Sunday, 29 November 2020
Facebook
Twitter

Mansikkatiloilla toivotaan nyt kausiapua asiakkaista, jotka poimivat marjansa itse – Näin kannattaa toimia ennen poimintareissua

Suomalaiset tilat ovat löytäneet työvoimaa kotimaasta koronarajoitusten vuoksi vähiin jääneiden ulkomaisten kausityöntekijöiden tilalle. Työvoimavajeeseen odotetaan kuitenkin vielä helpotusta myös itsepoiminnasta.

Mansikanpoimintaan on löytymässä tarpeeksi työntekijöitä, jotta kesän sadonkorjuu onnistuu, vaikka koronarajoitukset ovat vähentäneet kausityövoiman saatavuutta ulkomailta, arvioi Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton (HML) toiminnanjohtaja Miika Ilomäki.

Yksi keino helpottaa työvoimapulaa on itsepoiminta, jossa asiakkaat pääsevät poimimaan mansikkaa suoraan pellosta omin voimin.

Mansikan kovin satokausi on juuri alkamassa.

”Helle toi paljon vauhtia mansikan kasvuun. Nyt eletään ihan parhaita mansikkahetkiä”, Ilomäki sanoo.

Suomeen on tänä vuonna tullut tai tulossa ulkomailta noin 9000 maatalouden kausityöntekijää, kun heitä normaalisti saapuu noin 16 000, hän arvioi. Noin 80 prosenttia ulkomaisista työntekijöistä saapuu Ilomäen mukaan marjatiloille, ja heistä valtaosa juuri mansikanpoimintaan.

Mansikan lisäksi marjatiloilla kasvatetaan jonkin verran esimerkiksi vadelmaa ja pensasmustikkaa.

Ulkomaalaisia työntekijöitä tulee tänä vuonna etenkin Ukrainasta. Aiemmin työvoimaa on tullut paljon myös muun muassa Venäjältä, mutta tänä vuonna sieltä ei koronarajoitusten vuoksi näytä pääsevän tulemaan.

Puuttuvat ulkomaalaiset työntekijät saadaan Ilomäen mukaan pääasiassa korvattua suomalaisella työvoimalla.

”Näyttää siltä, että työvoimaa on saatu rekrytoitua tarpeeksi kotimaasta. Siltä kannalta sadonkorjuu on taattu.”

Itsepoimintatilalle kannattaa soittaa etukäteen

Mansikanpoiminnan työvoimavajeeseen odotetaan helpotusta myös itsepoiminnasta tänä kesänä, kun suomalaisten odotetaan matkailevan kotimaassa ulkomaiden sijaan.

”Suomessa on itsepoiminta vielä voimissaan, ja varmasti se on tänä vuonna entistä enemmän suosittua”, Ilomäki uskoo.

Itsepoimintatiloja markkinoidaan esimerkiksi HML:n Marjat.fi-sivustolla, jossa suoramyynti- ja itsepoimintatilat näkyvät valtakunnallisessa karttapalvelussa.

”Googlen datan perusteella palveluun on ollut paljon liikennettä, ja moni tila tarjoaa nyt itsepoimintamahdollisuutta.” Osa tiloista tarjoaa jopa pelkästään itsepoimintaa.

Ilomäki uskoo, että mansikanpoiminta omatoimisesti ulkona on turvallista koronatilanteesta huolimatta. Viljelyksillä on myös helppo huolehtia turvaväleistä.

Hän suosittelee soittamaan itsepoimintatilalle ennen käyntiä varsinkin, jos tila ei ole entuudestaan tuttu. Näin voi esimerkiksi sopia mahdollisimman rauhallisen poiminta-ajan.

Ilomäki ei usko, että mansikan saatavuus tänä vuonna heikkenee normaalista. Hänen mukaansa mansikan viljelymääriä ei ole merkittävästi vähennetty työvoiman epävarmuuden takia keväällä, koska mansikka on joka tapauksessa monivuotinen kasvi.

Sen sijaan joitakin yleisiä hoitotoimenpiteitä kuten kastelujärjestelmien korjaamista tai uusien mansikkapenkkien perustamista on lykätty syksylle tai myöhempään.

Työpaikkoja vielä auki poimintaan

Tällä hetkellä esimerkiksi Työvoimatoimiston verkkopalvelussa löytyy mansikanpoimija-hakusanalla nyt noin 40 työpaikkailmoitusta, joissa yleensä on useampia paikkoja auki.

Mansikkatilojen kausityöntekijöiden majoitusolot nousivat esille viikonloppuna, kun Helsingin Sanomat kertoi työntekijöiden huonoista kokemuksista yhdellä tilalla.

Ilomäen mielestä suurin osa tiloista on kuitenkin hoitanut majoituksen kunnolla, ja maatiloja valvoo useampi viranomainen. Majoitusoloja valvoo Aluehallintoviranomainen. Myös Maahanmuuttovirasto tarkastaa majoituksen tiedot, ja Ely-keskus puolestaan valvoo maatilojen toimintaa.

”Majoitus on kysymys, joka on varmasti aina hyvä miettiä, miten se hoidetaan. Ongelmia on noussut esille harvemmin.”

Lähde: kauppalehti.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *