajia voitiin lomauttaa, mutta kylmäasentajien lomauttaminen oli työnantajalle uhka.

– Kylmäasentajista on niin suuri pula, että he löytävät kesken lomautuksen uuden työpaikan, Eerola sanoo.

Myös Lämpöykkösen markkinointijohtaja Matti Perkkiö vahvistaa työntekijöiden vahvan neuvotteluaseman: jos jokin yritys koronakriisin takia joutui lomauttamaan kylmäasentajan, hänelle oli heti kysyntää toisessa yrityksessä.

– Mekin olemme palkanneet kesää vasten yli 10 asentajaa, ja syksyllä palkkaamme saman verran lisää, Perkkiö sanoo.

Lisäksi käytännössä jokainen työharjoittelussa menestyvä saa työpaikan. Pulaa on erityisesti Etelä-Suomessa ja kasvukeskuksissa.

Perkkiö kertoo, että nykyään asennetaan vuosittain 50 000–60 000 ilmalämpöpumppua. Tulevaisuudessa lisätyötä tuo se, että ensimmäinen ilmalämpöpumppujen sukupolvi alkaa vanhentua ja asentajien käsiä tarvitaan niin uudelleenasennuksiin kuin korjauksiinkin.

Perkkiö uskookin alan jatkavan kasvuaan ainakin vielä kymmenisen vuotta.

– Jos mietitään muitakin asioita kuin ilmalämpöpumppuja, niin teknologian kehitys ja ilmastonmuutoksen vastainen taistelu pakottaa päivittämään kauppojen kylmäaltaita energiatehokkaammiksi ja lisäksi vesijäähdytteisistä järjestelmistä siirrytään kohti suorahöyrysteisiä, mikä tuo lisätyötä päteville kylmäasentajille.

Asiakaspalveluhenkisyyden lisäksi tulee olla tarkka ja kätevä käsistään, kylmäasentaja Joakim Karlsson sanoo.

Asiakaspalveluhenkisyyden lisäksi tulee olla tarkka ja kätevä käsistään, kylmäasentaja Joakim Karlsson sanoo.

Kuva: Lassi Rinne

Kylmäasentajan palkka on riippuvainen siitä, maksetaanko tuntiliksaa vai urakkapalkkiota, mutta kokenut kylmäasentaja voi päästä helposti runsaan 3 500 euron palkkaan.

– Aloittavan asentajan palkka on 12 euroa tunnissa, mutta kokeneempi saa nopeasti reilua 20 euroa tunnilta. Päivystysvelvoite lähes tuplaa palkan, kylmätekniikan opettaja Matti Jokela Careeriasta kertoo.

Kristiina Eerola muistuttaa, ettei alalla ole yleissitovaa työehtosopimusta, joten palkkojen kirjo on valtava. Toisaalta monesta muusta alasta poiketen työntekijällä on jopa työnantajaa vahvempi neuvotteluasema.

Alalla on myös haasteita: työ keskittyy yhä kesään ja syksyyn, ja talviaikoina siivoillaan varastoja. Perkkiön mukaan alan ominaispiirre on, että talvella tehdään tappiota, joka kurotaan kesällä kiinni ja ylletään voitolle. Silti ala hyötyisi siitä, että työ jakautuisi tasaisemmin.

– Uusien yrittäjien on vaikeaa saada asemansa vakiinnutettua, kun työmäärä vaihtelee ympäri vuoden ja työn resurssointi kärsii.

Ilmalämpöpumppuasentajaksi voi kouluttautua vain seitsemässä päivässä, varsinkin jos on jo taustaosaamista. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin kylmäalan rekisterien mukaan kylmä- ja lämpöpumppualalla työskentelee tällä hetkellä noin 6 500 henkilöä, joilla on Tukesin myöntämä kylmäalan pätevyys.

Silti kylmäala on huomattavasti sähkö- ja putkialaa tuntemattomampi. Suomen Kylmäliikkeiden Liiton arvion mukaan kylmä- ja lämpöpumppualalla tarvitaan jopa 2 000 uutta työntekijää seuraavan viiden vuoden aikana, kun osaajia eläköityy.

Matti Jokela on opettanut ilmalämpöpumppujen asentamista vuosien ajan.

Matti Jokela on opettanut ilmalämpöpumppujen asentamista vuosien ajan.

Kuva: Susanna Heiska / Osumafoto

Alaa ei voi opiskella kovinkaan monessa ammattikoulussa osana esimerkiksi talotekniikan opintoja, mikä vaikuttaa tunnettavuuteen.

Careerian seitsemän päivän ilmalämpöpumppukoulutuksesta kolme päivistä on teoriaopetusta, kolme työsaliharjoituksia ja viimeinen päivä kuluu näyttöihin.

Teoriaosuudessa opetellaan sitä, kuinka kylmäprosessi toimii. Opettaja Matti Jokelan mukaan kylmälaitteet ja lämpöpumput toimivat käytännössä samalla tavalla, erona on vain termostaatin sijainti.

– Työsalissa harjoitellaan ilmalämpöpumpun asennusta ja kylmäaineputkiston komponentin vaihtamista kovajuottamalla. Koulutuspäivät on sijoitettu kolmelle eri viikolle, jotta pienyrittäjäkin voi osallistua koulutukseen laittamatta pitkäksi aikaa yritystään kiinni, Jokela kertoo.

Hän sanoo, että ikäjakauma koulutuksessa on valtava: 16-vuotiaista eläkeikäisiin ja Kilpisjärveltä ihan eteläisimpään Suomeen. Kurssit täyttyvät nopeasti, ja jo nyt alkusyksyn kurssit alkavat olla täpötäynnä.

Näyttö pitää sisällään teoriakokeet kylmäprosessista, kylmäaineista ja alan lainsäädännöstä. Käytännön näyttötyönä suoritetaan kylmäkomponentin vaihtaminen kylmäaineputkistoon ja näytön arvioi sekä opettaja että työelämän edustaja.

– Koulutuksessa suoritetaan talotekniikan ammattitutkinnon osa lämpöpumppujen asentaminen ja huoltaminen. Sen suoritettuaan sillä ja vähintään vuoden teknisellä työkokemuksella voi hakea Tukesilta vastuuhenkilö- ja asentajapätevyyttä alle kolme kiloa kylmäainetta sisältävien laitteiden asentamiseen ja huoltamiseen.

Jokelan mukaan kylmäaineraja riittää hyvin ilmalämpöpumppujen asentamiseen ja pätevyydellä voi työskennellä myös pienkylmälaitteiden parissa.

Koulutukseen hakeutuu Jokelan mukaan opiskelijoita putki- ja sähköliikkeistä sekä lämpöpumppuyrityksistä. Koulutusta ei kuitenkaan rajoiteta, eli siihen voi hakeutua ”kunhan työkalut pysyvät kädessä”.

– Moni tekee ilmalämpöpumppuasennuksia muun osan työnsä lomassa. Jotkut ovat käyneet koulutuksen asentaakseen itselleen ilmalämpöpumpun.

Vielä toistakymmentä vuotta sitten Suomessa asennettiin vain noin 5000 ilmalämpöpumppua. Tuolloin asentaja tuli Jokelan mukaan kylmäfirmoista, mutta markkinoiden kasvettua asennus on siirtynyt lämpöpumppuihin erikoistuneille yrityksille.

Tarve uusille ammattilaisille on kova ja Careeria kouluttaa tänä vuonna 200 uutta lämpöpumppuasentajaa. Määrä ei kuitenkaan riitä millään alan nykyisiin tarpeisiin.

Työssä tarvitaan asiakaspalveluhenkisyyttä ja tarkkuutta

Lämpöykkösessä asentajana toimiva Joakim Karlsson sanoo, että hän ehtii tehdä keskimääräisen työpäivän aikana kaksi ilmalämpöpumpun asennusta, jos välimatkat eivät ole pitkiä.

Ilmalämpöpumppujen ohella hän tekee myös muita asennuksia, vaikka Lämpöykkösen mukaan yhä useampi asentaja erikoistuu.

Karlsson kertoo, että asentajan työ on mukavaa ja palkkaan hän on tyytyväinen. Läpi koronapandemian työtä riitti ja mies odottaakin jo kesälomiaan.

Työssään hän pitää tärkeänä palveluhenkisyyttä.

– Asiakaspalvelutyötä tämä on. Pitää olla valmis ohjeistamaan laitteen käytössä ja kuunnella asiakkaan toiveita, Karlsson sanoo.

Varsinkin ilmalämpöpumpun sijoittamisen suhteen tulee olla tarkkana. Jos taloudessa on useampi henkilö, asentajalla pitää olla varmuus, että asennuspaikka sopii molemmille, sillä muutoin joutuu keskelle riitaa.

Asiakaspalveluhenkisyyden lisäksi tulee olla tarkka ja kätevä käsistään. Istumalihaksia tarvitaan joskus hyvin pitkiin siirtymiin. Lisäksi ylityötunteihin tulee varautua, sillä joskus asentamiseen kuluu pidempi aika.

– Nopeus riippuu aina kohteesta. Joskus asennus hoituu hyvin nopeasti, toisinaan ei.

Lähde: is.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *