Tilastokeskus täydensi matkailukevään koronalukuja – pudotus pahimmillaan 98 prosenttia

Toukokuussa eniten vähenivät venäläisten matkustajien yöpymiset, ja suhteellisesti pienin pudotus oli virolaisten yöpymisissä. Hotellihuoneen toteutunut keskihinta laski vuodessa 25 eurolla.

Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset putosivat 74,4 prosentilla, ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset 95,7 prosentilla ja lentokenttien matkustajamäärät putosivat jopa 98 prosentilla, kertovat Tilastokeskuksen julkistamat tiedot toukokuulta 2020. Määrien muutokset on laskettu suhteessa viime vuoden toukokuuhun.

Suomen lentokenttien kautta lensi toukokuussa yhteensä 44 970 matkustajaa, mistä Helsinki-Vantaan osuus oli 81 prosenttia yhteensä 36 225 matkustajallaan.

Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajamäärä väheni 98 prosenttia ja muiden kotimaan lentoasemien yhteenlaskettu matkustajamäärä väheni 97 prosenttia verrattuna vuoden 2019 toukokuuhun.

Koronakevään matkustajapudotus alkoi maaliskuussa, jolloin Suomen lentokenttien kautta oli yli puolet vähemmän matkustajia kuin vuotta aiemmin. Huhtikuussa pudotus oli 99 prosenttia.

Tammi–toukokuussa 2020 Suomen lentokenttien kautta lensi yhteensä 5 miljoonaa matkustajaa, mikä oli 53 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajamäärä oli 3,9 miljoonaa ja muilla kotimaan lentoasemilla yhteensä 1,0 miljoonaa matkustajaa.

Tammi-toukokuun matkustajista 71 prosenttia tuli ulkomaan lennoista ja 29 prosenttia kotimaan lennoista. Toukokuussa kotimaan lentoja oli osuudeltaan jonkin verran enemmän: matkustajista 65 prosenttia tuli ulkomaan lennoista ja 35 prosenttia kotimaan lennoista.

Yöpymisten määrä laski 40 prosentilla alkuvuoden aikana

Tammi–toukokuussa 2020 Suomen majoitusliikkeissä yövyttiin Tilastokeskuksen mukaan yhteensä 5 miljoonaa kertaa. Määrä oli 39,7 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden vastaavana ajanjaksona.

Kotimaisille matkailijoille kirjattiin 3,37 miljoonaa yöpymisvuorokautta ja ulkomaisille 1,63 miljoonaa vuorokautta. Lasku tapahtui samassa suhteessa – kotimaisten matkailijoiden yöpymiset vähenivät 40,1 prosenttia ja ulkomaisten 38,9 prosenttia edellisvuodesta.

Luvut ovat Tilastokeskuksen majoitustilaston ennakkotietoja ja ne on kerätty majoitusliikkeiltä, joissa on vähintään 20 vuodepaikkaa tai sähköpistokkeella varustettua matkailuvaunupaikkaa.

Kuukausitason tarkastelussa matkailijoiden yöpymiset vähenivät toukokuussa 81 prosentilla viime vuodesta. Yhteensä yöpymisiä oli 0,3 miljoonaa. Lisäksi 244 hotellia oli suljettuna koko toukokuun ajan ja lisäksi 39 hotellia osan kuukaudesta.

Toukokuussa eniten vähenivät venäläisten yöpymiset ja suhteessa vähiten virolaisten. Venäläisiä yöpyi 98,5 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin, kun taas virolaisia yöpyi 80 prosenttia vähemmän kuin aiemmin. Seuraavaksi suurimmat majoittuneet ulkomaalaisryhmät olivat saksalaiset, ruotsalaiset ja yhdysvaltalaiset.

Toukokuun aikana yöpymiset laskivat kaikissa maakunnissa, mutta suhteellisesti vähiten laskua oli Keski-Pohjanmaalla, 52,3 prosenttia, ja suhteellisesti eniten Kanta-Hämeessä, 89,4 prosenttia. Uudellamaalla yöpymiset vähenivät 89 prosenttia.

Ulkomaiset yöpymiset taas vähenivät Uudellamaalla 96,6 prosenttia ja Lapissa 98 prosenttia vuoden takaisesta. Uudenmaan osuus kaikista ulkomaisista yöpymisistä oli 46 prosenttia ja Lapin 4 prosenttia.

Pudotus näkyi myös hotellihuonekohtaisissa summissa. Hotellihuoneen toteutunut keskihinta oli toukokuussa 2020 koko maan osalta 83,91 euroa vuorokaudelta, kun vuotta aiemmin luku oli 108,20 euroa.

Lähde: kauppalehti.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *