Kuukausien odotus päättyi: Suorat ulkomaanlennot alkoivat nyt myös maakuntakentiltä

Halpalentoyhtiö Ryanair laajensi heinäkuun alussa reittiverkostoaan Euroopassa, ja lentää päivittäin jo tuhatta eri reittiä. Samalla palautuivat kolmen kuukauden tauon jälkeen myös Italian Bergamon ja Lappeenrannan väliset reittilennot.

Ensimmäisellä vuorolla eilen keskiviikona molempiin suuntiin lensi parikymmentä matkustajaa.

– Aluksi koneissa matkustaa lähinnä Suomesta kotiin palaavia italialaisia ja Italiasta Suomeen tulevia suomalaisia, sanoo Lappeenrannan lentoaseman toimitusjohtaja Eija Joro.

Italiasta tulleita ihmisiä kasvomaskeissa Lappeenrannan lentoasemalla 1.7.2020.
Bergamosta tulleet matkustajat jonottivat Lappeenrannan lentoasemalla passintarkastukseen. Sisärajan tarkastukset ovat voimassa ainakin heinäkuun puoliväliin asti. Mikko Savolainen / Yle

Heinäkuun puoliväliin asti ovat voimassa matkustusrajoitukset(siirryt toiseen palveluun), ja niinpä myös Bergamosta tulevilla matkustajilla on passintarkastus Lappeenrannan lentoasemalla, vaikka Italia on yksi Schengen-maista. Mikäli rajoitukset poistuvat 14. heinäkuuta, lennoille pääsee myös turisteja.

Tällä hetkellä koneissa kuljetetaan kotiin palaavien suomalaisten lisäksi esimerkiksi työhön tai opiskelemaan tulevia henkilöitä, perhesyistä matkustavia, asunnon Suomessa omistavia tai oleskeluluvalla tulevia.

– Saamme Italiasta paljon kyselyitä miten ja milloin pääsee Suomeen lomalle, sanoo Joro.

Kolme kuukautta eristyksessä Kuopiossa

Yksi Ryanairin lennolla Lappeenrannasta Bergamoon matkustaneista oli Itä-Suomen yliopistossa opiskeleva Nevio Ammendola. Hänen opiskelunsa keskeytyivät maaliskuun lopussa, mutta kotiinpaluu tuli mahdolliseksi vasta heinäkuun alussa.

– Selvittelin monia reittejä, mutta lippujen hinnat olivat korkeita. Lappeenrannan kautta avautui hyvä yhteys, sanoo Ammendola.

Italiainen Nevio Ammendola odottaa lentoa Lappeenrannan lentoasemalla Italiaan 1.7.2020.
Kuopiossa Itä-Suomen yliopistossa opiskeleva Nevio Ammendola lensi kesälomalle Italiaan Lappeenrannan kautta. Mikko Savolainen / Yle

Kuopiosta Nevio tuli Lappeenrantaan aamujunalla. Bergamosta kotiin Napoliin on matkaa vielä lähes 800 kilometriä, minkä Nevio kulkee bussilla ja junalla. Takaisin Kuopioon hän palaa elokuun lopulla, kun opiskelut Suomessa jatkuvat.

– Olen ollut kevään ajan huolissani, miten vanhemmat selviävät, sillä tautitilanne on ollut Italiassa vaikea. Olemme veljeni kanssa kehottaneet vanhempia noudattamaan ohjeita, ja hyvin on mennyt.

Halpalennot Turusta lisääntyvät eniten

Maakuntakentistä eniten suoria ulkomaanlentoja on Turusta. Halpalentoyhtiö Wizz Air lentää tällä hetkellä Turusta Liettuan Kaunasiin ja Puolan Gdanskiin. Heinäkuussa alkavat suorat lennot Pohjois-Makedonian Skopjeen, Kyproksen Larnakaan ja Serbian pääkaupunkiin Belgradiin.

Lappeenrannan lentoaseman lähtöportti koronaviruksen aikaan. Työntekijällä hengityssuojaimet ja kumihanskat.
Ryanairin matkustajien on käytettävä lennoilla hengityssuojaimia, ja niiden käyttöä toivotaan myös lentoasemalla. Lentoyhtiö ei ota koneisiin kuumeisia tai muutoin oireilevia matkustajia. Mikko Savolainen / Yle

Ennen koronapandemiaa Skandinavian lentoyhtiö SAS lensi Tukholman Arlandasta myös Turkuun, Tampereelle ja Vaasaan. Yhtiö myy lippuja näille reiteille elokuun lopun lähdöille, vaikka se ei ole vahvistanut lentoasemia ylläpitävälle Finavialle, aikooko se lopulta aloittaa lennot Suomen maakuntakentille uudelleen.

Sen sijaan ruotsalainen alueellinen lentoyhtiö Air Leap lentää Tukholman Arlandasta Maarianhaminan kautta Turkuun.

– Tällä hetkellä matkustajamäärät Suomen reiteillä ovat alhaisia, mutta jatkamme silti lentoja. Turistit puuttuvat kokonaan, ja lennoilla on vain niitä, joiden on välttämätöntä matkustaa, sanoo Air Leapin markkinointijohtaja Emelie Ahlin.

Lentoreitit Eurooppaan maakunnista kartalla.
Suomen maakuntakentiltä jo lennettävät tai loppuvuodelle suunnitellut suorat lentoreitit. Lasse Isokangas / Yle

Latvialainen AirBaltic aikoo aloittaa Riian ja Turun väliset lennot uudelleen heinäkuun loppupuolella. Sen sijaan Tampereen lentojen alkaminen on vielä epävarmaa, vaikka suoria lentoja myydään jo lokakuun lopun vuoroille.

– Tällä hetkellä alueelta ei juurikaan tule uusia varauksia. Lentoyhtiö harkitsee vielä, milloin lennot on kannattavaa aloittaa uudelleen, sanoo lentoliikenteen erityisasiantuntija Marja Aalto matkailun markkinointiyhtiö Visit Tampereelta.

Tavoitteena on kuitenkin, että talvikaudella Tampereen ja Riian välillä on muutamia viikottaisia lentoja.

Korona vei Lappeenrannasta 90 000 lentomatkustajaa

Koronapandemian takia Lappeenrannan lentoaseman matkustajamäärä jää noin 90 000 tavoitellusta määrästä. Sen verran paikkoja jää tältä vuodelta myymättä, kun lennot keskeytyivät maaliskuun lopulla, ja reitit palaavat entiselleen vasta lokakuun lopulla.

– Ryanairin loppuvuoden Lappeenrannan lennoilla on myynnissä noin 31 000 paikkaa. Lokakuussa alkavat lennot Wieniin, Budapestiin ja Berliiniin, sanoo Lappeenrannan Lentoasema Oy:n toimitusjohtaja Eija Joro.

 Lappeenrannan Lentoasema Oy:n toimitusjohtaja Eija Joro.
Lappeenrannan Lentoasema Oy:n toimitusjohtaja Eija Joro arvioi, että Saimaan alueelle tulee runsaasti turisteja Keski-Euroopasta, mikäli tautitilanne pysyy hyvänä ja matkustusrajoituksia voidaan poistaa.Mikko Savolainen / Yle

Kentän koko vuoden matkustajamääräksi Joro arvioi 45 000–50 000. Viime tammikuun ja maaliskuun välisenä aikana kentän kautta ehti lentää noin 20 000 matkustajaa.

Venäläiset matkustajat puuttuvat

Ennen koronapandemiaa erityisesti monet Lappeenrannan ja Bergamon välisistä lennoista oli myyty täyteen. Reitin matkustajista joka toisen lopullinen määränpää tai lähtöpaikka oli Pietari, joka sijaitsee Lappeenrannasta vain reilun 200 kilometrin päässä.

Suomen ja Venäjän rajan pysyminen suljettuna ainakin kesän ajan merkitsee sitä, ettei lennoilla nähdä juurikaan venäläisiä matkustajia. Heidän tilalleen koneisiin yritetään saada Saimaalle tulevia lomailijoita.

– Toivomme todella, että lennot merkitsevät Saimaan kansainväliselle matkailulle uutta lähtölaukausta, sanoo Joro.

Matkailun markkinointiyhtiö GoSaimaa ja Visit Finland markkinoivat Suomi-lomia  ja sosiaalisessa mediassa Lappeenrannan lentojen lähtömaissa. Suuria odotuksia on erityisesti italialaisten turistien saamisessa Saimaalle, kun matkusrajoitukset poistuvat.

Lähde: yle.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *